Petrolul si Conflictele din Orient

Extras din referat Cum descarc?

Ce este petrolul si importanta sa.
Petrolul, sau titeiul, se gaseste in cantitati mari sub suprafata scoartei terestre, este important deoarece se foloseste ca si combustibil sau ca materie prima in industria chimica. Mai precis, petrolul si derivatii lui se folosesc la fabricarea medicamentelor si a ingrasamintelor chimice,a produselor alimentare,a maselor plastice,a materialelor de constructii,a vopselelor si la producerea de electricitate. De fapt, toata industria moderna depinde de petrol si de produsele sale;
Petrolul este format in cea mai mare parte din hidrocarburi desi si cativa compusi cu oxigen si sulf intra in componenta lui. Petrolul contine elemente solide, gazoase si lichide fiind un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate in hidrocarburi lichide.
Petrolul se formeaza sub suprafata scoartei terestre prin descompunerea organismelor. Resturile organismelor mici care traiesc in mare sunt amestecate cu nisipurile fine de la fundul apei.Aceste depozite,bogate in substante organice, devin sursa de formare a petrolului.Acest proces dureaza milioane de ani. 
Geografia petrolului
Resursele energetice sunt distribuite extrem de inegal pe suprafata planetei. Majoritatea statelor avansate economic dispun de prea putine hidrocarburi pentru a putea sustine o economie si un consum in crestere sustinuta, iar statele maiputin dezvoltate, mai ales cele din Orientul Mijlociu, poseda din abundenta astfel de resurse. De altfel, este cunoscuta opinia unor analisti ca resursele energetice se gasesc acolo unde ,,nu trebuie" si in posesia ,,celor care nu le merita"20. Dupa unele estimari, cele mai mari rezerve mondiale de hidrocarburi se gasesc in: zona Golfului Persic; Federatia Rusa
- Siberia; zona Marii Caspice - Asia Centrala; America de Sud
- Venezuela - bazinul raului Orinoco; SUA si Alaska; Canada
- New Found Land. Alte rezerve mai putin importante se aflain Marea Nordului, nordul Africii et rezerve de hidrocarburi sunt concentrate in state/regiuni mai putindezvoltate, care nu au regimuri democratice, framantate de numeroase dispute, crize si conflicte, zone unde marii consumatori energetici ai zilelor noastre se confrunta si coopereaza in procesulde acces, control si exploatare a acestor resurse. Astfel, in regiunea Golfului se afla peste 70% din rezervele petroliere ale lumii. Arabia Saudita dispune de 25% (circa 262 miliarde de barili) din rezervele mondiale, Irakul de 10% (112,5 miliarde barili), bazinul Caspic si Asia Centrala de 7%, iar Federatia Rusa de circa 5% (60 miliarde barili). In domeniul gazelor naturale, clasamentul resurselor este condus de Federatia Rusa cu peste 47.000 de miliarde m3, urmata de Iran cu 24.000 miliarde m3, Qatar cu 17.000 miliarde m3, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite cu 6.000 miliarde m3 fiecare.
Marii producatori si exportatori
In domeniul productiei si exporturilor, grupul statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) detine suprematia. Cele 11 membre ale organizatiei (Arabia Saudita, Irak, Iran, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Libia, Nigeria, Algeria si Indonezia) au un cuvat greu de spus in asigurarea consumului si formarea preturilor mondiale ale resurselor energetice. 
In prezent, ,,centrul de gravitate" al productiei mondiale de petrol se muta gradual dinspre tarile industrializate ale Nordului (SUA, Canada, Mexic, Europa si vestul Rusiei) spre tarile in dezvoltare ale Sudului, in special Iran, Irak, Arabia Saudita,Angola, Nigeria si statele din bazinul Marii Caspice. Potrivit datelor oferite de Departamentul de Energie al SUA, procentul din productia mondiala de petrol ce revine producatorilor majori ai Nordului va scadea de la 27%, in 2001, la 18%, in 2025, in timp ce partea din productie a producatorilor din Africa, America Latina si Orientul Mijlociu va creste de la 50% la 61%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Petrolul si Conflictele din Orient.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!