Poluarea cu Dioxid de Sulf

Extras din referat

Dioxidul de sulf (SO2) este un gaz incolor, neinflamabil, cu miros puternic, gust acrisor si are un efect iritant asupra ochilor si cailor respiratorii. 
Efectele dioxidului de sulf (SO2) in mediu: acidifierea precipitatiilor, coroziunea metalelor, iar sub forma de oxizi, erodeaza piatra, zidaria, fibrele si componentele electrice.
Efectele dioxidului de sulf (SO2) asupra corpului uman: expunerea la o concentratie redusa pe o perioada lunga de timp, poate determina infectii ale organelor respiratorii iar expunerea la o concentratie mare pe o durata scurta de timp poate produce dificultati respiratorii in special copiilor, varstnicilor si persoanelor cu astm.
Sursele de provenienta sunt: industria siderurgica, petrochimica, petrolifera, centralele termoelectrice si emisiile emanate de catre autovehicule. 
Monitorizarea si analiza SO2 au ca scop realizarea unui scenariu fictiv in vederea realizarii unui studiu asupra localitatilor O1 si O2 in care urmarim evolutia calitatii aerului, direct influentata de evolutia poluarii cu dioxid de sulf (SO2).
Astfel, in urma prelevarii datelor, am putut observa faptul ca, orasul O1 este mai poluat decat orasul O2. Cauzele gradului diferit de poluare: suprafata si activitatile desfasurate in cadrul fiecarui oras.
Conform standardului 12574/1987, CMA/24 h pentru dioxid de sulf (SO2) este de 250 ug/m3aer, iar CMA/un an pentru dioxid de sulf (SO2) este de 60 ug/m3aer. Conform noului standard 592/2002, CMA/24 h pentru dioxid de sulf (SO2) este de 125 ug/m3, iar CMA/un an pentru dioxid de sulf (SO2), dar pentru protectia ecosistemelor, CMA-ul este de 20 ug/m3.
Aerul poluat a fost absorbit intr-un vas in care se aflau reactivii chimici pararoz-anilina si aldehida formica; cu acestia, dioxid de sulf (SO2) a dat o coloratie roz pana la roz violacee, in functie de concentratia lui. Intensitatea coloratiei proportionala cu concentratia de dioxid de sulf (SO2) a fost citita la un spectrofotometru. Determinarea cantitativa a fost realizata prin comparare cu o curba de etalonare construita folosind diverse concentratii.
Au fost calculate concentratiile medii lunare si anuale timp de 3 ani, respectiv 2002, 2003 si 2004, cu ajutorul unei metode statistice de prelucrare a datelor (media aritmetica). In vederea realizarii graficelor am folosit programul Excel.
Orasul O1, anul 2002
Concentratiile medii anuale ale poluantului prezinta in mod continuu (sezon iarna-vara) valori ce depasesc pragul impus.
Un maxim al concentratiilor de dioxid de sulf (SO2) au fost inregistrate in luna decembrie, nivelul concentratiei incepand sa creasca in septembrie, continuand pana in luna februarie, (sezonul rece). Un maxim a fost atins si in cazul sezonului cald, luna Iulie insa fara depasirea limitei.
Una dintre cause poate fi aerul rece care impiedica dispersia poluantului in atmosfera, favorizand concentrarea lui in apropierea factorilor de emisie.
Orasul O2, anul 2002
In cel de-al doilea oras (O2), concentratiile medii anuale ale poluantului, prezinta valori ce depasesc pragul impus, aceste depasiri au loc in lunile de iarna. Nivelul concentratiei incepand sa creasca in luna Septembrie, depasind limita in lunile octombrie, noiembrie, decembrie (a fost maximul), ianuarie si februarie. In ceea ce priveste sezonul de vara, in orasul O2 nu au fost inregistrate depasiri ale CMa-ului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Dioxid de Sulf.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!