Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2675
Mărime: 55.21KB (arhivat)
Publicat de: Marina Petrescu
Puncte necesare: 6
In alcatuire Platformei Valahe la fel ca si in ceea a Campiei Olteniei se poate distinge destul de clar primul etaj structural, soclul, de cuvertura de sedimentare

Extras din referat

(PLATFORMA VALAHA sau CAMPIA ROMANA)

ASEZARE GEOGRAFICA

Platforma Valaha este situata la N de Dunare si se intinde pana in marginea Depresiunii Pericarpatice de care este delimitata prin dislocatia pericarpatica iar dislocatia Pceneaga-Camena o delimiteaza spre N-E de promontoriu norddobrogean intre curbura Carpatilor si Dunare, spre E, contactul cu unitatile dobrogene se face in lungul unei falii care urmareste cursul Dunarii, cunoscuta sub numele de f a i a D u n a r i i.

Fig.1. - CAMPIA ROMANA

In cadrul Campiei Romane exista trei tipuri genetice de campii:

campii piemontane, campii de subsidenta si campii tabulare.

a) Campiile piemontane s-au format la iesirea unor rauri (Arges, Ialomita, Dambovita, Prahova, Buzaul, Ramnicul Sarat, Putna) dintr-o zona mai inalta (piemontul Getic sau Subcarpatii Curburii), unde datorita nivelului de baza local si rupturii de panta are loc o depunere brusca a aluviunilor mari, transportate in reteaua hidrografica sub forma unor campii de imprastiere cu aspect piemontan.

Mai cunoscute sunt: Campia Pitestilor, Campia Targovistei, Campia Ploiestilor

b) Campiile de subsidenta se formeaza datorita coborarii lente (subsidentei) suprafetei totpografice si genereaza cursuri meandrate, baltiri, inmlastinari, iar raurile au un caracter divagant (ratacitor).

Principalele campii de acest fel sunt: Campia Titu, Campia Buzaului.

c) Campiile tabulare au o origine lacustra, sunt inmar parte terasate datorita migrarii orizontale si adancirii raurilor mari (Jiu, Olt, Arges, Dunare) si sunt acoperite cu loess (crovuri, gavane, padine) devin mai accentuate mai numeroase si caracteristice.

Principalele campii tabulare sunt: Campia Olteniei (la vest de Olt) cu Campia Bailestilor si Campia Burnazului, Campia Boianului, Campia Gavanu-Burdea, Campia Burnazului, Campia Vlasiei, Campia Baraganului cu Baraganul Calmatuiului, la nord si Baraganul Ialomitei la sud si Campia Brailei.

In sudul si estul Campiei Romane se afla Lunca Dunarii, influentata de actiunea directa a fluviului.

Subdiviziunile majore ale Campiei Romane sunt: Campia Olteniei, sectorul Olt-Arges, Campia Bucurestilor, Baraganul, Campia Estica, la care se adauga Lunca si Baltile Dunarii.

Fundamentul Campiei Romane, situat la adancimi variabile, dar care cresc in fata arcului carpatic, este alcatuit din sisturi cristaline foarte vechi (proterozoice si paleozoice.

Acest fundament este o mica placa tectonica aflata intr-o usoara subductie sub placa ce poarta arcul carpatic.

Stiva de sedimente este formata din roci mezozoice (in baza) si neozoice, in continuitate de sedimenetare, spre suprafata, ceea ce arata ca umplerea depresiunii din Campia Romane s-a facut relativ continuu.

La sfarsitul Pliocenului si in Cuaternar s-au depus nisipuri, pitrisuri. argile si loess care au dus la transformarea lacului pontic in uscat, de la vest spre est si de la nord spre sud. In unele parti ale Campiei Romane au avut loc scufundari lente subsidente.

Cuvertura de loess acopera interfluviile, ajungand in partea de est la grosimi considerabile (40 m, in Campia Hagienilor).

Suprafata campiei inclina de la nord la sud, asa cum curg si raurile, precum si de la vest la est, cum s-au retras apele lacului Cuaternar.

Campia Olteniei

Campia Olteniei este situata la vest de Olt si reprezinta cea mai veche parte a Campiei Romane, judecand dupa seria cea mai completa de terase fluviale intalnite pe Dunare si Jiu.

Subdiviziunile Campiei Olteniei sunt: Campia Blahnitei, Campia Bailestilor si Campia Romanatilor, mai inalta (163 m) spre contactul cu Piemontul Getic.

Toate sunt campii tabulare, in cea mai mare parte terasate, acoperite cu loess si nisip, acumularile de nisip (Calafat, Bailesti, Bechet), sugereaza transportul acestuia de un vant dinspre vest.

Campia Olteniei este strabatuta de Jiu, Olt, Oltet, Drincea si Desnatui.

Principalele orase Craiova, Vanju Mare, Calafat, Bailesti, Segarcea, Bals, Corabia.

Exista si asezari rurale foarte mari (Dabuleni, Poiana Mare, Gogosu).

Centrele petroliere Ghercesti si Cosoveni se afla situate sn zona de campie.

Stratigrafia

In alcatuire Platformei Valahe la fel ca si in ceea a Campiei Olteniei se poate distinge destul de clar primul etaj structural, soclul, de cuvertura de sedimentare.

Preview document

Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 1
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 2
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 3
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 4
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 5
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 6
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 7
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 8
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 9
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 10
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 11
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 12
Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Plio - Pleistocenul de la Vest de Olt.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?