Pestera Ursilor

Cuprins referat Cum descarc?

I. Relieful carstic 2
II. Tipuri de relief carstic 3
III. Clasificarea pesterilor 4
IV. Muntii Bihor 6
V. Pestera Ursilor 7
VI. Potentialul turistic 8
VII. Valorificarea potentialului turistic 10
VIII. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Relieful carstic
Relieful carstic este generat de insusirile chimice ale calcarelor, in functie de care apele de suprafata si de adancime actioneaza prin coroziune, dizolvand roca, si partial, prin eroziune mecanica. Procesul de carstificare este conditionat, in rocile carbonatice, de gradul de solubilitate, diaclazare si omogenitate al acestora, in raport cu care apa, prin circulatia sa la suprafata si in interiorul formatiunilor petrografice, modeleaza forme specifice de relief.
Tipuri de relief carstic
Relieful carstic poate fi de doua feluri: 
- relief carstice de suprafata (exocarstul);
- relief carstice de adancime (endocarstul).
Relieful carstic de suprafata este caracterizat mai ales prin forme negative, excavatii care acopera o larga gama dimensionala. Dintre acestea amintim:
- lapiezurile;
- dolinele;
- uvalele; poliile; avenul; vaile carstice.
Relieful carstic de adancime (endocarstul sau carstul subteran) este reprezentat prin pesteri, in interiorul carora se individualizeaza o gama de alte forme de un grad minor, generate prin procese de disolutie, coroziune, eroziune, precipitare chimica si acumulare.
Peisajele carstice se bucura de favoarea marelui public, fiind printre cele mai cautate obiective turistice; in astfel de locuri omul de stiinta are inca un vast camp de investigatie, speologii gasesc un vast domeniu unde sa-si exerseze dorinta de necunoscut si priceperea de exploratori, turistii loc de reculegere si desfatari peisagistice, iar economistii o mare "mina de aur".
Clasificarea pesterilor
Pesterile sunt creatii ale apei care, dizolvand roca, da nastere golurilor subterane.
Dupa modul de patrundere a apei in subteran se disting pesteri generate de ape curgatoare (acestea trebuie sa aiba puncte bine determinate de patrundere a apei in subteran: ponoare, impenetrabile pentru om, sau pesteri receptoare, accesibile omului) si pesteri generate de ape de infiltratie. Iesirea unui parau subteran se face prin diferite tipuri de izvoare carstice sau prin pesteri debitoare.
Pesterile strabatute permanent de un curs subteran sunt pesteri active. Pesterile parasite definitiv de ape sunt pesteri fosile, iar cele inundate periodic sunt pesteri subfosile.
In mare, o pestera este alcatuita din galerii si sali, la care se adauga goluri verticale (hornuri). Galeriile constituie goluri alungite pe orizontala sau usor inclinate, care poarta diferite denumiri, in functie de dimensiuni, forma si pozitia lor in cadrul unui sistem subteran. Din punct de vedere turistic aceste galerii nu prezinta o atractivitate deosebita, datorita uniformitatii peisajului subteran si lipsei frecvente a speleotemelor. Sunt insa extrem de accesibile si poseda un grad de securitate ridicat.
Sala, un gol subteran de amploare, relativ orizontal, avand toate dimensiunile mai mari decat cele ale cailor de acces spre el, poate lua nastere la intalnirea mai multor galerii, prin prabusirea peretilor despartitori dintre doua galerii. De cele mai multe ori insa, salile sunt forme secundare formate in urma unor prabusiri ale tavanului sau peretilor.
Adesea intr-o pestera intalnim si goluri verticale, rezultate prin atacarea calcarului de catre apele de infiltratie sau prin prabusiri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pestera Ursilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!