Podișul Dobrogei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Podisul Dobrogei este situat in Sud-estul tarii fiind cuprins intre Dunare (in vest si nord), Marea Neagra (in est) si granita cu Bulgaria (in sud), este un pamant vechi si complex sub raport geologic. Dupa altitudine, forme de relief si structura geologica, se diferentiaza doua parti: Masivul Dobrogei de Nord si Podisul Dobrogei de Sud.

Asezare si limite. Caracteristica principala a teritoriului tarii noastre o constituie armonia aproape perfecta a treptelor majore de relief (30-35%). Podisurile, alturi de dealuri, detin o pondere de 35% din suprafata tarii noastre.

Masivul Dobrogei de Nord este situat in partea sud-estica a tarii, constituind sectorul de nord al Podisului Dobrogei. Limita nordica este data de Valea Dunarii, iar in nord-est de Delta Dunarii (Bratul Sfantul Gheorghe). In sud, limita este data de linia Harsova-Capul Midia, iar in est de sectorul lagunar Razim-Sinoie. Limita in partea de vest o constituie bratul dobrogean al Dunarii, ce-l separa de Balta Brailei.

Relief. Evolutia paleogeografica a acestui sector este strans legata de evolutia intregului podis dobrogean si, in general, de evolutia de ansamblu a pamantului romanesc. Inca din Precambrian (sfarsitul Protozoicului) are loc individualizarea sisturilor verzi din Podisul Casimcei (zona cu mult mai veche decat Carpatii), in timpul orogenezei baikaliene, fiind mult mai bine consolidate in Silurian, in urma orogenezei caledoniene. In Carbonifer ca urmare a miscarilor tectonice care au afectat intreaga catena carpatica din Europa Centrala in Dobrogea de Nord, se contureaza Muntii Macinului. Dupa Carbonifer, Masivul Dobrogei de Nord a fost supus, pe o perioada lunga, proceselor de exondare si erodare, care au determinat altitudinile reduse si aparitia la zi a sisturilor verzi, precum si a proceselor vulcanice si metamorfice si repetatelor transgresiuni marine, cu implicatii asupra formarii zacamintelor naturale. In Neogen are loc individualizarea Dealurilor Tulcei si a Podisului Babadagului. In Cuaternar are loc conturarea cursului Dunarii si formarea Deltei Dunarii (prin colmatarea vechiului golf al Marii Negre). Tot in Cuaternar are loc diferentierea vegetatiei pe specii caracteristice si tot acum apare omul. Din Cuaternar si pana in prezent, regiunea a fost si este supusa proceselor de modelare: eroziunea eoliana si procese carstice pe rocile solubile (calcar). In stransa corelatie cu evolutia paleogeografica se cuvin mentionate importante resurse de substante minerale utile.

Masivul Dobrogei de Nord are un relief cu altituini medii ce nu depasesc dacat rar 400m (467m in Muntii Macinului). Sub raport petrografic este alcatuit din rocimetamorfice (sisturi verzi-Podisul Casimcei), eruptive (granite) si sedimentare, reprezentate prin: calcare, conglomerate, gresii, argile, nisipuri, pietrisuri. Are o orientare generala a culmilor pe directia NV-SE. Masivul Dobrogei de Nord cuprinde in partea de nord-vest Muntii Macinului (varful Greci-467m si Culmea Niculitel-363m); spre est sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Podisul Dobrogei - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 453 cuvinte
Nr caractere:
20 670 caractere
Marime:
406.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
podis, geografie
Predat:
la liceu
Sus!