Relieful carstic de suprafata Studiu de caz - Masivul Hasmas si Podisul Mehedinti

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Notiuni de baza si areale studiate .. 3
3. Masivul Hasmas 3
4. Podisul Mehedinti . 6
5. Concluzii ... 8
6. Bibliografie ... 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In introducere, voi face referire la importanta temei abordate si anume ,,Relieful carstic de suprafata (exocarstul) in Romania". Acesta are o importanta stiintifica deosebita, intrucat se vorbeste in toata literatura de specialitate despre exocarst, cu toate formele lui diferite si arealele in care il regasim. Este notabil modul prin care au luat nastere aceste forme variate, inaltimea pe care o ating in anumite masive si multitudinea de zone in care se intalnesc pe teritoriul Romaniei, prin prezenta calcarelor si dolomitelor.
2. Notiuni de baza si areale studiate
Exocarstul sau relieful carstic de suprafata reprezinta formele de relief carstice, situate la suprafata rocilor.
Acesta evidentiaza evolutia pliocen-cuternar, ce a dat o complexitate de forme cu dimensiuni si evolutii diferite. Existenta lor este pusa pe seama mai multor etape de modelare carstica. In Carpati, amintim finele triasicului si jurasicului, cretacicul mijlociu (Ielenicz si Patru, 2005).
Relieful carstic se dezvolta in principal pe calcare si dolomite, roci in care dizolvarea este asociata cu eroziunea (lineara, in suprafata), ducand la crearea unei morfologii aparte in mai multe unitati de relief de pe teritoriul Romaniei, insumand aproximatix 4400 km2. In unele masive, calcarele dispuse in straturi groase alterneaza cu roci necarstificabile (Ielenicz si Patru, 2005).
Studiul meu se va indrepta catre formele carstice care au luat nastere in Masivul Hasmasu Mare, din Carpatii Orientali, respectiv Podisul Mehedinti, delimitat de Muntii Mehedinti la nord si Podisul Getic la sud.
3. Masivul Hasmas
Masivul Hasmas face parte din grupa centrala (Carpatii Moldo-Transilvani) a Carpatilor Orientali. Sunt limitati de Muntii Giurgeului la vest, Muntii Tarcau la est, Depresiunea Ciucului si Giurgeului.
In acest masiv montan, vorbim despre prezenta calcarelor si dolomitelor triasice si jurasice, dar si cele ale cretacicului mediu (Ielenicz si Patru, 2005).
Arealul reprezinta o aglomerare de roci cristaline imbinate cu roci sedimentare mezozoice. Masa de calcare concentrate in centru si in Bazinul Bicazului a facilitat un relief carstic, bogat in sectoare de chei -  Bicaz, Bicajel, Surduc (Ielenicz si Patru, 2005).
Muntii Hasmas prezinta extensiunea cea mai mare din Carpatii Orientali (peste 20 km lungime si 5-10 km latime), reprezentata de culmi si martori. In nord si est intalnim varfuri izolate, iar in vest se intinde o culme continua intre Olt si Bicajel (vezi fig. 1). Este un exemplu de carst evoluat, cu forme diferite si variate (doline, uvale, depresiuni carstice), care au luat nastere pe calcare jurasice, odata cu exhumarea lor in neogen (Posea et. al., 1974).


Fisiere in arhiva (1):

  • Relieful carstic de suprafata Studiu de caz - Masivul Hasmas si Podisul Mehedinti.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cucu, V., (1981), Geografia Populatiei si asezarilor umane, Edit. Didactica si Pedagogica, Bucuresti
Ielenicz, M., Patru, I., (2005), Geografia fizica a Romaniei, Edit. Universitara, Bucuresti, 255 p.
Pop, G., (2006), Carpatii si Subcarpatii Romaniei, Edit. Presa Universitara Clujeana, Cluj, 260 p.
Posea Gr., Popescu N., Ielenicz M., (1974), Relieful Romaniei, Edit. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 483 p.
Tufescu, V., (1974), Romania -  Relatia om-natura-economie, Edit. Stiintifica, Bucuresti, 530 p.
- **(1992), Geografia Romaniei (Regiunile Pericarpatice), vol. IV, Edit. Academiei Romane, Bucuresti, 580 p.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!