Pestera Izvorul Tausoarelor

Extras din referat Cum descarc?

Pozitia geografica:
Pestera Izvorul Tausoarelor este situata in Muntii Rodnei, situati in grupa nordica a Carpatilor Orientali, in Vestul acestora.
Geneza:
Aceasta a fost sapata in pamant de firul apei Izvorul Tausoarelor de-a lungul vremii.
Relieful:
Pestera Izvorul Tausoarelor are un relief carstic, cu stalagmite, stalactite, draperii si coloane, dar si cu ineditele anthodite de gips care     
decoreaza arealul Galeriei Gipsului, printr-un aranjament sub forma unor veritabile crizanteme de cristal. 
Aceasta pestera are o retea de galerii dispusa in panta accentuata si cu o adancime de peste 470 de metri, avand lungimea totala de peste 16 km.
Galeriile acestei pesteri impresioneaza prin lungimea si ingustimea lor sau uneori prin largimea lor.
Contextul geologic ( calcare bituminoase eocene, compacte, fosiliere, uneori gazoase, atat cu benzi de calcit, cat si cu intercalatii de sisturi bituminoase) a favorizat intr-o masura mai mare procesele tectono - erozive. Intregul edificiu subteran dezvoltandu-se pe un sistem complex si ramificat de diaclaze, fapt tradat si de impresionanta desfasurare pe verticala a pesterii. 
Zamislita din pamantul generos al Tarii Nasaudului si contopit cu natura meleagurilor natale din spatiul geografic de cumpana a Vailor Rebei si Gersei. Invatatorul Leon Barte a descoperit in anul 1955, cea mai adanca pestera din tara, dupa ce ani de-a randul cautase un raspuns la intrebarea mistuitoare: unde si de ce dispare, brusc si enigmatic, firul apei parului Izvorul Tausoarelor?


Fisiere in arhiva (1):

  • Pestera Izvorul Tausoarelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!