Proiect la Hidrologie - Calea Victoriei - Obiective Culturale

Extras din referat Cum descarc?

CALEA VICTORIEI
Calea Victoriei este una din cele mai importante artere situata in centrul Bucurestiului. Se intinde din Piata Victoriei pana in Piata Natiunile Unite si are o lungime de 2.700 de metri.
Istoric
Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. Inainte de perioada in care a domnit Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din bucata dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Portiunea cuprinsa intre Piata Natiunilor Unite (fosta Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Ulita Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar (astazi, Cercul Militar National).
Calea Victoriei in anii 1930
Drumul, rezultat din unirea Drumul Brasovului cu Ulita Mare spre Sarindar, a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei. Ulita nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care si noua cale primeste denumirea de ,,Pod", Podul Mogosoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului, Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi.
Noua artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat. La inceputul secolului al XVIII-lea, strada era luminata cu ,,somoioage imbibate cu pacura sau rasina", in timpul domnitorului Grigore Ghica se paveaza cu piatra iar in 1882 au aparut primele instalatii electrice din Bucuresti, in fata Palatului Regal de pe Calea Victoriei.
Desi constructiile ridicate pe aceasta strada au aparut de-a lungul timpului, inegale ca marime si cu stiluri diferite, creeza un tot mai putin fericit din punct de vedere urbanistic si arhitectonic, artera devine din ce in ce mai importanta pentru Bucuresti incepand din secolul al XIX cand devine strada domneasca.
Dupa ce la 8 octombrie 1878, armata romana isi face intrarea triumfala in Capitala, in urma victoriei din Razboiul de Independenta, Podul Mogosoaiei primeste numele de Calea Victoriei, nume pastrat pana in prezent.
In perioada comunista artera isi pastreaza numele primit in 1878, si devine sursa de inspiratie pentru regimul comunist in construirea unei noi artere (1980), atat ca nume, dar si ca insemnatate, numita Calea Victoriei Socialismului. 
Cladiri si monumente
Muzeul National de Istorie a Romaniei
Adresa: Calea Victoriei nr.12, Sector 3, Bucuresti 
Telefon: 021 / 315 70 54
Program: 
Luni, Marti - inchis 
- Miercuri - Duminica: 9:00-17:00 
* Casa de bilete se inchide la ora 16:00. 
Expunerea Columnei lui Traian este inchisa temporar publicului. 
Tarife 
- 15.000 lei - adulti 
- 6.000 lei - stundenti, pesionari, militari 
- 3.000 lei - elevi. 
- 30.000 + ghid inclus. 
* Beneficiaza de ghid doar grupurile anuntate cu 24 de ore inainte. 
Institutia a aparut in anul 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara. In consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile Muzeului National.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect la Hidrologie - Calea Victoriei - Obiective Culturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!