Pesterile Dobrogei

Extras din referat Cum descarc?

Din cele 11 pesteri ale judetului, doar doua dintre ele sunt amenajate si incluse in circuitul turistic organizat.
Patru dintre obiectivele neexploatate la potentialul maxim sunt considerate unicat de catre speologi si arheologi.
Desi mult mai saraca in astfel de obiective decat alte judete, Constanta este celebra in intreaga lume datorita pesterilor sale, "puncte" care anual sunt vizitate de mii de persoane. In aceasta zona se regasesc pesterile sfintilor Andrei si Ioan Cassian, unde functioneaza complexe centre monastice. Valea Casimcei se mandreste cu opt pesteri, din care La Adam este cunoscuta gratie unui altar ridicat in cinstea misteriosului zeu Mithras. La Movile este considerata unica in lume datorita speciilor noi descoperite aici, intr-un mediu bogat in hidrogen sulfurat si impropriu vietii umane. "Labirintul" de la Limanu este considerat ca fiind locatia legendarei Keiris, pestera in care in Antichitate getii, care se razboiau cu romanii, au fost ziditi de vii.
Potrivit speologilor autohtoni, in judetul Constanta exista doar 11 obiective speologice care isi merita denumirea de pesteri. Din acest punct de vedere, Constanta este unul dintre judetele sarace, neputand rivaliza cu zone precum Bihor sau Hunedoara. Cu toate acestea, Constanta este mult mai apreciata de speologi, intrucat in aceasta zona exista obiective de o mare importanta, fiecare dintre ele avand un caracter de unicitate. Aici se regasesc pesteri in care au trait personalitati ale crestinismului ortodox sau ansambluri considerate deosebite datorita bogatiei faunistice fosile. Pe Valea Casimcei, zona Gura Dobrogei, exista mai multe pesteri, dintre care cele mai importante sunt Casian, Adapostul Randunelelor, Liliecilor si La Adam. Tot in judetul nostru exista Movile, o pestera inchisa care a atras atentia specialistilor de la NASA intrucat prezinta similaritati cu mediul ostil de pe Marte. Nu in ultimul rand trebuie amintita existenta celebrului labirint de la Limanu, despre care legendele locale spun ca are o iesire pe teritoriul vecinilor bulgari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pesterile Dobrogei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!