Regiunile polare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La poli, razele Soarelui au cea mai mica intensitate, de aceea aici se afla cele mai friguroase locuri de pe Pamant. Regiunea din jurul Polului Nord, numita Arctica, este un ocean inghetat. La Polul Sud, Antartica este uscat acoperit de gheturi continue, numit calota glaciara. Arealele de uscat de la periferia calotei glaciare nordice alcatuiesc regiunile de tundra.

Vanturi polare deosebit de reci, bat in reginile polare tot timpul anului. Adesea ele spulbera zapada mai fina de la suprafata, provocand viscole puternice. Nu ninge prea mult deoarece e prea frig ca umiditatea sa se evapore. Calota glaciara antartica are pe alocuri grosimi de 3, 7 km. Daca s-ar topi, nivelul oceanelor ar creste.

Tinuturile de tundra de la periferia calotei glaciare nordice sunt inghetate noua luni pe an. In lunile de vara (mai, iunie, iulie), se dezgheata numai stratul de la suprafata. In adancime solul ramane inghetat. acest orizont de sol se numeste permafrost. Vara, apa rezultata din topirea zapezii nu poate patrunde in permafrost, de aceea ea balteste la suprafata iar tundra devine mlastinoasa sau apatoasa. Cand cristalele de gheta din sol se topesc, pamantul se restrange iar cand apa ingheata din nou isi mareste volumul. Astfel, datorita ingheturilor si dezgheturilor polare repetate, la suprafata se formeaza forme angulare numite poligoane. Pinguinii sunt bine protejati impotriva frigului. Stratul gros de pene le tine de cald.

Sub piele au un strat de grasime care mareste izolarea termica. De fapt pinguinii sunt atat de infofoliti incat uneori le este prea cald si isi intind aripile pentru a se racori. Penele pinguinilor sunt foarte dese. Varfurile penelor se incovoaie inspre interior pentru a pastra caldura. Puful de sub pene retine caldura in corp iar vantul si apa nu pot trece prin el.

In apele din jurul Antarcticii traiesc delfini, balene, foci si alte creaturi marine.

Ele au un strat gros de grasime care le tine de cald.

De-a lungul a mii de ani animalele au migrat inspre nord si s-au adaptat conditiilor de viata din Arctica. Ursii polari traiesc pe gheturile oceanului . Au talpi acoperite cu blana mitoasa, rezistenta la apa, ajutandu-i sa se prinda de gheturi.

Rozatoarele mici, ca harciogii, traiesc in tunele de zapada.

Renii numiti si caribu, migreaza iarna spre sud. Copitele lor mari nu se afunda in pamantul mlastinos si nici in zapada.

Multe animale polare au blana alba pentru camuflaj. Blana herminei se inchide la culoare vara.

Locuitorii Tundrei Doar cateva mi de oamnei locuiesc in regiunile de tundra.

Indienii inuit locuiesc in nordul Canadei, Groenlanda si Alaska. Laponii din nordul Scandinaviei cresc turme de reni.

...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiunile polare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
730 cuvinte
Nr caractere:
3 387 caractere
Marime:
484.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
polul nord, polul sud
Predat:
la gimnaziu
Sus!