Referat Brazilia

Extras din referat Cum descarc?

Brazilia
- Drapel:
- Stema:
- Deviza: 
"Ordem e Progresso"(portugheza) --,,Ordine si progres"
- Imn national:
"Hino Nacional Brasileiro" (portugheza)-- ,,Imnul National Brazilian"
Brazilia (portugheza Brasil), oficial Republica Federativa a Braziliei (Republica Federativa do Brasil), este o republica federativa formata din 27 de unitati federative -- Districtul Federal si 26 de state. Tara este impartita administrativ in 5.564 de municipii. In 2008 avea o populatie de 189.612.814 de locuitori si o suprafata de 8.511.965 km2, ocupand 47% din teritoriul continentului sud-american. Comparata cu celelalte tari ale lumii, Brazilia ocupa locul al cincilea dupa numarul populatiei si aceeasi pozitie dupa suprafata. Fiind a noua putere economica din lume si cea mai mare din America Latina , Brazilia are astazi o influenta internationala mare, atat la nivel regional cat si la nivel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondiala se concentreaza aici , exemple ale acestei bogatii fiind Padurea Amazoniana , Pantanal si Cerrado.
Brazilia se invecineaza cu Venezuela , Guyana , Surinam si Guyana Franceza la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru si Bolivia la vest, cu Paraguay si Argentina la sud-vest si cu Uruguay la sud. Dintre tarile Americii de Sud, doar Chile si Ecuador nu au frontiera comuna cu aceasta tara. La nord-est, est si sud-est, Brazilia are iesire la Oceanul Atlantic. De asemenea, in larg, departe de coasta, tara poseda si cateva arhipelaguri, cum ar fi Fernando de Noronha.
Inainte ca portughezii sa ajunga in Brazilia, acest teritoriu era locuit de aproximativ 5 milioane de amerindieni. Oficial, cel care a descoperit Brazilia este Pedro Alvares Cabral . La 22 aprilie 1500 , Cabral a luat in stapanire coastele orientale braziliene, teritoriu care astazi corespunde, aproximativ, cu zona in care se afla orasul Porto Seguro (statul Bahia). Colonizarea a inceput in 1532 odata cu fondarea cetatii Sao Vincente de Martim Afonso de Sousa . Mai tarziu, la 7 septembrie 1822, Brazilia si-a declarat independenta si a devenit o monarhie constitutionala . Imperiul Brazilian a avut o existenta de 67 de ani, perioada in care a fost condus de doi imparati. In 1889 , o lovitura de stat militara a cauzat demisia primului ministru Afonso Celso de Assis Figueiredo. Apoi, sub influenta miscarii republicane, maresalul Deodoro da Fonseca a proclamat republica si a fortat exilul familiei imperiale. Dupa lovitura de stat, Imperiul Braziliei s-a transformat in Republica Statelor Unite ale Braziliei, Deodoro da Fonseca devenind primul presedinte al Braziliei. In secolul al XX-lea s-au remarcat personalitati politice precum Getulio Vargas si Juscelino Kubitschek .
In ciuda faptului ca Brazilia este a cincea tara a lumii ca populatie, ea are una dintre cele mai mici densitati ale populatiei. Majoritatea locuitorilor traiesc in zonele situate de-a lungul litoralului, pe cand interiorul si partea de vest se caracterizeaza printr-o populare extrem de scazuta.
Brazilia este unica tara americana in care limba oficiala este portugheza , acest lucru fiind rezultatul colonizarii portugheze . Religia predominanta este romano-catolicismul , Brazilia fiind statul cu cel mai mare numar de catolici de pe Glob. Exista insa si reprezentanti ai altor culte, in special protestanti, dar si atei. Societatea braziliana este, printre altele, una dintre cele mai diverse din punct de vedere etnic, fiind formata din descendentii europenilor , popoarelor autohtone, africane si asiatice.
- Localizare:
- Etimologie:
Originile termenului ,,Brazilia" nu pot fi determinate cu exactitate. Filologul Adelino Jose da Silva Azevedo a emis ipoteza ca acest cuvant si-ar avea originile in limbile celtice , intr-o legenda despre o ,,tara a deliciilor" vazuta printre nori, insa tot el a observat ca provenienta termenului se poate gasi chiar si in limba fenicienilor antici.
Arbore fernambuc din Rio de Janeiro.
In timpul perioadei coloniale , cronicari precum Joao de Barros , Frei Vicente do Salvador si Pero de Magalhaes Gandavo au prezentat explicatii concordante asupra originii numelui ,,Brazilia". Dupa acestia, numele deriva de la fernambuc (Caesalpinia echinata), cunoscut in portugheza ca pau-brasil, o esenta de lemn folosit pentru spalarea tesaturilor. In epoca marilor descoperiri geografice , se obisnuia ca exploratorii sa tina in mare secret descoperirile si cuceririle cu scopul de a le explora avantajos, insa zvonuri despre ,,insula Brazilia" amplasata in Oceanul Atlantic , de unde se putea extrage ,,lemnul brazilian" s-au raspandit imediat in intreaga Europa. Totusi, aceasta teorie traditionala nu poate fi pe deplin adevarata, pentru ca termenul ,,Brazilia" a aparut pe harti abia in secolul al XIV-lea , cu referire la o insula ce s-ar fi aflat la vest de Azore.
Etnonimul ,,brazilian" (brasileiro in portugheza) a aparut in secolul al XVI-lea , referindu-se la inceput doar la cei care s-au ocupat de afacerile cu fernambuc . Mai tarziu a fost folosit pentru a-i desemna pe oamenii nascuti in colonia portugheza pentru a-i deosebi de cei care proveneau din Portugalia . Termenul de ,,brazilian" a intrat in limbajul oficial cu sensul de ,,nativ al Braziliei" in anul 1824 , acest eveniment fiind in stransa legatura cu adoptarea primei constitutii braziliene.
Inainte de a primi numele ,,Brazilia", teritoriile fostei colonii portugheze au purtat diverse denumiri, ca de exemplu: Monte Pascoal (Muntele Pastelui), insula Vera Cruz (Adevarata Cruce), Terras de Santa Cruz (Tarile Sfintei Cruci), Nova Lusitania (Noua Lusitanie) si Cabralia (dupa Pedro Alvares Cabral , descoperitorul ,,oficial" al regiunii). Numele oficial actual, Republica Federativa a Braziliei a intrat in uz in 1967 . Denumirile precedente includeau si sintagmele: Imperiul Braziliei si Statele Unite ale Braziliei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Brazilia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!