Poluarea apei

Extras din referat Cum descarc?

Argument
Apa, aerul si solul constituenti ai biosferei sunt cunoscuti sub denumirea de factori de mediu.
Cunoasterea conditiilor de viata din cadrul fiecarui factor de mediu conduce la o protectie eficienta a mediului. Pentru aceasta este necesar sa se cunoasca sursele de poluare, respectiv poluantii, modul de dispersie a poluantilor, efectele poluantilor asupra mediului si masurile de prevenire si combatere a poluarii factorilor de mediu pentru a crea conditii propice vietii pe Terra.
Poluarea apei determina modificarea proprietatilor apei ca urmare a activitatilor umane.
Dezvoltarea economica si sociala din ultima vreme impune luarea unor masuri sistematice pentru impiedicarea urmarilor daunatoare ale exploatarii nerationale a apei dar si a altor componente ale mediului pentru protectia apelor, aerului, faunei si florei 
Pentru a putea folosi durabil tot ce ne ofera natura energie, materii prime, hrana - trebuie pe de o parte, sa intelegem cat de mare este capacitatea naturii de a reface ceea ce noi consumam, iar pe de alta parte, sa gasim acele mijloace prin care sa controlam, sa monitorizam in permanenta activitatile care pot modifica starea mediului.
A ocroti si imbunatatii mediul inconjurator pentru generatiile actuale si viitoare a devenit pentru umanitate un obiectiv primordial.
Protectia apelor constituie o problema importanta pentru functionarea si dezvoltarea localitatilor si pentru mentinerea echilibrului ecologic.Unul dintre indicatorii eficacitatii protectiei apelor este calitatea lor. De aceea, cunoasterea si determinarea calitatii apelor a fost si va fi de o importanta foarte mare si in viitor,mai ales pentru comunitatile locale care nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apa.
Cunoasterea tipurilor de poluanti,modul de dispersie si a efectelor lor asupra mediului si asupra sanatatii este foarte importanta si numai asa poate sa conduca la instituirea unor masuri corecte si la timp pentru de protectiea apei si a mediului inconjurator. 
Motivatia alegerii temei, a avut la baza si dorinta de a aplica deprinderile si cunostintele dobandite la scoala intr-o problema importanta cu care se confrunta populatia din mediul:calitatea apei.
I-Consideratii teoretice
I.1.Notiuni generale despre poluare
Calitatea apei este un ansamblu conventional de caracteristici fizice, chimice, biologice si bacteriologice, exprimate valoric, care-i permit incadrarea intr-o anumita categorie si ii confera insusirea de a servi unui anumit scop. 
Sanatatea se defineste in mod curent ca starea unui organism la care functionarea tuturor organelor se face in mod normal si regulat.Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus in 1946 definitia urmatoare:,,Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor".Mai tarziu a fost inclusa in aceasta definitie si ,,capacitatea de a duce o viata productiva social si economic.
Poluarea apei reprezinta orice modificare a compozitiei sau calitatii ei, astfel incat aceasta sa devina mai putin adecvata tuturor, sau anumitor, utilizari ale sale cu efecte daunatoare sau nocive, care altereaza ecosistemele, diminueaza resursele biologice si pune in pericol sanatatea omului.
Conform Consiliului OCDE (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) in 1974, poluarea apei reprezinta ,,introducerea de catre om, direct ori indirect, de substante ori de energie in apa care antreneaza consecinte prejudiciabile de natura a pune in pericol sanatatea umana, a vatama resursele biologice si ecosistemele, a aduce atingeri agrementelor ori a impiedica alte utilizari legitime ale apei''.
Poluantul este un factor (materie sau energie), produs de om sau datorat unor procese naturale, a carui prezenta in mediu intr-o cantitate care depaseste o limita care poate fi tolerata de una sau mai multe specii de vietuitoare, sau de catre om, impiedica dezvoltarea normala a acestora.
Poluarea apei - orice alterare fizica,chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitatile umane, care o fac improprie pentru folosirea normala, in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a interveni alterarea (Legea Apelor nr. 107/1996).
I.2.Tipuri de poluare a apei: 
- In functie de provenienta sursei de poluare se deosebesc doua tipuri de poluare:
A-Poluarea naturala se datoreaza surselor de poluare naturale si se produce in urma interactiei apei cu atmosfera (cand are loc o dizolvare a gazelor existente in aceasta), cu litosfera (cand se produce dizolvarea rocilor solubile) si cu organismele vii din apa. 
B-Poluarea artificiala se datoreaza surselor de ape uzate de orice fel, apelor meteorice, namolurilor, reziduurilor, navigatiei etc.
- In functie de natura poluantului poluarea apei este: 
1. poluare fizica 
1.1 termica deversarea in apele naturale a unor lichide calde utilizate ca refrigeratoare in diferite industrii (nucleara, metalurgie, siderurgie, centrale termice) sau a apelor menajere. 
1.2 cu substante radioactive- deseuri provenite din industria nucleara sau din depozitele de roci radioactive 
2. poluare chimica (organica sau anorganica)- cea mai frecventa forma de poluare; se produce cu o mare varietate de substante, unele biodegradabile, altele cu grad ridicat de persistenta si nivel ridicat de toxicitate. 
- poluarea cu compusi ai azotului (azotati, azotiti, amoniac);
- poluarea cu compusi ai fosforului,
- poluarea cu pesticide;
- poluarea cu produse petroliere;
- poluarea cu produse tensioactive. 
Poluarea chimica organica este generata de prezenta substantelor organice, de tipul glucidelor, lipidelor sau proteinelor in ape. Ea este specifica apelor uzate rezultate de la fabricile de hartie si celuloza, abatoare, din industria petrochimica si de sinteza organica. Descompunerea substantelor organice si a produsilor generati prin descompunerea lor se realizeaza de catre microorganisme, prin procese chimice cu consum de oxigen.Ca produsi de descompunere a substantelor organice rezulta fenoli, amane, uree, amoniac, hidrogen sulfurat (H2S), nitrati si nitriti. Poluantii acestor ape sunt prezenti in cantitati mari, unele substante poluante fiind toxice pentru vietuitoare chiar si in cantitati reduse (pesticide). Compusii organici de sinteza au in general o persistenta ridicata in mediu (compusi organoclorurati).
Poluarea chimica anorganica este generata de compusi anorganici, de tipul sarurilor. Ea este caracteristica industriei petroliere de extractie, industriei petrochimice si industriei chimice anorganice (industria clorosodica). Acizi si bazele libere rezultate in procesele de productie 
Determina formarea unor ape uzate cu valori extreme ale pH-ului ce pot fi stresante sau letale pentru organismele acvatice (DIUDEA si colab, 1986).


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea apei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. .Burtica G, Negrea A, (2005) - Poluantii si mediul inconjurator, Ed.Politehnica,Timisoara.
2. .Botnariuc N., Vadineanu A., Ecologie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982.
3. .Cipilea L., Cipilea Al., Poluarea mediului ambient, Editura Tehnica, Bucuresti 1978.
4. .Ciarnau R., si col. Ecologie si protectia mediului, Editura Economica, bucuresti 2000.
5. .Marescu S., Poluarea mediului si sanatatea, Editura Stiintifica si Enciclopedica Bucuresti, 1978
6. .Negulescu N., si col. Protectia mediului8 inconjurator, Editura Tehnica, Bucuresti 1995
7. Pumnea C., Grigoriu G., Protectia mediului ambient, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1994.
8. . Vespremearu E., mediul inconjurator-ocrotirea si conservarea lui, Editura stiintifica si enciclopedica Bucuresti 1981.
9. *** Legea apelor (Legea nr.107/1996,Monitorul oficial nr.244, 8 0ctombrie /1996.
10. *** Legea nr.459/2001-Norme de calitate a apei potabile.
11. *** Directiva Europeana 98/83 privind calitatea apei destinata consumului uman.
12. ***Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 - privind calitatea apei potabile.
13. ***Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.
14. ***STAS 1342-91 - Apa potabila.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!