Potentialul Turistic al Judetului Valcea

Extras din referat Cum descarc?

Prima atestare documentara pentru judetul Valcea este consfintita in condica Manastirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi in care Mircea cel Batran, Domn al Tarii Romanesti (1368 - 1418), emite un hrisov prin care daruieste Manastirii Cozia toate drepturile asupra "albinaritului". Generoasa natura a dat plaiurilor valcene "cu amandoua mainile din toate frumusetile si din toate comorile cu care-i inzestrata Tara Romaneasca" (Alexandru Vlahuta - "Romania pitoreasca").
Aproape toate darurile cu care natura si oamenii au inzestrat Romania, s-au adunat pe plaiurile valcene. Un tinut anume sa ademeneasca drumetul,spectaculosul naturii - in fantastice alcatuirii precum Cheile Bistritei si ale Oltului, plante si animale rare in rezervatiile din Muntii Cozia si din Muntii Capatanii ce sunt ocrotite ca monumente ale naturii; sate tihnite cu traditii pitoresti si intrecuti mesteri populari - la Horezu, Bujoreni, Petresti sau Buzesti.
Judetul Valcea este asezat in jumatatea sudica a Romaniei la poalele Carpatilor Meridionali, de o parte si de alta a raului Olt, fiind traversat de drumul european E81/DN7, principala artera de circulatie ce leaga Bucuresti de principalele tari ale Europei Centrale si de Vest.
Acest judet are o suprafata de 5765 kmp, cu o populatie de 413.511 locuitori si o densitate de 71,7 loc/kmp. Situat la o distanta de 175 km de Bucuresti, judetul Valcea se invecineaza cu judetele Sibiu si Alba la nord, Dolj la sud, Olt la sud-est, Arges la est, Hunedoara si Gorj la vest.
Relieful judetului Valcea
Judetul Valcea prezinta un relief variat cu circa 33% munti incluzand si Depresiunea Lovistei, 20% dealuri si depresiuni subcarpatice, 45% dealuri piemontane si 2% lunci, fiind marcat de pronuntate fragmentari, dispus in trepte de la N la S pe o diferenta de nivel de 2274 m ( intre varful Ciortea de 2426m si lunca Oltului aflata la 152 m in aval de Dragasani).
Zona montana ocupa treimea nordica a judetului si este reprezentata de creasta principala a M-tilor Lotrului, partea vestica a M-tilor Fagaras, Muntii Coziei si Capatanii si Depresiunea Lovistei. Muntii Lotrului au inaltimi de 1800-2200m in culmile principale, coborand catre valea Lotrului la 800-1000m. Se remarca relieful calcaros in muntele Turcinu, cheile Latoritei sculptate in granite si gnaise si relieful glaciar din bazinul superior al Latoritei. Muntii Fagaras, ca si Muntii Cozia formeaza un masiv impunator cu un relief atractiv si variat. Muntii Capatanii, de asemenea prezinta un relief foarte diversificat datorita structurii si litologiei sale cu numeroase creste,turnuri, abrupturi, relieful dezvoltat pe calcare al culmii Buila-Vanturarita si relieful domol al cristalinului. Muntii Parang putin reprezentati in nord-vestul teritoriului se remarca si ei prin culmi inalte de peste 2300m si prin relieful glaciar bine reprezentat prin circurile glaciare din bazinul superior al Lotrului in care este cantonat lacul glaciar Galcescu ce atrage numeroase fluxuri de turisti in fiecare an.
Depresiunea Lovistei cu altitudini de 500-800 m este situata transversal fata de Olt. Zona subcarpatica se caracterizeaza printr-un relief puternic fragmentat de numeroase vai cu directia generala nord-sud. Suprafetele relativ netede sunt reprezentate prin depresiunile subcarpatice Horezu s Jiblea, valea larga a Oltului si luncile principalilor sai afluenti. In cadrul acestora sunt concentrate majoritatea localitatilor, cele mai importante cai de comunicatie, precum si cele mai importante activitati economica bazate pe valorificarea resurselor teritoriului.
Piemontul Getic formeaza treapta colinara joasa a judetului fiind alcatuit din platouri piemontane care se latesc pe masura ce coboara spre sud. Acestea sunt separate de vai largi cu lunci s terase marginite de versanti puternic sau moderat inclinati.
Diversitatea reliefului este o consecinta in primul rand a complexitatii geologice considerata atat sub aspectul structurii si naturii rocilor, cat si sub acela al varstei, fiindca in cuprinsul judetului pot fi intalnite roci de la cele mai vechi cristaline pana la cele mai tinere, pliocene si cuaternare, aflate in raporturi structurale de cea mai mare complexitate. In al doilea rand varietatea reliefului se datoreaza si unei indelungate si complicate evolutii, care a dus la diferentierea - atat litologic, cat si morfologic - a doua trepte principale de relief


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Judetului Valcea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!