Potentialul Turistic al Muntilor Rodnei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
De cum patrund pe teritoriul tarii ,Carpatii vestesc o data cu primele lor inaltimi noianul de frumuseti ce le vor risipi de aici mai departe pana la Dunare .
Uriasele piscuri ale Pietrosului Mare si Ineului se inalta semet strajuind largul cuprins de culmi si vai ale Rodnei,forme de relief in care natura a strans laolalta cate putin din pitorescul celorlalte massive din Carpati.
Muntii Rodnei fac parte din Grupa Nordica a Carpatilor Orientali si sunt situati intre Muntii Tiblesului si Obcinele Bistritei ;catre nord o adanca rupture a straturilor geologice denumita falia Dragos Voda il desparte de prelunga Depresiune a Maramuresului iar catre sud masivul este demilitat de valea Somesului Mare ,dincolo de care se inalta Muntii Bargaului.
Linia de hotar a masivului urmeaza aproape neintrerupt firul apelor.Din cel mai inalt punct pe care il atinge -pasul Pricop situate in 1413 m altitudine -hotarul insoteste talvegul Bistritei-Aurii,pana la gura paraului Rotunda ,de-a lungul caruia urca apoi in pasul cu aceleasi nume la 1284 m altitudine .In continuare Izvorul Paltinisului desparte Muntii Rodnei de Obcine si apoi,de la Gura-Mariilor inainte , Somesul Mare formeaza hotarul masivului pana la Salva .De aici el urmeaza paraul Salautei- de la gura si pana la obarsie in pasul Setrefu 817 m si paraul Carelor,de la izvoare pana la Iza.
Cel mai de seama element orografic al Muntilor Rodnei este creasta sa principal care se desfasoara de la vest la est ,de-a lungul unei linii sinuoase intre pasul Setrefeu si pasul Rotunda ,pe o lungime aeriana de 45 km ;urmarind insa zigzagurile culmii din pisc in pisc ,distanta masoara apriximativ 50 km.
In lungul acestei impresionante spinari de piatra adevarata coloana vertebrala a masivului serpuieste un vechi plai ciobanesc in care se aduna ca intr-un snop,toata cararile ce urca din tara catre munte .Itinerarul touristic de pe creasta foloseste acest plai care ,strabatut ne va da o imagine aproape deplina asupra configuratiei si deosebitului pitoresc al masivului Rodnei.
Din punct de vedere geologic Muntii Rodnei sunt alcatuiti in cea mai mare parte din roci cristaline ,inaltate ca munti dupa marile incretiri ale scoartei terestre ,petrecute in era secundara . Framantarile de mai tarziu au adus prea putine modificari in infatisarea pe care Muntii Rodnei o capatasera din prima faza de orogeneza. In tertiar s-au produs miscarile de straturi care intre altele au dat nastere faliei Dragos voda in nord si rupturii sudice de-a lungul careia curge Somesul Mare.
In afara de sisturile cristaline mai vechi Muntii Rodnei sunt alcatuiti si din depizite sedimentare cat si din roci eruptive pe care le gasim spre periferia sudica si sud-estica a masivului. O alcatuire geologica atat de variata a creat in Muntii Rodnei un peisaj deosebit de atragator prin multiplele sale infatisari .Impresia puternica pe care o da severitatea formelor de teren modelate in culmi si creste de granit , nu sta cu nimic mai prejos de emotia peretilor de stanca.
1.1 Asezare si limite
Muntii Rodnei sunt considerati una din cele mai reprezentative unitati montane din Carpatii Orientali (Fig. 1). Fata de zonele limitrofe se impun prin masivitate si prin extensiune (peste 45 km lungime, peste 25 km latime si aproape 1300 km2 suprafata), constituind un adevarat bastion carpatic, care, pe langa diversitatea formelor de relief, dispune de o mare varietate a vegetatiei si faunei, cu cateva raritati insemnate, de valoroase resurse ale subsolului din gama minereurilor neferoase, izvoare minerale etc. Muntii Rodnei sunt cunoscuti insa si printr-o viata pastorala straveche, legata de bogatele si intinsele pasuni alpine.
Fig. nr. 1 Pozitia Muntilor Rodnei in cadrul Muntilor Carpati
Ca parte integranta a grupei nordice a Carpatilor Orientali, sunt situati intre Masivul Tibles in vest, Obcinele Bucovinei si Muntii Suhard la est, Muntii Maramuresului la nord, Dealurile Nasaudului la sud si Muntii Bargaului la sud-est.
Limita nordica si nord-estica a masivului urmareste falia Dragos Voda, care se extinde intre Pasul Prislop (1 416 m altitudine), la est si valea Izei pana la Sacel, la vest, marcand contactul dintre cristalinul Rodnei si depozitele sedimentare oligocene din Depresiunea Maramuresului. Bazinul superior al Viseului separa masivul cristalin Rodna de Muntii Maramuresului. Intre Pasul Prislop si Pasul Rotunda, raul Bistrita Aurie desparte Muntii Rodnei de Muntii Maramuresului.
Limita vestica se suprapune peste limita de afundare a cristalinului sub depozitele fIisului pe care s-a grefat valea Salauta intre Iocalitatile Cosbuc si Dealu Stefanitei - Pasul Setref (818 m), continuandu-se pe Valea Carelor, pana Ia varsarea acesteia in Iza.
Spre rasarit, paraul Rotunda, saua adanca in care altitudinea scade Ia 1 271 m (Pasul Rotunda), paraul Preluci si cursul SomesuIui Mare pana la Valea Mare, separa masivul propriu-zis al Muntilor Rodnei de cristalinul Muntilor Suhardului.
Limita sud-estica este marcata de valea Somesului Mare intre localitatile Valea Mare si Anies si de denivelarea datorata faliei Rodnei, intre localitatile Rodna si Parva, de unde aceasta se poate prelungi conventional pina Ia localitatea Cosbuc.
Spre sud, folia amintita detaseaza muntii de dealurile constituite din depozite sedimentare cu structura monoclinala, cunoscute in literatura geografica sub denumirea de Dealurile Nasaudului.
Din punct de vedere turistic, ca margini pot fi admise ansmblul de vai Iza -Viseu, Bistrita Aurie, SomesuI Mare, SaIauta, care marcheaza in linii mari limitele Muntilor Rodnei, deschizand, prin intermediul afluentilor Ior, cai de acces spre interiorul masivului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Muntilor Rodnei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!