Piemontul Getic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acesta unitate de podis este situata sudic Carpatilor Meridionali (de care isi leaga geneza).

Limite

Podisul Getic are o intindere de la Subcarpatii Getici, in nord, la Campia Romana, in sud. Se limiteaza in partea de est cu valea Dambovitei, iar in partea de vest cu Podisul Mehedinti si valea Dunarii.

Geneza

Acest podis s-a format prin depunerea materialelor grosiere la marginea zonei montane la sfarsitul neozoicului. Ulterior acestea au suferit un proces de eroziune datorita apelor curgatoare.

Caracteristici specifice

Formarea vorbeste despre tipul unitatii de relief: este o unitate piemontana cu inclinare dinspre zona montana spre zona de campie (N spre S). Structura monoclinala permite scaderea altitudinilor de la peste 700 m, la sub 200 m, in partea de sud.

Sedimentarea podisului s-a facut prin transportul materialelor aduse din munti de rauri. Aceste materiale sunt pietrisuri si nisipuri. In partea nordica s-au cimentat formand marne, conglomerate si gresii. Pe tot cuprinsul podisului apar intercalatii de argile ce produc alunecari de teren, dar si intercalatii de carbuni inferiori (lignit) in partea vestica de-a lungul vaii Jiului (Bazinul Motru-Rovinari). Intre porii rocilor s-au acumulat hidrocarburile.

Raurile au fragmentat piemontul astfel ca, aspectul actual este de platforme, separate de vai largi. Tipul de relief fluvial este bine conturat cu terase si lunci largi. Sunt bine evidentiate formele tipului de relief structural: platforme (ce datorita raurilor ce au scurgere spre sud, au aspect de dealuri foarte alungite) si cueste (in partea nordica, de separare fata de Subcarpati).

Diviziunile formeaza platforme separate prin rauri:

Platforma Candesti este situata intre Dambovita si Arges si are o grosime mare a pietrisurilor (peste 60 m). Platforma Argesului este puternic fragmentata de afluentii Argesului. Pana la Olt se dispune Platforma Cotmeana. Intre Olt si Jiu apare Platforma Oltetului, iar intre Jiu si Dunare, Platforma Strehaia. Platforma Jiului este strabatuta de raul Jiu si incadrata de Gilort si Motru.

Clima

Clima acestui podis este temperat-continentala de tranzitie. Totusi, altitudinea a impus etajarea elementelor climatice; acestea se includ etajului colinar jos, cu valori de temperatura cuprinse intre 10 si 8 ?C si de precipitatii de 600 - 700 mm/an si etajului colinar inalt, cu temperaturi de 8-6?C si precipitatii de 700-1000 mm/an.

Sectorul de influenta predominant este cel de tranzitie. In partea de sud-vest apar influente submediteraneene.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piemontul Getic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
751 cuvinte
Nr caractere:
3 914 caractere
Marime:
9.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, relief
Predat:
la liceu
Sus!