Perimetrul minier Baia Sprie - Șuior

Extras din referat Cum descarc?

Orasul Baia Sprie ( Fesobanya - in limba maghiara,Mittelstand- in limba germana ) este situat in judetul Maramures ,la poalele muntilor Gutai ,pe valea raului Sasar ,la 500 metri altitudine ,la o distanta de 10 kilometri de municipiul Baia Mare, pe axa de circulatie rutiera intre despresiunea Baia Mare si depresiunea Maramuresului.
Din punct de vedere al coordonatelor geografice ,orasul Baia Sprie se situeaza la 47:39:33 N ( 47.6592) latitudine nordica si respectiv 23:42:15 E longitudine estica.
Cu o suprafata totala de 9.602 hectare ,orasul cuprinde din punct de vedere teritorial-administrativ localitatile Chiuzbaia ,Tautii de Sus si Satul Nou de Sus.
Prima atestare documentara a orasului Baia Sprie este identica cu cea a orasului Baia Mare in anul 1329 ,cand aveau un jude comun.Intre ani1333 -1335 in listele papale aflam ca cele doua orase Baia Mare si Baia Sprie au parohi separate .In anul 1347 regele Ludovic cel Mare acorda privilegii orasului ,pe care le reanoieste in 1376.
Noi privilegii,confirmarea si largirea celor atribuite anterior pentru Baia Sprie sunt asigurate si daruite de regele Sigismund in anul 1393.
Deosebit de important este pentru comunitate Diploma lui Ludovic al II lea din anul 1533 prin care orasul este amintit de unul singur ,locuitorii sunt scutiti de toate impozitele si contributiile de razboi sau de trezorerie.In anul 1570 orasul a introdus aplicarea a doua reguli importante:folosirea pasunilor comunale si reglarea exploatarii miniere.In anul 1690 orasul deschide cateva mine si construieste o topitorie, 1904 este data la care a fost data in folosinta calea ferata care facea legatura intre Baia Sprie si Baia Mare,cale ferata ce a functionat pana in anul 1988.In 1908 s-a dat in folosinta linia electrica care alimenta orasul Baia Sprie.
GEOMORFOLOGIE
Zacamantul polimetalic Baia Sprie apartine complexului structural al eruptivului de Baia Mare care se incadreaza in zona sudica a lantului eruptiv Oas-Gutai-Tibles, din Carpatii Orientali.Acestia in unele locuri ,au forma unor conuri nivelate,erodate,precum si a unor nekuri.
Muntii Gutaiului cuprind masivul care realizeaza altitudinea maxima 1443 metri ( varful Gutai),dar si Creasta Cocosului (1428m),Mogosa sau Dealul Negru (1246m) legati intre ei prin suprafete netede ,situate la circa 1000metri.Muntii Ignisului (1307m) formeaza o inlantuire armonioasa cu,culmi sinuoase si frecvent cu abrupturi de 100-200 metri care induc schimbari in peisaj.Unitatea de relief predominanta este versantul ,cu configuratia ondulara si mai rar framantata.
GEOLOGIE
Muntii Gutai sunt alcatuiti aproape in exclusivitate din roci vulcanice,astfel substratele geologice din cadrul zonei Baia Sprie sunt constituite in Neogen ,se caracterizeaza prin ample fenomene vulcanice ,care au generat produse vulcanice variate reprezentate prin andezite cu mult cuart(Suior ) andezite cu biotit, andezite cu jireapan ,in zona Chiuzbaia,care contin hornblenda si piroxeni.O portiune a Gutaiului este formata din conuri vulcanice ale caror cratere s-au distrus in cea mai mare parte,dar a caror urme s-au pastrat sub forma unor creste zimtate ( Creasta Cocosului). Rocile sunt de natura cristalina ,paleozoice, si de natura vulcanica ,neogene, intercalate cu marne ,gresii,pietrisuri si nisipuri,natura acstor roci ilustreza caracterul acid al solurilor.In partea sudica a Muntilor Gutai apare un adevarat mozaic petrografic,apar mai multe tipri de roci,efuzive si explozive:produse explozive si riodacitice (Valea Handalului) ,dacite ( Valea Bulzului -Danesti ,varfu Plesca Mare),andezite cuartifere( varful Arsita),andezite cu amfiboli si biotit (culmea inalta a Gutaiului si Creasta Cocosului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Perimetrul Minier Baia Sprie - Suior.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!