1. Asezare si limite 2. Geologia si structura 3. Relieful structural 4. Relieful structural din principalele subunitati ale Podisului Somesan 4.1. Valea Leghia 4.2. Zona Capus - Cluj 4.3. Dealurile Clujului 4.4. Dealurile Bobalnei 4.5. Dealurile Ciceului 4.6 Depresiunea Almas-Agrij 4.7 Podisul Huedin 5. Bibliografie
Podisul Somesan este limitat la NV si N de Muntii Lapus, Tibles, Meses, in partea de SE de Somesul Mare si Mic, iar limita de SV este data de Muntii Apuseni. Acesta reprezinta o regiune de culmi inalte cu inaltimi cuprinse intre 550-600 m cu cueste si suprafete structurale. Subdiviziuni: Podisul Boiului Dealul Ciceului Dealurile Clujului Dealul Dejului Culoarele Somesului In Podisul Someselor se impune structura monoclinala (stratele cad dinspre munti spre Somes), cu un sedimentar paleogen si miocen in care rol esential il au stratele groase de gresii, microconglometare si calcare. Local apar si unele bombari ( Leghia ) sau cute ( Lapus ). Raurile mari au urmat trasee facilitate de tectonica blocurilor din fundament, generatiile ulterioare, prin adancire au creat un peisaj morfologic in care se impun formele structurale.( Gr. Posea , 1974) Se remarca prin siruri puternice de cueste pe calcare eocene, atat in sud (sirul Huedin - Paniceni - Cluj ), cat si in N ( Culmea Prisnel - Podisul Boiu - Galgau - Cuesta Lapusului ) in partea central estica se remarca straturi mai noi si mai moi dispuse in arcuri curbate catre V, impuse de gresiile oligocene, calcarele marnoase burdigaliene si tufurile miocene ( Gr. Posea, 1974 ).
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).