Poluanții aerului monoxidul de carbon oxizii de azot

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Generalitati Monoxidul de carbon (CO) este cel mai frecvent poluant al aerului. Emisiile totale de CO din atmosfera le depasesc pe cele ale celorlalti poluanti la un loc.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor si insipid, care arde cu flaca albastra, stralucitoare, dar nu intretine arderea.

CO este rezultatul unuia din urmatoarele 3 procese: Reactii la temperaturi inalte intre CO2 si compusi care contin carbon: CO2 + C = 2CO CO produs in acest mod este utilizat in metalurgie unde reactioneaza cu oxizii de fier. O parte din acesta ajunge in aer, unde actioneaza ca poluant. Actiune fiziologica Prin expunerea omului la concentratii mari de CO, se poate produce moartea. Efectul toxic al CO asupra organismului este determinat de reactia CO cu hemoglobina din sange (Hb). In mod normal, hemoglobina functioneaza in sange ca un sistem transportor de oxigen sub forma oxihemoglobinei (O2Hb) de la plamani la celule si CO2este transportat de la celule la plamani sub forma CO2Hb. Concentratia normala de COHb in sange este de 0, 5%. Expunerea indelungata a oamenilor sau animalelor la CO poate sa produca schimbari morfologice la nivel de inima si creier. Expunerea de scurta durata la concentratii mici de CO produc efecte asupra sistemului nervos central, vascular si respirator.

Cercetarile au demonstrat ca aupra plantelor, actiunea CO nu este sesizabila.

Generalitati Din punctul de vedere al actiunii asupra mediului, doi dintre oxizii azotului, NO si NO2, necesita cunoasterea lor. Monoxidul de azot - este in gaz incolor, mirositor, insolubil in apa. NO se formeaza la temperatura inalta prin arderea combustibililor fosili (gaze, pacura, carbuni). N2 + O2 2NO NO2 este un gaz rosu-orange-brun cu miros caracteristic, iritant si caustic. La -10oC, vaporii sai sunt colorati in galben si devin rosu-brun la 150oC. ZIUA FARA TRANSPORT In ziua de 21 aprilie 2001 Organizatia Obsteasca de Tineret SalvaEco in colaborare cu Clubul Tinerilor Ecologisti Cimpusorul Ecologic a desfasurat actiunea Ziua Fara Transport.

A fost editat un pliant, care a fost distribuit intre orele 11: 00 si 17: 00 prin intermediul voluntarilor tuturor persoanelor prezente la manifestatie pe platoul Operei Nationale Chisinau, precum si teritoriul din strada. Pliantul a fost difuzat tuturor institutiilor de invatamant si prescolare. Pliantul si foile volante contin informatie despre starea mediului din municipiul Chisinau, informatie despre impactul pricinuit mediului si efectul negativ asupra organismului uman a gazelor de esapament. Datele au fost preluate in urma investigatiilor la intensitatea traficului urban si a calitatii aerului atmosferic efectuate pe 8 strazi mari ale capitalei. Doua placarde cu slogane ecologice au fost plasate pe piata Operei Nationale Chisinau. Au fost organizate alte activitati: sondaje sociologice, un panou de dorinte.

Organizatia SalvaEco a depus o scrisoare la primaria municipiului Chisinau prin care a rugat stoparea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluantii Aerului Monoxidul De Carbon Oxizii De Azot
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 458 cuvinte
Nr caractere:
7 966 caractere
Marime:
65.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!