Relieful si Fizionomia Asezarilor Umane din Subcarpati

Extras din referat Cum descarc?

Relieful , cu resursele sale , reprezinta componenta majora a peisajului geographic , ce-si pune amprenta si asupra evolutiei celorlalte . Relieful se impune prin altitudine , inclinare, orientare ,fragmentare sau prin tipuri genetice ,influientand direct sau indirect etajarea biopedoclimatica localizarea populatiei si a activitatilor iconomice (agricole industriale , turistice ,de transport etc.).
Ca unitate geografica ,subcarpatii reprezinta o treapta pericarpatica , situata in E C O si S C M . .In cadrul acestora se imbina in mod original caracteristici genetice de tip carpatic , cu date morfologice , climatice de vegetatie si soluri ale unitatilor extracarpatice. Complexul caracteristicilor naturale ale Subcarpatilor releva o serie de diferente spatiale care deriva, in primul rand, din specificul relatiilor substratului geologic cu relieful. Substratul acesta, extrem de variat sub raportul alcatuirii petrografice si dispus in structuri cutate in mod diferit, in parte monoclinale, care a influentat modelarea fluviala si a potentat procesele de versant, releva utilitatea aplicarii criteriului morfostructural pentru identificarea principalelor unitati. Motivatia morfostructurala defineste astfel mai multe regiuni subcarpatice : Subcarpatii Moldovei, cei ai Vrancei, ai Munteniei central-estice, Muscelele Argesului si Subcarpatii Olteniei., sau dupa o alti autori : Subcarpatii Moldovei , Subcarpatii Curburii , Subcarpatii Getici . 
Altitudinal , prezinta valori med . de 500-700 m , incepand cu 200m la contactul cu Campia Romana si depasind in cateva locuri 1000 m , avand o pozitie geografica extinsa mult latitudinal si longitudinal, fapt ce duce la caracteristici biopedoclimatice diferite de la un loc la altul . 
Potentialul natural complex, rezultat din aceasta imbinare, a asigurat procesului de umanizare o oferta diversificata, cu accesibilitate sensibil mai mare decat in aria montana, asemanatoare ariilor extracarpatice (terenuri plane sau slab inclinate mai largi, favorabile vetrelor si culturilor agricole, temperaturi mai ridicate si sezoane reci mai scurte, soluri mai fertile s.a.), dar fara sa piarda capacitatea de adapost specifica muntilor si unele resurse naturale extrem de importante (lemn, piatra, debite permanente, pasuni si fanete), aflate atat in aria proprie, cat si in cea montana invecinata.
Locuirea densa si permanenta a stimulat aparitia timpurie a unor nuclee de organizare feudala, primele cetati de scaun ale Tarii Romanesti Campulung-Muscel si Curtea-de-Arges mentinandu-si functiile uneori aproape 50 de ani, durata de stabilitate absolut neobisnuita in istoria medievala a tarilor romane . Aceasta umanizare puternica, armonizata timp de milenii cu specificul conditiilor naturale, explica si bogatia traditiilor etno-folclorice, nealterate, in cadrul unora dintre cele mai interesante vetre etnografice ale Romaniei - Muscelul, Valcea, Gorjul, Vrancea. Din perioada feudala dainuiesc in Subcarpati si cateva dintre valorile exceptionale ale patrimoniului cultural-religios national, ca manastirea Neamt, sau manastirile din nordul Olteniei, in special Horezul (Hurezi) si Polovragii. 
Subcarpatii sunt si astazi o unitate geografica bine populata, cu aprox. 1.500.000 locuitori, distribuiti in numar de peste 100 loc./km2 (pe alocuri chiar 250 loc./km2) si cu densitati subzistentiale mari, in special in Subcarpatii Vrancei si in Muscelele Argesului. 
Astfel , in 2002 ,Subcarpatii Romaniei adaposteau 853 887 de loc. , in cele 34 de orase aflate pe teritoriul lor ,dintre care 22 -centre urbane mici , 10 mijlocii , intre acestea fiind trei mijlocii-mari ( Onesti , Targoviste si Tg, Jiu ) , iar doua se inscriu in categoriaoraselor mari ,depasind cu putin 100 000 de loc. (Piatra Neamt si Ramnicu Valcea) . Sub aspectul repartitiei teritoriale 8 dintre acestea sunt situate in Subcarpatii Moldovei (29,5%) , 13 in Subcarpatii Curburii (31,5%) , iar 13 orase in Subcarpatii Getici (39%) . Resursele naturale variate din Subcarpati au sustinut destul de bine evolutia unor functii industrial-urbane, dar rolul urbigen al contactelor si intersectiilor naturale a fost mai puternic, astfel incat orasele mari nu se afla in aria Subcarpatica propriu-zisa, ci flancheza Subcarpatii, atat spre munte (Piatra Neamt), cat si spre podisuri si campii (Bacau, Focsani, Ploiesti, Targoviste). Sectorul cel mai slab urbanizat este cel vrancean. 
. Asezarile rurale, predominante, sunt foarte numeroase si variate ca dimensiuni, varsta, morfologie si sit. In general sunt mici si mijlocii si se distribuie intr-o retea cu densitate mijlocie, de 5-6 sate/100 km2, uneori mare, de peste 15 sate/100 km2 - intre Ramnicul Sarat si Buzau (V.Nimigeanu, 1996). Cele mai multe sunt situate in depresiuni, dar uneori urca pe culmi pana spre varf, foarte caracteristice in sensul acesta fiind satele din podgoria de pe culmea Istrita. In Subcarpati satele au fizionomie foarte diferita, de la cele adunate, in depresiunile mai largi, cu suprafete cultivabile mai mari, pana la cele liniare in lungul vailor si cele risipite in podgorii sau pe contactul cu muntii. Functionalitatea predominanta este cea agrara, dar frecvent aceasta s-a combinat cu functii industriale si de servicii, uneori adaugandu-se si o componenta de comunicatii (intersectii de cai ferate si sosele). Densitatea si fizionomia asezarilor umane sunt conditionate de locatia amplasarii lor dar si de cele economice si sociale . Varietatea si complexitateta potentialului natural duc la diferentieri destul de inseminate intre subdiviziunile Subcarpatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relieful si Fizionomia Asezarilor Umane din Subcarpati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!