Relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

UNIUNEA EUROPEANA 1
DATE GENERALE 2
ECONOMIA 2
DEMOGRAFIA 2
PRINCIPALELE INSTITUTII UE 2
MONEDA 3
RUSIA 3
DATE GENERALE 3
ECONOMIA 3
DEMOGRAFIE 4
POLITICA 4
MONEDA NATIONALA 4
RELATIILE UNIUNII-EUROPENE 4
TRASNISTRIA 5
DEZACORD TOTAL PRIVIND ENERGIA 6
PROBLEMA VIZELOR 6
SIGURANTA ALIMENTARA 7
COOPERARE FINANCIARA 7
ACORDUL DE PARTENERIAT SI COOPERARE (APC) 8
PARTENERIATUL PENTRU MODERNIZARE 8
CONSULTARI PRINVIND DREPTURILE OMULUI 8
SCHIMBARILE CLIMATICE SI ZONA ARCTICA 8
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana
Date generale
Uniunea Europeana reprezinta o uniune economica si politica, dezvoltata in Europa, ce este alcatuita din 27 state. Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului(CECO) si din Comunitatea Economica Europeana(CEE), formata din sase state in 1958. In anii urmatori Uniunea Europeana s-a largit prin aderarea unor noi state membre si si-a crescut puterea prin adaugarea de domenii economice, sociale si politice in abilitatile sale. Tratatul de la Maastricht a infiintat Uniunea Europeana in 1993. Cea mai recenta amendare a bazelor constitutionale ale UE a fost Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009.
Economia
UE genereaza un PIB de 17,6 trilioane de dolari americani in 2011 (mai mare decat orice alta tara din lume), care reprezinta 20% din PIB-ul estimat in termeni de paritatea puterii de cumparare la nivel mondial.
Piata unica este principalul motor economic al UE, facilitand libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor. Un alt obiectiv-cheie este dezvoltarea acestei resurse majore, pentru a le permite europenilor sa se bucure din plin de avantajele pietei unice.
In acest moment, UE importa 82% din necesarul de petrol, 57% din necesarul de gaz si 97,48% din necesarul de uraniu. Exista ingrijorari fata de dependenta europeana fata de energia din Rusia care poate pune in pericol Uniunea si statele membre. Uniunea incearca sa isi diversifice sursele de energie. 
Demografia
Uniunea Europeana are o populatie combinata de peste 500 de milioane de locuitori, care reprezinta 7.3% din populatia lumii.
Principalele Institutii UE
Cele mai importante institutii ale UE sunt Comisia Europeana, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetatenii europeni.
Moneda
A fost infiintata de asemenea si o uniune monetara, Zona Euro care este compusa in prezent din 17 state.
Rusia
Date generale
Cu o suprafata de 17.075.200 km2, Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori. Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini (in sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord.
Economia
La mai mult de un deceniu de la prabusirea Uniunii Sovietice din 1991, Rusia incearca, in continuare, sa edifice o economie de piata functionala si sa atinga o crestere economica mai ridicata.
Dezvoltarea economica a tarii a fost extrem de inegala: regiunea Moscovei contribuie cu o treime din produsul intern brut, in conditiile in care in regiune este concentrata numai o zecime din populatia tarii.
Rusia a ramas profund dependenta de exporturile de materii prime, in mod special petrol, gaze naturale, metale si cherestea, care asigura 80% din totalul exporturilor, lasand tara vulnerabila la variatia preturilor pe piata mondiala. In ultimii ani, a crescut foarte mult cererea interna de bunuri de larg consum, aproximativ cu 12% anual in 2000-2005, ceea ce demonstreaza intarirea pietei interne.
Produsul intern brut se apropie de 1.200 miliarde EUR in 2004, ceea ce face ca economia Rusiei sa fie cea de-a noua economie a lumii si a cincea a Europei. Daca rata anuala de dezvoltare continua astfel cum este acum, este de asteptat ca economia Rusiei sa ajunga pe pozitia a doua in Europa, dupa cea a Germaniei, in numai cativa ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!