Poluarea Aerului

Extras din referat Cum descarc?

1.DEFINITIE
Poluarea aerului consta in schimbarea compozitiei aerului prin introducerea in atmosfera a chimicalelor,cu sau fara aparitia de noi constituenti, cu efecte daunatoare asupra oamenilor si altor organisme vii ,dar si asupra mediului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste poluarea aerului prin prezenta unei substante straine, care poate avea efecte nocive sau poate produce direct sau indirect alterarea sanatatii omului. Poluarea poate fi simpla cand este cauzata de un singur poluant, sau mai frecvent complexa cum se intalneste in apropierea intreprinderilor industriale sau in zone urbane aglomerate si cu circulatie intensa de autovehicule.
Poluarea aerului cauzeaza boli respiratorii si chiar moartea.Adesea este identificata cu surse stationare dar cele mai mari surse de emisii sunt cele mobile, indeosebi automobilele.
Dioxidul de carbon , care contribuie la incalzirea globala a fost de curand recunoscut ca poluant de catre cercetatorii din climatologie, in acelasi timp ei recunoscand ca acesta este esential pentru plante prin intermediul fotosintezei.
Centrala energetica din New Mexico ce emite dioxid de sulf
2. CALITATEA AERULUI
In Romania exista peste 100 de statii apartinand Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA), ce se ocupa cu monitorizarea parametrilor de calitate a aerului.
Indicele specific de calitatea a aerului, pe scurt "indice specific", reprezinta un sistem de codificare a concentratiilor inregistrate pentru fiecare dintre urmatorii poluanti monitorizati:
1.dioxid de sulf (SO2);
2. dioxid de azot (NO2);
3. ozon (O3);
4. monoxid de carbon (CO);
5. pulberi in suspensie (PM10)
Indicele general se stabileste pentru fiecare dintre statiile automate din cadrul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzatori poluantilor monitorizati.
Pentru a se putea calcula indicele general trebuie sa fie disponibili cel putin 3 indici specifici corespunzatori poluantilor monitorizati.
Indicele general si indicii specifici sunt reprezentati prin numere intregi cuprinse intre 1 si 6, fiecare numar corespunzand unei culori (pe figura vor fi reprezentate atat culorile cat si numerele asociate acestora).
Indicii specifici si indicele general al statiei sunt afisati din ora in ora.
In general exista doua categorii de standarde a calitatii aerului. Prima categorie de standarde (cum ar fi U.S. National Ambient Air Quality Standards) stabileste concentratia maxima a poluantilor specifici in atmosfera.
A doua categorie (cum ar fi North American Air Quality Index) consta intr-o scara de valori utilizata pentru a comunica publicului riscul relativ al desfasurarii activitatii in aer liber.Aceasta scara poate face distinctie sau nu intre diferitele tipuri de poluanti.
In Canada calitatea aerului este evaluata in conformitate cu standardele stabilite de catre Consiliul Canadian al Ministrilor Mediului (Canadian Council of Ministers of the Environment - CCME). CCME a stabilit Standardele Complete Canadiane (Canada Wide Standards - CWS).
Acestea sunt:
- CWS pentru PM2.5 (particule mici) = 30 ug/m3 
- CWS pentru ozon=65 ppb (procentre dintr-un miliard)
Aceste standarde se aplica doar in jurisdictii cu o populatie mai mare de 100.000 de locuitori.
Un raport al Agentiei Europene a Mediului arata ca transportul rutier ramane principala sursa de poluare a Europei.
Limita Nationala de Emisii in spatiul euopean pentru anumiti poluanti atmosferici este stabilita prin intermediul Directivei 50/2008. 
In Marea Britanie parametrii privind calitatea aerului sunt stabiliti de Departamentul Mediului, Alimentatiei si Probleme Rurale (UK`s Department for Environment, Food and Rural Affairs - DEFRA) sunt indreptati in principal asupra reprezentantilor guvernamentali raspunzatori de calitatea aerului in orase,unde managementul calitatii aerului este foarte important.
Marea Britanie a stablit o retea ce se ocupa cu masurarea nivelului poluantilor din aer si cu publicarea acestor nivele de poluare. Cele mai mari valori se inregistreaza in orasele mari, dar valorile medii sunt deasemena importante pentru sanatatea oamenilor.
In Statele Unite ale Americii in 1960,`70 si `90 Congresul a emis o serie de hotarari pentru curatatea aerului (Clean Air Acts) ce au intarit regulamentele privind poluarea aerului. Aceste hotarari stabileau limite numerice ale concentratiei unor poluanti de baza din atmosfera si mecanisme de reducere a poluarii cauzate de acestia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Aerului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!