Parcuri si Rezervatii Nationale din Europa

Extras din referat Cum descarc?

Abruzzo 
Se afla situat in inima Apeninilor Centrali, acoperind in parte regiunile Abruzzo, Lazio si Molisse, la distanta egala de Marile Tireniana si Adriatica. In prezent, se intinde pe o suprafata de circa 44 000 ha, fiind inconjurat de o zona de protectie externa de aproximativ 60 000 ha.
Teritoriul parcului este impartit in patru zone, cu regim de tutela si de gestiune diferentiate, repartizate astfel: rezervatia integrala, rezervatia generala, zona de protectie si zona de dezvoltare. In zona de protectie integrala si zona tampon sunt cuprinse 5 sate, situate aproape toate la peste 1 000 m: Pescasseroli (1 167 m), Opi (1 250 m), Villetta Barrea (990 m), Barrea (1 066 m) si Civitella Alfedena (1 123 m).
Odata cu reorganizarea Parcului National Abruzzo, patrimoniul faunistic apeninic a facut un mare salt calitativ si cantitativ. Este vorba in special de ursul brun marsican (Ursus arctos marsicanus) si de capra neagra din Abruzzo (Rupicapra rupicapra ornata), ale caror populatii si-au marit considerabil efectivele din 1922. In prezent, populatia de urs brun marsican numara 70-100 indivizi, iar cea de capra neagra 500-600 exemplare.
In 1994 s-a lansat Proiectul Biodiversitatea, la initiativa directorului Franco Tassi. Datorita acestui proiect, au fost inventariate peste 7 000 de specii animale si vegetale pe teritoriul Parcului National Abruzzo.
Flora cuprinde un numar de 1 950 de specii, din cele aproximativ 6 000, care alcatuiesc flora Italiei (E. Conti, 1998).
In parc au fost promovate si alte proiecte: Proiectul Dendroflora (1988), a fost primul apel de salvare si protejare a arborilor seculari din toata Italia. Inca din 1969, Parcul a salvat de la taiere 6 milioane de arbori, in majoritate fagi, investind 20 de miliarde de lire pentru a bloca taierea padurilor.
Initiativa Parcul in floare (1994) a incurajat participarea locuitorilor fiecarei comune la transformarea satelor, strazilor, caselor si gradinilor in adevarate paradise ale florilor si culorilor.
Lacul Baikal
Este situat in sudul Siberiei (Rusia). Este un lac cu apa dulce (reprezinta cea mai mare rezerva de apa dulce din lume 23000 km3) si este cel mai adanc lac de pe glob (1637 m). Desi este greu de imaginat, depresiunea lacustra din Siberia de Sud, cu suprafata ceva mai mare decat cea a Belgiei, adaposteste 10% din rezervele de apa potabila ale lumii (exceptand ghetarii). 
Lacul Baikal pe langa faptul ca este cel mai adanc lac din lume, poate fi considerat si cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existenta (exclusiv Marea Caspica si Lacul Aral) si unul dintre "muzeele vii", in care traiesc aproximativ 800 specii de animale si 245 specii de plante endemice, proprii lui.
Lacul, a carui forma seamana cu o semiluna, ocupa o suprafata de 31.500 km2, iar linia tarmului masoara peste 2.000 de kilometri. Din punctul de vedere al marimii, Baikal este a treia intindere de apa din Asia (dupa Marea Caspica si Lacul Aral) si cel mai mare rezervor de apa dulce de pe acest continent. Lacul iesit din comun s-a format intr-o depresiune tectonica, nascuta in epoci geologice demult apuse. Adancimea lacului a atins chiar si 2000 de metri. De-a lungul mileniilor insa, pe fundul sau s-au depus aluviuni care l-au ridicat pana la nivelui actual. Lacul Baikal isi datoreaza abundenta de apa celor 336 de rauri care se varsa in el, dintre care cele mai importante sunt Selenga, la sud-est, si Angara Superioara, la nord. Unicul rau care curge din lac mai departe (in partea sa sud-vestica) este aceeasi Angara, afluentul fluviului Enisei. La nord de lac troneaza doua masive muntoase, Muntii Baikal si Muntii Barguzin, iar prin apropiere de extremitatea sa sudica trece granita ruso-mongola.
Clima :
* Temperat-continentala
* Temperatura medie atinge -170 C in ianuarie si +16 0 in iulie
* Temperatura apei la suprafata variaza in august intre +9 0C si +12 0C
Flora si fauna : Lacul Baikal se bucura de interesul oamenilor de stiinta nu numai datorita adancimii sale, care stabileste un record in materie, dar si datorita faunei si florei sale unice. Cei care au poposit pe malul lacului in zilele blande de vara si au facut baie in apele sale reci, inteleg foarte bine de unde izvoraste acest interes. Apele lacului surprind prin transparenta lor neobisnuita, aproape supranaturala, care nu numai ca incanta ochiul privitorului, dar este o dovada a puritatii acestora. Asadar, nu e de mirare ca lacul se distinge printr-o mare varietate a florei si faunei. Speciile care traiesc in adancurile sale sunt in majoritatea lor endemice, cu alte cuvinte pot fi intalnite numai in acesta zona a globului pamantesc, precum foca de Baikal sau dintre pesti, babetele de Baikal si omulul. Primul cercetator care a apreciat acest exemplar biologic deosebit a fost polonezul Benedykt Dybowski. Focile de Baikal, iubitoare de apa dulce, raman una dintre cele mai importante particularitati ale lacului. In timpul uneia dintre glaciatiuni, o parte dintre focile de mare au migrat in aval. Cand Baikal a devenui un lac fara cale de comunicare cu marea, ca urmare a deplasarii placilor litosferei, focile au fost separate de mediul lor natural. In prezent, aproximativ 70.000 dintre aceste incantatoare mamifere inoata in Lacul Baikal, situat la aproape 1.700 kilometri distanta de Oceanul Arctic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcuri si Rezervatii Nationale din Europa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!