Patagonia

Cuprins referat Cum descarc?

1. Localizare
2.Istoric
3. Cadrul natural 
3.1 Relief
3.2 Clima
3.3 Flora si fauna
4. Suprafata (areale urbane)
5. Activitati economice
6. Populatie. Cultura. Mestesuguri traditionale
II. Turismul
1. Potentialul turistic
2. Mod de promovare
3. Infrastructura, cai de acces 
4. Spatii de cazare si servicii


Extras din referat Cum descarc?

I. Descriere
1. Localizare
Patagonia este o regiune situata in sudul Americii de Sud pe teritoriul statelor Chile si Argentina, ce include muntii Anzi la vest si sud precum si o zona de podis si campie la est.
2.Istoric
Istoria regiunii este strans legata de descoperirea si colonizarea teritoriului din jurul stramtorii Magellan. Abia in anul 1881 este stabilita granita care imparte Tara de Foc intre Argentina si Chile. Urme istorice atesta existenta paleoindienilor deja in anii 9.800 i.Hr. care pana prin 1520 d.Hr. erau ocupati cu vanatul, urme care se retrag in timpul perioadei de glaciatie din pleistocen, ulterior cand stramtoarea Magellan este umpluta cu apa impiedica retragerea locuitorilor pe continentul american. In urma cu 3000 de ani sunt dovezi istorice care atesta ca dispar unele specii ca si calul salbatic, sau lenesul urias, pentru asigurarea hranei fiind vanate de indieni alte ierbivore din regiune.
Descoperirea stramtorii Magellan in octombrie 1520 prin expeditia lui Ferdinand Magellan care cauta calea maritima spre insulele Moluce cu mirodenii (insule ce apartin de Indonezia situate intre insulele Noua Guinee si Sulawesi). Traversarea canalului a durat 20 de zile, timp in care echipajul lui Magellan, a vazut numai fumul produs de focurile de tabara ale indienilor. Magellan denumeste canalul ,,Estreito de Todos los Santos" (Canalul de Ziua Mortilor), nefiind nici o dovada care atesta faptul ca Magellan ar fi pus piciorul pe una din insule. Ca urmare a descoperirii stramtorii, acesta devine calea maritima spre mirodenii, din Asia, sau aurul si argintul din Peru. Ulterior navigatorul eglez Francis Drake in calatoriile lui (1577 - 1580), traverseaza canalul numai in 16 zile, a insemnat sfasitul dominatiei si sigurantei spaniole pe mare fata de corabiile de piraterie engleze, franceze si olandeze. Prin anii 1550-1559 sunt intreprinse o serie de cercetari spaniole a Patagoniei si Tarii de Foc.
- Pirati olandezi sub conducerea lui ,,Willem Cornelisz Schouten" inconjoara in anul 1615 Tara de Foc si Capul Horn ce apartine de coasta Chile, fiind urmat de o expeditie spaniola (1618 - 1619 sub conducerea lui ,,Bartolome Garcia de Nodal", o expeditie engleza (1669-1670) condusa de ,,John Narborough" si de expeditie franceza (De Gennes si De Beachesne).
- ,,John Byron" intreprinde o actiune de cercetare (1764 - 1766) a insulelor Falkland si Tarii de Foc.
- Navigatorul englez James Cook strabate canalul Magellan in 1769, fiind primul care descopera cercul polar de sud.
- Expeditiile lui Parker King si Fitz Roy (1826 - 1836) au o insemnatate istorica pentru Patagonia si Tara de Foc, fiind luate in evidenta date geografice importante din punct de vedere cartografic, hidrografic, care au descoperit canalul Beagle, la aceasta expeditie a luat parte si tanarul Charles Darwin care scrie despre aceste cercetari in lucrarea ,,Diary of a Naturalist Around the World".
- Colonizarea (1848 - 1906) inceputa de spanioli si incercarea de integrare si dominare spaniola a Tarii de Foc n-a fost incununata de succes.
Prima incercare de colonizare sistematica a regiunii este facuta in prima jumatate a secolului XIX, aceasta colonizare fiind intarziata de faptul ca Tara de Foc este lipsita de porturi naturale, nefiind de importanta deosebita pentru corabii in afara de aprovizionare cu hrana si apa potabila.
- Chile in anul 1818 proclama definitiv independenta fata de dominatia coloniala spaniola, actiunea de incercare franceza (regele Louis Philipp 1773-1830) de a ocupa Patagonia de sud, a determinat reactia politica din Chile, de a asigura din punct de vedere militar Canalul Magellan si colonizarea Tarii de Foc.
- Imigrarea continua, si politica de discriminare argentiniana cu premii puse pe capul unui indian, a determinat un genocid a populatiei bastinase, la care a contribuit si Muzeul antropologic din Londra care platea 8 lire sterline pe o teasta de indian.
Merite insemnate in actiunea de salvare a bastinasilor o are preotul si misionarul austriac Martin Gusinde care in anul 1917 cerceteaza cultura indiana.
3. Cadrul natural 
3.1 Relief
Patagonia este in marea sa parte o regiune vasta de stepa, cu suprafata de peste 900.000 km patrati, formata din 3 zone geografice:
- Anzii Patagoniei, situati in vestul regiunii, cu virfuri acoperite de zapada, de 3000- 4000 m inaltime (cel mai inalt virf: San Valentin - 4058 m)
- Podisul Patagoniei in centru si est, ce pierde din inaltime dinspre vest spre est, pana ajunge la tarmurile abrupte si stincoase ale Oceanului Atlantic
- Tara de Foc, zona insulara din sudul Patagoniei, despartita de continent prin stramtoarea Magellan.
Pe aceste campii se gasesc iazuri si lacuri de apa sarata sau dulce. Catre Anzi, pietrisul lasa loc porfirului, granitului si bazaltului, flora si fauna sunt mai abundente si capata caracteristicile coastei de vest. Precipitatiile mai bogate in vestul Anzilor si temperaturile scazute la nivelul marii in larg dau nastere la mase de aer rece, contribuind la formarea ghetarilor si a calotelor glaciare, cele mai mari din emisfera sudica, exceptand Antarctica.
Printre depresiunile ce traverseaza platoul, principalele sunt Gualichu la sud de Rio Negro, Valcheta si Maquinchao prin care inainte au curs apele lacului Nahuel Huapi - care acum curg in raul Limay, raurile Seguerr si Deseado. Unele din aceste depresiuni au fost vechi rute comerciale interoceanice. In zona centrala a regiunii, eruptiile vulcanice, care au luat parte la formarea platoului din Tertiar pana in prezent, au depus un strat de lava bazaltica, acoperit recent in partea de vest de ghetari. Topirea rapida a ghetarilor si retragerea zapezilor au dus la procese de coroziune, impreuna cu schimbarile tectonice din acea perioada, ce au sapat o depresiune longitudinala, care separa platoul de dealurile. Si in vest precordiliene exista o depresiune similara la poalele Anzilor Cordilieri ce contine cel mai fertil sol din Patagonia.


Fisiere in arhiva (1):

 • Patagonia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Wikipedia
National Geographic
www.mixdecultura.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!