Poluarea apei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa are o importanta covarsitoare pentru existenta vietii. Putem afirma ca pe pamant nu exista organism care poate sa supravietuiasca in afara apei.

In aceeasi masura, apa intra in constituirea atmosferei, precum si in alcatuirea majoritatii mineralelor si rocilor.

O importanta deosebita pentru studierea chimismului apelor o constituie actiunea de dizolvare a unor componente minerale si roci prin contactul nemijlocit.

Hidroliza este un proces chimic important prin care se realizeaza atacul apei asupra mineralelor din roci.

Sarurile formate din acizi slabi cu baze tari, din acizi tari cu baze slabe sau din acizi slabi cu baze slabe sufera fenomenul de hidroliza, adica formeaza cu apa compusi slab disociati: Al2 (SO4) 3 + 6H2O=2Al (OH) 3 + 3H2SO4 Dizolvarea prin hidratare: Hidratarea consta in patrunderea apei in sistemul reticular al cristalelor formand compusi chimici cu un anumit numar de molecule de apa. Astfel este cazul hidratarii anhidridului, CaSO4, formand gipsul CaSO4*2H2O. Cateva determinari speciale privind apele tratate si unii poluanti ori subst. nocive din apele reziduale: Este vorba aici de ape care au fost tratate cu sulfat de aluminiu (pentru coagularea suspensiilor), sau cu clor (ca dezinfenctant sau bactericid), ori de ape de suprafata in care s-au deversat ape reziduale.

1. Aluminiu: Poate fi prezent in concentratii foarte mici in unele ape naturale. De interes este determinarea aluminiului in cazul apelor tratate cu sulfat de aluminiu pentru depunerea suspensiillor Identificarea prezentei aluminiului pe baza reactiei de culoare cu morina.

Principiul metodei: Aluminiul da cu morina un compus ce are o fluorescenta verde.

Reactivi: -acid acetic concentrat -solutie alcoolica 0, 005% de morina (pentahidroxiflanona) Mersul determinarii: La 29 ml apa de analizat se adauga 3 picaturi acid acetic concentrat si 1 ml de solutie alcoolica 0, 005%morina. In prezenta luminii apare o fluorescenta verde.

2. Arseniatii: Identificare pe baza reducerii cu hidrogen arseniat si reactia acesteia cu azotatul de argint.

O serie de ape minerale pot contine arsen sub forma de arseniati si in parte de arseniti. Arsenul mai poate ajunge in unele ape prin deversarea unor reziduuri industriale.

Principiul metodei: Arseniatii si arsenitii se reduc cu zinc in mediul de acid sulfuric la hidrogen arseniat. Hidrogenul arseniat da cu azotatul de argint o coloratie galbena (rezulta Ag3As* 3AgNO3) ce se descompune cu formarea unui precipitat negru de argint metalic: As2O3 + 6Zn+6H2SO4 =2AsH3+6ZnSO4+3H2O AsH3+6AgNO3=Ag3AS*3AgNO3+3HNO3 Ag3As*3AgNO3+3H3O=H3AsO3+3HNO3+6Ag (se depune) Reactivi: -zinc lipsit de arsen in granule -solutie de acid sulfuric diluat (1: 4) -soluite de azotat sau acetat de plumb10% -azotat de argint cristale Mersul determinarii: Intr-o eprubeta se introduc 10-20 ml apa de analizat, se aciduleaza cu acid sulfuric diluat, sa adauga cateva granule de zinc metalic, se introduce in partea ...

Bibliografie:

-Analiza apelor

C. Patroescu,I. Ganescu

-Chimia si controlul poluarii apei

George Ghimicescu,Iancu Hincu

-Analiza chimica a apei

Dumitru Ceausescu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea apei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 465 cuvinte
Nr caractere:
8 810 caractere
Marime:
12.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
poluare, apa
Predat:
la liceu
Sus!