Pozitia Judetului Satu Mare in Cadrul Regiunii de Nord-Vest

Extras din referat Cum descarc?

1. Descrierea judetului Satu Mare
Asezare: nord-vestul Romaniei. Suprafata: 4.418 Km patrati. Resedinta administrativa: Satu Mare, 132.000 locuitori. Distanta pana la punctele de trecere a frontierei: Petea (cu Ungaria) 8 km; Halmeu (cu Ucraina) 35 km. Legaturi aeriene: Satu Mare-Bucuresti; la Satu Mare se gaseste un aeroport international. Distante pana la capitalele europene: Bucuresti - 610 km; Budapesta - 350 km; Viena - 600 km. Orase importante in judet: Satu Mare, Carei, Negresti Oas, Tasnad. Structura demografica: populatie totala: 397.000 locuitori din care populatie urbana reprezinta 46,6 %. Structura populatiei dupa nationalitate: 59 % romani, 35 % unguri, 3 % germani, 3 % alte nationalitati, si stuctura populatiei dupa religie: 45 % ortodocsi, 23 % romano-catolici, 10 % greco-catolici, 21 % reformati. Climatul: temperat continental. Campiile ocupa 63% din suprafata totala a judetului. Cea mai inalta altitudine: 126 m. Reteaua hidrografica a judetului include raurile Somes (cu o lungime de 60 km pe teritoriul judetului), Tur - 66 km si Crasna - 57 km.
Situat in partea de nord-vest a Romaniei, judetul Satu Mare (4.405 km patrati) este una din portile principale ale Romaniei, avand granite cu Ungaria si Ucraina. Avand un climat temperat-continental, judetul Satu Mare a fost populat cu mai mult de 100.000 de ani i.Hr., oamenii locuind pe terasele inalte din Tara Oasului (Remetea-Oas, Boinesti, Calinesti-Oas etc.). In aceasta regiune Dacii au creat in circa 1000 de ani, o civilizatie dezvoltata, in special la Mediesu-Aurit. Situat la intersectia unor drumuri comerciale importante, avand nenumarate resurse naturale, judetul Satu-Mare (atestat documentar din 1181) a avut o istorie tumultoasa, cu evenimente memorabile. Puternice cetati ale caror ruine se afla in Satu Mare, Ardud, Mediesu-Aurit, Tamaseni, Carei, etc., biserici romane (Acas, secolul XIII), biserici gotice (Ardud, Enu-Sancrai, Beltiug) dovedesc continuitatea locuitorilor din aceste tinuturi. In epoca moderna judetul Satu Mare se mandreste cu personalitati care au activat in spiritul umanismului: arhiepiscopul Grigore Maior, fondator de scoli, Francis Kolcsey, luptator pentru libertate si justitie sociala, doctor Vasile Lucaciu, aparator al populatiei romanesti din Satu Mare si Transilvania, poetul maghiar Ady Endre, pictorul Aurel Popp. Secolul XX a marcat profund judetul Satu Mare prin cele doua razboaie mondiale si prin Unirea Transilvaniei cu Romania pe 1 Decembrie 1918. Creat de sculptorul Vida Gheza in 1964, monumentul de la Carei este reprezentativ pentru secolul al XX-lea, un secol cu razboaie si catastrofe naturale, dar de asemenea un secol de mari progrese si sperante dupa Decembrie 1989. Aici se gasesc multe muzee care asteapta sa fie vizitate: Muzeul Judetului (arheologie si stiintele naturii); Muzeul Orasului Tasnad (istoria si etnografia orasului); Muzeul Tarii Oasului din Negresti-Oas, fondat in 1972 (muzeu de etnografie in aer liber); Muzeul Etnografic al Svabilor din Petresti cu peste 200 de exponate cat si Rezervatia Dacilor Liberi de la Mediesu-Aurit.
2. Analiza economico-sociala a judetului Satu Mare
Economia judetului Satu Mare a urmat, in ultimii ani, o evolutie ascendenta clara, urmand si, uneori, depasind, traiectoriile Regiunii Nord-Vest si ale tarii. Contextul transformarilor economice pozitive prin care trece Romania si parcursul ascendent pe care l-a trasat economia judetului Satu Mare in ultima perioada, formeaza un background favorabil dezvoltarii economice generale si individuale a mediului de afaceri satmarean.
Produsul Intern Brut al judetului Satu Mare reprezinta circa 11,8% din cel regional. Cel mai mare aport la formarea acestuia il are industria, a carei contributie la valoarea adaugata bruta a judetului este de 30,72%, pondere mai ridicata fata de cele inregistrate la nivelul Regiunii si al Romaniei. 
Agricultura este un alt domeniu foarte important pentru PIB-ul judetului, procentul acestuia din valoarea VAB este de 21,4% si este, de asemenea, superioara ponderilor aferente domeniului analizat mdin VAB regionala si nationala. Activitatile de tranzactionari imobiliare reprezinta 14,85% din VAB judeteana, a treia pondere, ca valoare, dintre principalele domenii de activitate ale economiei.
Produsul intern brut pe locuitor la nivelul judetului Satu Mare, in anul 2006, a fost de 3689 de euro. Comparativ cu anul precedent, valoarea acestui indicator a crescut cu 642,7 euro. Fata de valoarea regiunii Nord-Vest, PIB/locuitor din judet este mai scazut, reprezentand circa 87% din aceasta. Previziunile Comisiei Nationale de Prognoza din iunie 2008 contureaza cresteri valorice importante ale indicatorului analizat si pentru anii 2007 si 2008. Astfel, valoarea previzionata pentru anul 2008 (4906 euro) este cu 1217 euro mai mare fata de cea a anului 2006.
Judetul Satu Mare dispune de importante resurse de munca, calificate sau calificabile. Din totalul populatiei judetului, resursele de munca reprezinta 63,05%, iar raportat la totalul resurselor de munca ale regiunii, cele din Satu Mare reprezinta 13,4%. Fata de anul 2000, efectivul cuprins in totalul resurselor de munca a inregistrat o crestere de 3,3%.
Rata de ativitate a resurselor de munca ale judetului este de 65,83%, mai ridicata fata de media nationala, ceea ce inseamna ca populatia activa civila din Satu Mare numara aproximativ 153.000, 12,8% din totalul Regiunii Nord-Vest. Rata de ocupare a resurselor de munca este de 63,6%, insemnand ca 147,8 mii de locuitori ai judetului sunt ocupati intr-unul din domeniile de activitate ale economiei judetene. Raportat la persoanele active, populatia ocupata repretinta 96,6%. 
Numarul mediu de salariati ai judetului este de aproximativ 73 de mii persoane, adica 12,3% din totalul Regiunii. In perioada 2003-2006, numarul de salariati a crescut cu 7,35% ( 5 mii prsoane), evolutie pozitiva importanta reflectata si de scaderea ratei somajului inregistrat (3,4% in 2006 si 2,7% in 2007). Somajul este un capitol care, pentru judetul Satu Mare, a avut aspecte favorabile, comparativ cu judetele Regiunii Vest si cu media nationala, pe tot pracursul perioadei 2000-2007.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Satu Mare in Cadrul Regiunii de Nord-Vest.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!