Populatia Lumii

Extras din referat Cum descarc?

Datele referitoare la populatia globului si la fenomenele populationale contemporane ilustreaza marea varietate si complexitatea situatiilor si a experientelor tarilor si regiunilor, permitand o serie de concluzii si de prioritati curente.
Angajarea politica a statelor in problematica specifica a populatiei din ultimi 20 de ani si in perspectivele acesteia in viitor.
In ceeace priveste relatiile dintre populatie si dezvoltare, datele confirma faptul ca politicile si programele populatiei pot contribui semnificativ la dezvoltarea economica si invers, ca o serie de categorii de initiative complementare in favoarea dezvoltarii autosustenabile pot sa sprijine masiv implementarea programelor din domeniul populatiei.
Intelegerea crescanda a acestor interrelatii este transpusa treptat in actiuni, adesea de mare succes. In tarile in curs de dezvoltare s-a la recunoasterea faptului ca ratele scazute ale progresului tehnologic, combinate cu rate necontrolate ale cresterii populatiei produc mari constrangeri economice, sociale si culturale. Ca atare, a fost constientizate necesitatea corelarii ratei cresterii populatiei cu ritmurile dezvoltarii economice si cu capacitatea regenerativa a mediului natural. Asemenea evolutii reclama promovarea unor noi cercetari stiintifice pentru a identifica noi cai de favoirzare a interventiilor menite sa impulsioneze complementaritatea latanta si sinergia dintre populatie si dezvoltare Din perspectiva tarilor dezvoltate, principala relatie dintre populatie si dezvoltare este una dintre politicile familiare, configuratiile fertilitatii populatiei feminine si angajarea femeii in activitatea economica si sociala. La aceasta se adauga si problematica populatiei de varsta a treia si costurile sociale antrenate de acesta, ca si relatiile dintre formele si modalitatile in care se realizeaza procesele de productie si poluarea mediului inconjurator.
Tarile din Europa Centrala, de Est si Sud-Est ca si cele din comunitatea Statelor Independente (fosta URSS) sunt preocupate de interrelatiile dintre declinul general al performantelor economice, scaderea nivelului de trai al populatiei, aparitia si cresterea somajului si evolutia negativa a proceselor demografice (fertilitatea, natalitatea, mortalitatea generale si infantila) si a altor indicatori socio-demografici Un loc distinct in domeniul populatiei il ocupa statutul femei in lumea contemporana, dat fiind rolul fundamental pe care il au femeile in procesele dezvoltarii si in interventiile din sfera proceselor demografice.
In stransa legatura cu conditia femeii se afla si procesele din ce in ce mai evidente de eroziune a unitatii familiale traditionale, concretizate in: reproducerea numarului casatoriilor, cresterea proporiei casatoriilor care se desfac prin divort etc.
Astazi peste tot in lume se manifesta incredere sporita in angajarea politica a statelor ca factor esential in solutionarea multora din problemele acute ale populatiei.
In aceasta directie se spera ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Populatia Lumii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!