Prezentare Demografica a Portugaliei

Extras din referat Cum descarc?

1. Pozittia geografica
1.1. Pozitia matematica
Pozitia geografica a Portugaliei sub aspect matematic este indicata de paralelele de -9,8o si -6,0o latitudine nordica si de meridianele de 42,3o si 36,6o longitudine vestica.
Portugalia in cadrul Terrei
Harta 1
1.2. Pozitia fizico-geografica
Portugalia ocupa aproape toata partea vestica a Peninsulei Iberice.
Portugalia in cadrul Europei
Harta 2
1.3. Pozitia administrativa
Portugalia sau Republica Portugheza este una din tarile mici ale Europei, situata in extrmitatea sud-vestica a continentului. Ea se invecineaza cu Oceanul Atlantic in vest si sud si cu Spania in nord si est. Teritoriul portughez include si doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore si Insulele Madeira.
Republica Portugheza este o tara placuta intinzandu-se pe o suprafata totala de de 92.082 km2, din care suprafata continentala de 88.796 km2, Azore 2.330 km2, si Madeira 779 km2 , dar are o splendida diversitate de forme de relief: plaje lungi si albe, golfuri minunate, lanturi de dealuri si munti, numeroase rauri si intinsa campie Alentejo.
Lisabona este Capitala Portugaliei si are 550.000 locuitori (2.900.000 in zona metropolitana) conform statisticilor din anul 2001. Este plasata pe costa de vest a tarii, la Oceanul Atlantic, unde raul Tejo, se varsa in ocean. Inima orasului este ,,Baixa" sau "Orasul de Jos", zona unde se afla Castelul Sao Jorge si Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orasului este Alfama, aproape de raul Tejo. Alte monumente importante: Manastirea Jeronimos, Turnul Belem, etc.
Harta 3
2. Repartitia geografica a populatiei 
2.1. Factorii care au influentat repartitia geografica a populatiei in Portugalia
Portugalia este o tara cu o distributie asimetrica a populatiei. Anlizand harta observam ca densitatile cele mai mari apar in regiunile de coasta in special intre Setubal si Viana do Castelo.
Densitatea populatiei in Portugalia
Harta 4
Cele doua regiuni cu o denstitate mai ridicata s-au format in jurul oraselor Lisabona si Porto. La popul opus se afla centrul si nordul campiei Alentejo, unde avem o densitate mai scazuta. Se pot observa prin urmare, trei tendinte majore:
-litoralul, unde este concentrata cea mai mare parte a populatiei ;
- depopularea in centrul tarii;
-popularizarea zonelor metropolitane Lisabona si Porto;
S-au observat contraste in distibutia populatiei portugheze, inca de la inceputul popularii tarii. Acestea au fost determinate de mai multi factori: fizico-geografici, socio-istorici, tehnologici si demografici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentare Demografica a Portugaliei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!