Probleme Globale, Risc si Securitate pe Plan Mondial - Terorismul

Extras din referat Cum descarc?

Terorismul
Notiunea de teroare este cunoscuta din istoria cea mai indepartata, dar termenul de terorism, de origine latina (terror), a fost preluat din limba franceza, semnificand teama, groaza, intimidarea, asuprirea, tirania. Revolutia franceza (1789) a inaugurat,insa, terorismul modern prin manifestarea terorii politice, revolutionarii atribuindu-si dreptul de a comite crime in numele 
,,Progresului Umanitatii" si aplicand principiul machiavellian ,,scopul scuza mijloacele". Acest tip de teroare s-a extins mai ales in anii 1793-1794 cuvantul ,,terorism"devine sinonim cu republican, cand a luat fiinta prima miscare terorista numita ,,Noii Iacobini" , reprezentata de cei care au impus instituirea statului bazat pe violenta, tribunalele din orasele franceze condamnand peste 20 de mii de nobili care erau considerati ,,tradatori". Terorismul s-a nascut, in inima
statului modern , iar termenul care l-a desemnat, a aparut, pentru prima data, in Suplimentul din 1798 al Dictionarului Academiei Franceze , ulterior fiind preluat, si in alte limbi , pentru ca in
ultimii ani sa devina un fenomen universal. 
I Definirea Terorismului 
Din punct de vedere terminologic, terorismul este considerat unul dintre subiectele care au ramas neclare , neajungandu-se , inca , la o definitie precisa a sa, data fiind subiectivitatea in interpretarea fenimenului, care difera , pana la a se transforma in opozitie extrema intre aceia care comit acte teroriste si aceia care le suporta.
Cea mai ilustrativa, definire a termenului de terorism, este data de Departamentul de Aparare al SUA ca fiind : Folosirea ilegala a fortei si a violentei impotriva unor persoane sau proprietati, pentru intimidarea sau pedepsirea unui guvern, a populatiei civile, sau a unui segment de populatie, facuta in scopul atingerii unor obiective politice sau sociale.
II Factori favorizanti ai terorismului 
Haosul
Cauzele si explicatiile terorismului se afla, in principiu, in dinamica antinomica a lumii, in anomia sociala, in patologia sfidarilor economice, culturale, sociale si morale, in degradarea raporturilor sociale, nationale si internationale. 
Analiza terorismului din perspectiva teoriei haosului, ofera doar coordonatele care duc la instabilitate si intervalele de apartie a haosului, si ne dezvaluie o realitate neliniara si in continua evolutie.
Trecerea de la o lume bipolara, asa cum se apreciaza ca a fost pana in 1990 la una multipolara, a dus la puternice dezechilibre economice, politice, sociale si militare, si de o lupta pentru a castiga un loc cat mai bun in ceea ce se numeste noua ordine mondiala. 
Perioadele de stabilitate, in istoria omenirii, au fost foarte scurte si dupa cum bine stim, ele au avut doua functii foarte importante:
a. au accentuat crearea, consolidarea si concentrarea sistemului de valori
b. au germinat noile nuclee de tensiuni si de conflicte care au impus ruperea echilibrului si instaurarea starii de haos, in vederea trecerii la un nou echilibru.
Asadar, acest fenomen, nu este un produs exclusiv al starii de haos. El isi afla cauzele si radacinile, in ordinea anterioara, mai exact, in tensiunile interne, care au generat ruperea echilibrului.
Cele doua super-puteri (si nu numai ele) au intretinut, au finantat si au folosit in interes propriu, actiunile de tip terorist, sub aproape toate formele de manifestare a acestora. In acea perioada, cu exceptia terorismului psihopat, aceste actiuni erau, in general, controlate si puse sub o ideologie a confruntarii , si in acelasi timp, a disuasiunii reciproce. Starea de haos a spulberat acest control, si a facut inoperabile sistemele si strategiile disuasive.
Dintr-odata, terorismul, dintr-un mijloc de confruntare, a devenit un lant foarte complex de actiuni, un sistem aleator de atacuri in spectrul de confruntare, cucerind astfel initiativa strategic, de reactie nemijlocita, extrem de violenta la orice incercare de a instaura o anumita ordine, un act de razbunare, precum si de impunere a unor identitati, concepte, filosofii, indeosebi din spectrul religios si din cel etnic-civilizational. 
In aceasta lipsa de ordine, care caracterizeaza haosul, exista totusi o anumita corespondenta intre ,,miscarea browniana" a politicilor, economiilor, strategiilor, culturilor, etniilor, intereselor si actiunile de subminare a statelor, natiunilor, super-puterii americane si diferitelor entitati care incearca cat de cat sa puna o anumita ordine in sistemele relatiilor internationale. Aceste actiuni, precum si cele care se inscriu pe alte coordonate ale vietii planetare ( lumea interlopa, a traficului de droguri si de persoane, a asasinatelor) alcatuiesc ceea ce numim terorism contemporan. 
Organizatiile teroriste par a nu avea nici o logica. Si totusi, exista o logica in toate. Aceste corespondente sunt insa relative,uneori chiar aleatorii, dar cu un tonus cauzal destul de pronuntat, dovada ,ca si in haos exista o anumita ordine, o anumita cauzalitate.
Crizele si managementul lor
Crizele constau in degradarea rapida si intempestiva a raporturilor economice, sociale, morale, culturale si militare; si se caracterizeaza prin iminenta confruntarii. 
Starea de haos este un ansamblu de crize, care se produc in mod aleator si, care nu-si gasesc, nici solutii rapide, nici justificari imediate, nici ratiuni suficiente. 
Starea de haos este o stare generalizata de criza, este un produs al luptei dintre tendintele de evolutie si cele de involutie, dintre progres si perturbatii, care fac sa creasca nivelul entropic si de nesiguranta al sistemelor. 
Mondializarea, ca proces necesar si obiectiv de realizare a unitatii lumii in sistemele ei de valori, in informatie, in ceea ce priveste nivelul de civilizatie, si,mai ales, economia si nivelul de trai ,este, ca orice proces de o asemenea amploare, generatoare de crize; ele se datoreaza
in principal datorita manipularii lui si folosirii lui in satisfacerea propriilor interese 
Crizele generale se caracterizeaza prin universalizarea perturbatiilor in toate planurile: economic, financiar, social, politic, cultural, etnic, identitar, informational si militar. 
Ele marcheaza marile momente de cotitura istorica, trecerea de la un nivel de civilizatie la altul, si impun schimbari radicale, mutatii strategice. In astfel de momente, se dezvolta tot felul de reactii si tot felul de actiuni din partea unor entitati distincte, cele mai multe informale, care urmaresc sa obtina anumite avantaje, pozitii sociale etc. in folos propriu sau in numele unor precepte, crezuri, ideologii, idealuri care definesc anumite concepte.
Actiunile teroriste sunt efecte ale starilor care definesc criza si, cele mai multe dintre reactiile de tip terorist tin de crizele identitare si, in consonanta cu acestea, de cele politice.
Gestionarea crizelor in starile de haos presupune:
- analiza temeinica a amenintarilor si riscurilor;
- sesizarea tensiunilor si instabilitatilor interne, regionale, generale;
- prefigurarea si configurarea spatiilor periculoase, a vulnerabilitatilor si punctelor forte ale structurilor si actiunilor care preced si condittioneaza starile de criza;
- sesizarea si studierea posibilelor mecanisme de declansare si de manifestare a crizelor;
- cunoasterea crizei
- solutionarea crizei


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Globale, Risc si Securitate pe Plan Mondial - Terorismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!