Previzualizare referat:

Extras din referat:

In statisticile mondiale ale realizarilor din anii 1857 si 1858 apare pentru prima data in lume consemnata o productie industriala de petrol care a fost realizata in tarile romanesti. Abia doi ani mai tarziu, in 1859, in statistici apar Statele Unite ca producatoare de petrol, ca a doua tara cu astfel de productie.

In perioada 1830-1840 s-au efectuat primele incercari de distilare a petrolului pentru a fi utilizat ca sursa de iluminare in locul lumanarilor de ceara. Primaria orasului Bucuresti a initiat in anul 1855 o licitatie pentru modernizarea iluminatului stradal in vederea inlocuirii lumanarilor din felinarele orasului cu lampi care sa consume petrol distilat, ce reprezenta o sursa mai puternica si mai ieftina. La licitatie a participat si intreprinzatorul Teodor Mehedinteanu, care prin proiectul lui a castigat-o. Astfel, pentru a produce cantitatea de petrol lampant necesara iluminarii orasului, a infiintat la Rafov, langa Ploiesti, prima distilerie de petrol purtand firma Gazaria Lumina, care avea o capacitate de prelucrare de 2700 tone titei pe an. Astfel, orasul Bucuresti a ajuns primul din lume iluminat cu un produs din petrol, iar Tara Romaneasca a ajuns sa fie citata in statisticile mondiale cu o extractie de 1977 barili de titei ( 245 tone ).

Aceste fapte marcheaza inceputul exploatarii industriale a petrolului in tara noastra, dar si in lume.

Cele mai vechi utilizari ale petrolului pe teritoriul tarii noastre au fost atestate prin sapaturile arheologice de la Sucidava, Tomis, Histria si Targusorul Vechi, unde intre zidurile cetatilor datate ca fiind edificate in secolele I - VI au fost descoperite depozite de bitum. Printr-un hrisov domnesc, fiii lui Alexandru cel Bun au dat satul Lucacesti cu gropile de pacura manastirii Bistrita. Despre gropile cu pacura au aparut inscrisuri si in alte acte oficiale din 1517, 1546. Dintr-un zapis domnesc al lui Mihail Sutu, din 15 august 1676, aflam ca fantanarii din Hizeresti - Pacureti (Prahova) se indeletniceau cu scoaterea si vanzarea pacurii inca din anul 1550. Marele carturar, domnitorul Dimitrie Cantemir, in lucrarea sa Descriptio Moldaviae (1716) scria: ,,Pe malurile raului Tazlaul Sarat, nu departe de Moinesti, in tinutul Bacaului, iese un izvor de rasina minerala pe care taranii il folosesc pentru ungerea osiilor". Domnitorul carturar a intocmit o harta a Moldovei pe care a semnalizat localitatile in care se gaseau izvoare de pacura.

Din alte surse documentare aflam ca in perioada 1780 - 1820, in Moldova si Muntenia se exporta nafta, care galgaie din pamant. In acea perioada in principate exista un grup de oameni care erau cunoscuti ca baiesi de pacura sau fantanari, care pot fi considerati cei mai vechi prospectori si exploratori de petrol.

Prin codicele lui Caragea si Calimachi, la inceputul secolului al XIX-lea, se stabilea dreptul domnitorului (statului) de exploatare a minelor. Prin Regulamentul Organic, proprietarul terenului era si al subsolului, cu obligatia de a da zeciuiala statului in cazul in care din subsol se exploatau substante minerale (titei, pacura s.a.).

Tehnica de exploatare a titeiului era simpla. Petrolul izvora din maluri, pentru a fi colectat se sapau gropi, din care produsul se incarca in butoaie de lemn si se transporta cu carele trase de boi prin sate pentru a fi vandut sau era dus la porturile dunarene pentru a fi exportat.

Din 1857 pana in 1895 erau cunoscute zacamintele de petrol de la Pacureti, Baicoi, Colibasi, Sarata Monteoru (Muntenia) si Lucacesti, Tazlaul Sarat, Zemes, Solont, Tescani (Moldova), iar productia la sfarsitul secolului al XIX-lea avea sa ajunga la 79.600 tone. In aceasta perioada s-a perfectionat si tehnica prelucrarii petrolului (rafinarii), obtinandu-se uleiuri minerale utilizabile pentru ungerea pieselor in miscare si frecare de la locomotivele cu aburi si vapoare.

In anul 1886 a aparut primul automobil cu motor cu ardere interna, care a dat startul unei noi civilizatii avand ca sursa de energie petrolul.

Tarile europene nu aveau zacaminte de petrol si importau produse petroliere din Statele Unite la pret ridicat. In aceasta conjunctura, zacamintele romanesti au devenit atractive pentru investitorii straini, fapt care va aduce tarii foloase economice, dar si pagube mari.

Legea minelor din 1895, intocmita de oameni fara experienta suficienta, nu a avut in vedere situatiile pe care le-a creat valorificarea produselor petroliere si a lasat la dispozitia investitorilor posibilitatea exploatarii nerationale a petrolului si obtinerea de profituri usoare pentru investitori. Astfel, spre zacamintele de petrol romanesti s-au indreptat investitori care au constituit societati cu capital strain, care se ocupau cu exploatarea, procesarea si comercializarea acestor produse.

In 1896 a luat fiinta Societatea Steaua Romana, cu capital german provenit de la grupul financiar Deutsche Bank.

In 1904 s-a infiintat Societatea Romano-Americana de catre Standard Oil, dar cu capital exclusiv american.

Importanta Romaniei ca tara producatoare de petrol este atestata si de faptul ca in 1907 a avut loc la Bucuresti al treilea Congres International de Petrol.

In 1908 s-a constituit Societatea Astra Romana, sub patronajul concernului Royal Dutch-Shell, si au aparut ca ciupercile numeroase societati care se ocupau cu distributia petrolului.

In anul 1915, in industria petroliera capitalul apartinea in proportie de 48% grupurilor anglo-olandeze, 28% bancilor germane, restul apartinea firmelor franceze, italiene s.a.

I In 1919, dupa Primul Razboi Mondial, un grup de ingineri romani au constituit societatea petroliera Creditul Minier, cu capital exclusiv romanesc.

Nevoia de specialisti ingineri romani a condus la ideea de dezvoltare a invatamantului superior in domeniul mineritului, dar si de elaborare a unor legi care sa limiteze exploatarile subsolului dupa bunul plac si fara nicio restrictie a investitorilor straini. Astfel, incepand din 1914 s-a infiintat la Scoala Nationala de Poduri si Sosele Sectia de mine-metalurgie, in care au fost pregatiti specialisti, unii devenind personalitati cunoscute in toata lumea. De la catedra, marele profesor Ludovic Mrazec isi deschidea lectiile despre petrol aratand: ,,Petrolul este sangele care pulseaza prin arterele si venele civilizatiei moderne".

Constitutia romaneasca din anul 1923 prevedea proprietatea statului asupra bogatiilor subsolului. Au fost elaborate o serie de legi prin care se ingradea exploatarea nerationala si se stabileau relatiile dintre stat si concesionari. O lege stipula ca societatile cu capital strain erau obligate sa utilizeze ingineri romani. Astfel, in 1939, la societatile petroliere cu capital strain lucrau in proportie de 70% ingineri si 80% maistri romani, iar in posturile de conducere specialistii romani ocupau peste 50% din locuri.

La declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial, Germania nazista avea ca obiectiv ocuparea zonei petroliere din Romania. Pe baza unui tratat de alianta, ocupa aceasta zona fara lupte si exploateaza intensiv zacamintele romanesti, cu ale caror produse a alimentat masina de razboi. Trupele germane au instalat in jurul rafinariilor de la Ploiesti cea mai puternica forta antiaeriana din Europa. Dupa armistitiul din 1944, sovieticii au ocupat zonele petroliere romanesti si au constituit societati mixte romano-sovietice

Bibliografie:

- Geografie economica mondiala ,Cristian BRAGHINA si Ionel MUNTELE

- internet

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Petrolul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 483 cuvinte
Nr caractere:
26 025 caractere
Marime:
99.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
petrol, zacaminte, exploatare, resurse naturale
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!