Proiectarea și dezvoltarea bazei de date pentru managementul diversității biologice și diversității ecologice în sectorul inferior al sistemului ecologic danubian

Extras din referat Cum descarc?

Ca membru specialist numit [n Comisia de doctorat prin Ordin al rectorului Universit`ii Bucure]ti..........................., am analizat lucrarea cu titlul de mai sus, totaliz@nd 129 pagini de text, tabele ]i grafice, 13 pagini anexe ]i 8 pagini bibliografice incluz@nd 100 titluri.
Criteriile de apreciere folosite pentru analiza calitaii tezei de doctorat sunt cele utilizate frecvent [n cadrul Departamentului de Ecologie Sistemic`: (i) masura in care se face o analiz` critic` a nivelului de cuno]tine din domeniu ]i dac` problemele si obiectivele programului individual de cercetare se adreseaz` unor lacune sau incertitudini [n cunoa]tere; (ii) modul [n care a fost organizat la scar` de timp ]i spaiu programul individual de cercetare; (iii) m`sura [n care este realizat` descrierea tipurilor de activit`i ]i metodelor folosite; (iv) calitatea datelor obinute, modul de interpretare ]i contribuiile aduse la completarea bazei de cuno]tine; (v) modalit`ile de valorificare a rezultatelor pariale (sesiuni ]tiinifice, publicaii) ]i integrarea [n comunitatea experilor [n domeniu.
Tema abordat` reprezint` o problem` real` ]i actual` [n m`sura [n care s-au impus ca necesare atat dezvoltarea unui sistem de cercetare ]i monitorizare adecvat heterogenit`ii organizatorice a Sectorului Inferior al Sistemului Ecologic Danubian cat ]i dezvoltarea unui instrument corespunz`tor de gestionare a datelor privind dinamica paramentrilor de stare ]i a factorilor de comand` specifici.
Dezvoltarea sistemelor informaionale corespunz`toare managementului integrat al biodiversit`ii la scara complexelor de ecosisteme reprezint` [n prezent o problem` fundamental` at@t a dezvolt`rii bazei ]tiinifice asupra mecanismelor dinamicii diversit`ii biologice c@t ]i a transferului informaiei ]tiinifice [n sfera deciziilor ]i aciunilor practice. Dezvoltarea ]i gestionarea bazelor de date pentru managementul biodiversit`ii implic` dezvoltarea corespunz`toare at@t a activit`ii de cercetare pe termen lung ]i a activit`ii de monitoring integrat c@t ]i a integr`rii datelor si cuno]tinelor [ntr-un sistem informaional adecvat exploat`rii eficiente a sistemelor suport de asistare a deciziilor si managementului la scara spaial` ]i de timp specific` sistemelor ecologice mari ]i complexe constituite de bazinele hidrografice ]i zonele costiere ]i de larg ale m`rilor. Realizarea unor astfel de demersuri specifice sectorului inferior alsistemului ecologic al Dunarii reprezint` o condiie de strigent` actualitate pentru fundamentarea ]i aplicarea m`surilor de conservare a biodiversit`ii ]i de control a polu`rii difuze care rezid` din obligaiile asumate de Romania [n privina reabilit`rii funciilor ecologice ]i dezvolt`rii durabile a sistemelor socio-economice asociate complexului de ecosisteme Dunare - Delta Dun`rii - Marea Neagr`.
Aprecieri generale
Teza de doctorat a fost structurat` [n dou` p`ri constituite din introducere ]i analiza critic` a stadiului de cunoa]tere ]i respectiv a metodologiei ]i rezultatelor programului de cercetare individual, intr-o succesiune logic` care faciliteaz` urm`rirea modului [n care au fost abordate celor dou` principale obiective formulat: (i) proiectarea structurii sistemului informaional ]i, [n particular, a bazei de date si (ii) utilizarea datelor ]i informaiilor istorice, respectiv cele produse prin derularea programului, pentru a organiza la scar` spaial` planurile de management adaptativ [n cazul unor componente particulare ale sectorului inferior al bazinului Dunarii.
Analiza stadiului actual al cunoa]terii ]i expertizei [n domeniu este consistent` ]i include prezentarea premizelor conceptuale, caracterizarea modelului operaional de management al sistemelor ecologice, a sistemului de asistare a deciziilor, a sistemului de generare a datelor ]i cuno]tinelor precum ]i a situaiei existente [n privina sistemelor de gestionare a datelor ]i informaiilor.
{n continuare este f`cut` descrierea programului individual de cercetare, [n cadrul c`reia se exprim` [nc` de la [nceput opiunea pentru analiza sistemic` iar, dup` prezentarea comparativ` a metodelor specifice privind proiectarea ]i dezvolatrea bazelor de date, opiunea pentru sistemul de gestionare a bazei de date. Identificarea Sectorului Inferior al Sistemului Ecologic Danubian se bazeaz` pe caracterizarea componentei macroregionale (limitele sitemului) precum ]i a componentelor regionale
Analiza rezultatelor ]i interpretarea acestora, inclusiv contribuia original` a doctorandului privind crearea sistemului informaional pentru managementul diversit`ii biologice ]i ecologice, structura bazei de date, modul de gestionare a datelor, relaia dintre baza de date si programele de cercetare si de monitoring integrat, integrarea bazei de date, au fost facute cu prec`dere [ntr-o manier` integralist`. Concluziile prezentate de autor [n finalul lucr`rii sunt [n concordan` cu scopul ]i obiectivele programului individual de cercetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea si Dezvoltarea Bazei de Date pentru Managementul Diversitatii Biologice si Diversitatii Ecologice in Sectorul Inferior al Sistemului Ecologic Danubian.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!