Principalele parcuri și rezervații de pe glob

Extras din referat Cum descarc?

Principalele parcuri si rezervatii naturale de pe Glob
Experienta milenara a impactului societatii umane cu natura demonstreaza succesiunea unor erori grave, rezultate din ignorarea legitatilor ce guverneaza echilibrul ecologic al geosferei. La baza cauzelor de disparitie a unor specii animale sau vegetale se gaseste mereu actiunea omului. 
Dintre speciile animale si vegetale, care au populat pamintul in epoca istorica, doar un numar infim au disparut din cauze naturale. Celelalte s-au stins sau sunt pe cale de disparitie prin eliminarea directa ori prin modificarea brutala a ecosistemului. 
Pantru a proteja natura au fost infiintate parcurile si rezervatiile naturale.
Conceptul de parc national definit la New Delphi in 1969, prevede ca: un parc national este un areal relativ restrans, unde unul sau mai multe ecosisteme nu sunt material alterate de exploatarea si ocuparea umana, unde speciile de plante si animale, aspectele geomorfologice si habitatele sunt de un interes stiintific, educativ si recreativ deosebit sau care detine un peisaj natural de o mare frumusete; unde autoritatea cea mai competenta a tarii a luat masuri de prevenire sau eliminare a oricarei exploatari sau locuiri a intregului areal, sa intareasca efectiv respectul fata de factorii ecologici, geomorfologici sau estetici, care au determinat stabilirea lui; unde vizitatorilor le este permisa intrarea in conditii speciale pentru scopuri de cercetare, educative, culturale si recreative.
Rezervatiile naturale integrale sau partiale sunt spatii in care natura este protejata integral sau partial (botanic, faunistic, forestier, geologic, paleontologic, speologic, morfologic, limnologic, marin, stiintific, istoric, mixt) pentru frumusetea sau particularitatile peisajului natural, inconjurat de peisajul antropic. Unele sunt disponibile in exclusivitate cercetatorilor, altele sunt puse la dispozitia publicului, interzicindu-se orice activitati care ar dauna echilibrului ecologic. 
Tipuri de rezervatii
-rezervatii de vanItoare, protejeazI anumite specii in perioada de reproducere
-rezervatii stiintifice, ocrotesc suprafetele naturale de teren si acvatice, destinate cercetIrile stiintifice de specialitate si conservIrii fondului genetic autohton
-rezervatii peisagistice, cuprind asociatii vegetale sau forme de relief de mare valoare esteticI-rezervatiile biosferei reflectI o conceptie modernI de conservare a naturii , care nu inlocuieste insI parcurile nationale si rezervatiile naturale, ci le include, le intregeste cu noi regiuni unde activitatea umanI nu este exclusI.
-refugii ale naturii sIlbatice, sunt rezervatii de intindere redusI, ce ocrotesc anumite specii.
-monumentele naturale sunt creatii individualizateale naturii, a cIror conservare prezintI din motive stiintifice, istorice sau folclorice un interes public.
CANADA
Cel mai intins Parc National continental, exceptind zonele arctice si subarctice este WOOD BUFFALO NATIONAL PARK( Parcul National al bizonului de padure), acesta are 45 000 km2, el este situat in Canada, in regiunea preriilor, la sud de Lacul Sclavilor. A fost stabilit ca parc national in anul 1922. Adaposteste singura turma de bizoni de padure (Bison bison athabasce) existenta in prezent pe Glob. Impreuna cu exemplarele de bizoni de prerie (Bison bison), exista circa 12000-14000 de exemplare. Atat bizonul de padure, cat si bizonul de prerie au fost aproape exterminati pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea. In partea nordica parcul este cunoscut prin platourile si campiile sale inundabile. Parcul este renumit ca sigurul loc de reproducere si crestere a cocorilor albi americani(Grus americana). Fauna este reprezentata de elanul american, caribu, cerbul vapiti, cerbul de Virginia cu coada, ursi, lupi de prerie si castori(Castor canadensis). In vegetatie, pe langa padurile de molid si foioase amestecate (mestecani, plopi, salcii, anini), caracteristic este lichenul caribu. 
Partea estica a parcului este inconjurata de coloane rasucite de granite roz si cenusii. In apropierea lacului a fost infiintata Statiunea biologica a Universitatii Alberta, pentru studierea comportamentului faunei de tundra.
BANFF-Parc National din CANADA, provincia Alberta. 
Este cel mai vechi parc al Canadei, este denumit Parcul dinozaurilor. In zona raului Red Deer s-au descoperit fosile ale erei mezozoice. Depozitele fosilifere contin 60 de specii de animale, dintre care 300 de schelete de dinozauri. Peisajul montan este bine reprezentat incepand de la zapezi eterne, ghetari si lacuri glaciare, la tundre alpine, paduri de conifere si vai impadurite. Se intalnesc multe lacuri si izvoare termale. Paduri de pin (Pinus banksiana ), brazi (Abies balsamea), molizi (Picea nigra), in amestec cu diferite specii de foioase ca: mesteceni (Betula papyrifera), plopi (Populus tremuloides)acopera pantele Muntelui Forbes. Fauna este bogata in capre montane, cerbi wapiti (Cervus canadensis), elani americani, cerbi catari, jderi si pasari: acvile (Aquila chrysaetos), fluierari, cintezoi roz. 
Statiuni ca Banff si Lake Louise stau la dispozitia turistilor, care vor sa practice sporturi de iarna si nu numai, tot timpul anului, exista si un muzeu al parcului. O veritabila atractie turistica este vechiul hotel Springs, construit in 1884, dupa modelul unor castele elvetiene de la Davos sau Saint Moritz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Parcuri si Rezervatii de pe Glob.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!