Prezentarea orașului Zaragoza, Spania

Extras din referat Cum descarc?

Zaragoza este capitala provinciei cu acelasi nume, ce apartine comunitatii autonome Aragon, din nord-estul Spaniei. Situat pe raul Ebru, alaturi de afluentii sai Huerva si Gallego, intr-o zona ce prezinta o varietate de peisaje, variind de la desert (Los Monegros), la paduri dese, fanete si munti. 
Populatia orasului (in ianuarie 2010): 699,755 locuitori. Densitatea populatiei: 601 loc./km2. Dupa marimea si nr de locuitori, este al 5-lea oras al Spaniei, situat la mijlocul distantei dintre Madrid si Barcelona. 
TOPONIMIE
Ibericii au dat acestui oras numele de Salduba/Salduie si invadatorii musulmani din secolul 8 l-au numit Saraqusta. Numele actual vine de la romani, ale caror legiuni s-au stabilit aici in anul 24 i.Hr. si l-au numit dupa imparatul roman Caesar Augustus - Caesaraugusta. Cartierul vechi, pastreaza structura rectangulara a vechiului oras roman si se pot vedea excavate ramasitele forului, amfiteatrului si a unor bai publice (Spa-uri).
Se stie ca in limba spaniola litera Z se citeste ,,th", astfel Zaragoza devine ,,Tharagotha". Se spune ca unul dintre regii spanioli avea un ,,sasait" teribil, si pentru a nu se simti jignit de catre slujitori pentru pronuntia sa, acestia au imitat pronuntia regelui, astfel s-a ajuns la actuala pronuntie a limbii spaniole. Nu se stie daca aceasta istorioara este adevarata, dar este numai buna de povestit turistilor.
ISTORIC
- chiar daca acest teritoriu a fost locuit mai intai de iberici, orasul a fost fondat in anul 24 i.Hr de catre romani, sub conducerea lui Caesar Augustus
- anul 466: orasul este cucerit de vizigoti
- 541: orasul a fost asediat de francezi; numeroase atacuri ale bascilor
- 711: vizigotii sunt infranti de arabi
- 714: arabii cuceresc orasul denumit de acestia Saraqusta
- 777: incercarea esuata a lui Carol I de a recuceri orasul
- 1018: proclamarea independentei; Zaragoza a fost regat musulman pana in anul 1118.
- 1018-1038: dinastia Banu Tujibi
- 1039-1110: dinastia Banu Hud; in timpul conducerii sultanului Ahmad I al-Muqtadir (1046-1081) se construieste Palatul Aljaferia (sub denumirea veche "Qasr al-Surur"= palatul bucuriei)
- 1110: Zaragoza este cucerita de almovarizi (dinastie berbera din Sahara)
- 1118: orasul este recuperat de aragonezi, sub conducerea lui Alfonso I Razboinicul, care a castigat noi libertati pentru populatie. Zaragoza devine capitala Aragonului
- 1478: Inchizitia spaniola
- 1492: Coroana Catolica a decretat expulzarea evreilor din oras
- 1710: batalia de la Zaragoza, din cadrul Razboiului Spaniol de Succesiune
- 21 febr. 1809: capitularea orasului in urma invaziei trupelor lui Napoleon Bonaparte, din timpul Razboiului de Independenta. In timpul invaziei lui Napoleon in Spania, Plaza de Zaragoza (Piata Zaragoza) a fost asediata de doua ori. Ferdinand al VII-lea a abdicat si orasul s-a revoltat capturand castelul Aljaferia. Cand armata franceza a incercat sa reocupe Zaragoza, orasul a opus rezistenta, astfel ca s-a ajuns la distrugerea sa aproape in totalitate.
- 17 iul. 1936 - 1 apr. 1939: Razboiul civil spaniol, intre fortele nationaliste conduse de Franco si cele republicane
CONCLUZIE: Cu o istorie de aproape 2000 de ani, Zaragoza pastraza urmele tuturor civilizatiilor care au dominat Peninsula Iberica, prezentand un amalgam de culturi diferite. Tocmai diversitatea materializata mai ales in arhitectonica locului, ii da acestui oras o frumusete aparte, de aici si atractivitatea sa turistica insemnata.
OBIECTIVE DE INTERES TURISTIC
Amalgamul de culturi si civilizatii trecute imprima atat orasului cat si intregii regiuni o importanta culturala deosebita. Oferta culturala este reprezentata de o multime de muzee, biserici, monumente istorice si de arta, casteluri si manastiri, parcuri naturale. Pe langa functia cultural-turistica, orasul este si un centru comercial si industrial modern. Sectorul serviciilor este unul dintre cele mai importante din Spania, datorita si turismului care ofera o paleta intreaga de posibilitati. Zaragoza este o destinatie religioasa importanta pentru pelerini. Faima acestui oras este cunoscuta si prin contributia unuia dintre cei mai buni pictori, Francisco de Goya, considerat ca fiind parintele artei moderne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Orasului Zaragoza, Spania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!