Polinezia

Extras din referat Cum descarc?

Gruparea de insule mici si foarte mici, situate in majoritate la este de meridianul de 180? si cuprinse intre cele doua tropice, poarta denumirea de Polineyia adica ''insule multe''.
Cei 42000 km2 de uscat sunt alcatuiti din vulcani, recife si atoli.Insulele sunt dispuse in grupe, separate intre ele de spatii mari oceanice.
In raport cu raspindirea lor, aici se pot individualiza trei grupuri mai mari:Polinezia de Nord, Centrala si de Sud.
Polinezia de Nord (arhipelagul Hawaii) : 
Aceste insule se extind pe ambele partiale Tropicului Racului, majoritatea situindu-se insa la sudul lui.Aceasta grupare formata din 20 de insule, adica de 16600 km2, reprezinta 40% din suprafata Polineziei, iar lungimea arcului orientat de la nord-vest spre sud-est, ajunge la aproximativ 2800 km.Din aceste insule, numai 8 sunt mai mari, toate fiind de origine vulcanica.
In ordinea marimii cele mai importante sunt: Hawaii, Manuai, Kawai, Oahu, Molokai, Lanai si Nihau.
Aparitia arcului insular este legata de amplele framantari tectonice ce au avut loc pe fundul Oceanului Pacific inca din tertiar.La adincimi de aproape 5000 m s-au format falii, cu tendinta de largire spre sud-est.La nord au luat nastere din lava bazaltica insule mai mici, iar spre sud, insule din ce in ce mai mari.De asemenea, activitatea vulcanica a incetat mai devreme in nord, in timp ce in sud s-a continuat pina in pleistocen.Vulcani activi se gasesc azi numai pe ultima insula din sir, cea mai sudica si cea mai mare sau Hawaii propriu - zisa (10400 km2).
Relieful insulelor vulcanice este inalt, cu exceptia insulelor mai nordice, unde aparatele vulcanice au fost puternic erodate de agentii externi, iar unele s-au transformat chiar in constructii coraligene.Insulele sudice(Maui si Hawaii) prezinta inaltimi ce se ridica la peste 3000 si 4000 m.Cei mai impresionanti vulcani activi din insula Hawaii sunt Mauna Kea (4205m) si Mauna Loa (4170m).Apreciind adincimea de la care se ridica de pe fundul oceanului, Mauna Kea prezinta un con inalt de aproape 10000 m si poate fi considerat astfel ca cea mai mare inaltime relativa de pe glob.
O particularitate a reliefului vulcanic din aceste insule este determinata de lava bazaltica, fluida care a dus la formarea unor vulcani tesiti (de tip hawaian).Eruptiile nu sunt periculoase, dar scurgerea de lava ce alcatuieste adevarati torenti, acopera conurile vulcanilor mai mici din jur.
Astfel, lava celui mai tinar dintre cele 5 cratere aflate in activitate in virful lui Mauna Loa a dus la formarea unui podis bazaltic central, inalt de 2000m.Aceste fenomene au contribuit si la sudarea insulelor intr-una singura, mai mare.
Unul din craterele cunoscute, de pe versantul estic al masivului Mauna Loa se numeste Kilauea (1247) si este renumit prin faptul ca in adincul lui clocoteste lava si arunca jeturi de apa fierbinte.Acest crater cu un diametru de 4500 m trece drept unic in lume si este considerat ca o rezervatie naturala, un imens lac de lava clocotitoare.
Conditiile climaterice din aceste insule sunt deosebit de prielnice, ele fiind determinate de echilibrul permanent al fenomenelor climatice.
Temperatura medie anuala nu depaseste 22o-23o, iar amplitudinile termice diurne sunt aproape nesimtite.In cea mai mare parte a anului, insulele sunt dominate de alizeul nord-estic, care aduce, pe versantii expusi vintului, cantitati mari de precipitatii, ce se ridica pina la 10-12 m pe an.Versantii opusi sunt mult mai uscati, element ce este bine scos in evidenta prin aspectul vegetatiei.Locul padurilor este luat de savana, in care apar unele plante provenite din America si ulterior salbaticite, cum sunt cacteele.
Solurile dominante aici sunt lateritele, deosebit de fertile si care s-au format prin dezagregarea rocilor vulcanice.Alaturi de umiditatea abundenta, ele permit padurilor luxuriante sa se extinda pina la 3000m altitudine si practicarea culturilor de ananas pe margini.
Animalele sunt foarte sarace in specii pe cea mai mare parte a insulelor.Dintre mamifere sunt caracteristici liliecii, rozatoarele, porcii si ciinii.Padurile si arboretul adapostesc foarte multe specii de pasari.
Polinezia Centrala si de Sud: 
Acestea se afla aproape in intregime la sud de ecuator, apartinind deci emisferei australe.Insulele, vulcanice sau de corali, sunt asezate de la nord-vest spre sud-est, cu exceptia insulelor Tonga si Kermadec care se arcuiesc spre Noua Zeelanda pe directia NE-SV.
Insulele vulcanice sunt dispuse in lungul unor linii de falie care au fragmentat blocul rigid al Pacificului.
Relieful, format din conuri vulcanice, late si tesite, se ridica intre 1000 - 2000 m. Insulele alcatuite din formatiuni coraligene sunt joase si netede.
Desi situate in majoritate de o parte si alta a tropicului, temperaturile ridicate devin mai moderate, datorita vastitatii suprafetei de apa.Media anuala variaza intre 20? si 22oC. Amplitudinile termice anuale si diurne sunt reduse. Alizeul de sud - est aduce precipitatii bogate pe versantii expusi vintului.Media anuala de precipitatii ajunge pe acesti versanti pina la 3000mm, in schimb pe ce feriti de vint, doar pina la 1500mm.
Insulele situate mai la est primesc precipitatii mai reduse datorita influentei maselor de aer relativ uscat, ce se formeaza in partea de est a Oceanului Pacific.
In general, cantitatea maxima de precipitatii se inregistreaza in timpul verii australe.
In partile mai umede cresc paduri tropicale, dar mai putin bogate in specii, cu mai putine liane si plante epifite.Potrivit cu descresterea cantitatii de precipitatii, padurile alterneaza cu arboret si savana.
Vegetatia de pe insulele coraligene este si mai saraca, cocotierul fiind planta caracteristica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Polinezia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!