Procese socio-demografice Rurale în România

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale

Cea mai mica unitate administrative in Romania este comuna, reprezentantul traditional al Guvernului in regiunile rurale.Fiecare comuna este impartita ntr-un numar de sate cu o medie de la 3 pana la 4 per comuna, insa unele commune pot avea pana la 14 sate. Populatia poate fi de la 1000 la 13000 de locuitori, cu o medie de 3.800.
Satele nu au nici un rol administrative dar reprezinta un punct foarte important in viata comunala. Exista 2686 de commune si aproximativ 13.000 sate in Romania. In cadrul comunei satele pot fi relative restrans grupate (cu cativa kilomerii intre ele) sau foarte dispersate(pot fi in jur de 20 km de la un sat la urmatorul). Media populatiei este de 780 locuitori. Satele pot fi de obicei legate prin drumuri de pamant sau pietruite , adesea in stare proasta si impracticabile in anumite anotimpuri.
Rata saraciei in sate este ridicata si intr-o continua crestere si depasind-o cu mult pe cea din mediul urban. Standardele de viata rurale sunt reduse din cauza deceniilor de politici de urbanizare ce au avut ca scop construirea ndustriei grele si a oraselor indistriale, lasand comunitatile rurale cu un nivel minim de servicii de baza si de infrastructura.

Viata si moartea in satul romanesc

17 enunturi de alarma asupra ruralului romanesc

Civilizatia capitalului etaleaza cu mult orgoliu cele doua realizari ale sale: progresul omenirii si bunastarea materiala a societatilor moderne, prezentandu-le drept dovezi ale exceptionalismului sau in istorie prin comparare cu societatile de tip taranesc, traditional. Realitatea lumii, insa, este alta decat cea proclamata de ideologii unui progres datorat, declama ei, unei civilizatii de tip materialist. Iata ce spun cei mai buni experti FAO pentru agricultura si hrana omenirii, referindu-se la starea lumii noastre:

"Din 6 miliarde cat insumeaza populatia lumii jumatate traiesc in saracie, cu o putere de cumparare de mai putin de 2 dolari USA pe zi. Mai mult de 1 miliard nu au acces la apa potabila. Unui numar de circa 840 milioane le este foame aproape tot timpul." (M. Mazoyer, L. Roudart, << Histoire des agricultures du monde. Du neolitique a la crise contemporaine >>, Editions du Seuil, 2002, p.15)

Realitatea romaneasca este constituita dintr-o combinare de sate si orase intr-o proportie demografica bine cunoscuta: 47% rural contra 53% urban. Chestiunile sociodemografice care-i sunt asociate prezinta unele particularitati pe care am incercat sa le rezumam prin 17 enunturi de alarma asupra satului romanesc (pentru analize detaliate am oferit cartea dedicata vietii si mortii in satul romanesc, atlasul sociologic rural, si primului dictionar de sociologie rurala realizat prin contributia ruralistilor romani in cadrul celui mai amplu program de cercetari de sociologie rurala initiat de Academia Romana sub coordonarea ISAR). Voi aseza enunturile noastre pe un ax ai carui poli sunt, de o parte, satele care mor si, de alta, genealogiile rurale purtatoare de viitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procese Socio-Demografice Rurale in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!