Portugalia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In secolele 15 si 16, Portugalia a fost o mare putere maritima, punand bazele unui vast imperiu colonial, insa decada in a doua jumatate a secolului al 16-lea, cea mai mare parte a teritoriilor sale fiind cucerite de Olanda si Anglia. Intre 1580 si 1640, Portugalia este anexata de Spania. In 1910, monarhia este abolita si Portugalia se proclama republica. In 1926 se instaureaza dictatura lui Antonio de Oliveira Salazar, rasturnata de lovitura de stat militara din 1974. In acelasi an se recunoaste dreptul coloniilor portugheze la autodeterminarea si suveranitate. Portugalia a aderat la CE (actuala UE) in 1986. Portugalia, numita oficial Republica Portugheza este o tara marginita la Sud si Vest de Oceanul Atlantic. La Nord si Sud, Portugalia se invecineaza cu Spania. Portugalia poseda si doua arhipelaguri in Oceanul Atlantic, Insulele Azore si Madeira, situate la Sud-Vest in Oceanul Atlantic. Acestea doua costituie regiuni autonome.

Portugalia este unul dintre statele mici ale Europei. Ea ocupa partea de vest a Peninsulei Iberice, astfel ca trasaturile mediului ei natural sunt cele ale peninsulei. La nord de Muntii Serra Da Estrela, relieful de podis, vechi si muntos, reprezinta prelungirea Mesetei spaniole. In sud este relief de colonie si platouri netede, iar in vest se afla campia costiera a Portugaliei.

Raurile principale vin din Spania. Ele se varsa in ocean prin estuarea largi si adanci, la gura carora au aparut si s-au dezvoltat cele mai mari orase si porturi ale Portugaliei Lisabona si Porto.

Portugalia este o tara de pe tarm acolo unde se sfarseste uscatul si incepe marea dupa cum a afirmat poetul epic al secolului al XVI-lea, Luis Vaz de Camoes. Situata la extremitatea vestica a Europei, Portugalia mai este inca prinsa intre obiceiurile traditionale pescuitul si agicultura si tehnologia, care a facut lumea mai mica, mai integrata, mai complexa.

Este o tara placuta, intinzindu-se pe o suprafata de 92. 082 km? (putin mai mare decat Austria), dar are o splendida diversitate de forme de relief: plaje lungi si albe, golfuri minunate; lanturi de dealuri si munti-Muntii Serra da Estrela (Muntii Stelelor), din centrul tarii, fiind cei mai inalti; numeroase rauri si in zona central-sudica, intinsa campie Alentejo, presarata cu stejari de pluta si cu plantatii de maslini. Stejarul de pluta este un arbore care creste in regiunile calde si insorite. Din coaja lui, o data la opt ani, cu un cutit special, se desprinde un strat gros de material neted, poros*, impermeabil, elastic si mai usor decat apa, numit pluta. Aceasta este folosita la fabricarea dopurilor, colacilor de salvare, talpilor de incaltaminte si plutelor de pescuit.

Datorita pozitiei lor geografice, in evul mediu, Spania si Portugalia au devenit puterii maritime. Dorinta de cunoastere si nevoia de imbogatire a regilor lor au dus la descoperirea de noi teritorii, la descoperirea Lumii Noi. Rivalitatea dintre cele doua tari a stimulat si mai mult acest ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portugalia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
915 cuvinte
Nr caractere:
5 211 caractere
Marime:
9.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
portugalia, geografie
Predat:
la liceu
Sus!