Parcul Retezat - regiune de dominanță verde

Extras din referat Cum descarc?

Asezare, localizare,apartenenta la judet
Localizare: Carpatii Meridionali 45*25'N - 22*45'E
Relief Glaciar - peste 80 lacuri glaciare
Inaltime maxima - 2509m Vf. Peleaga
Unitate de management: Administratia Parcului National Retezat - Str. Mihai Viteazu 10, Deva
Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935, fiind astfel primul parc national legal constituit din tara noastra. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita "Gemenele". Valoarea universala a parcului a fost recunoscuta de programul Omul si Biosfera (MAB) al UNESCO in 1979 prin includerea sa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei. Relieful predominant glaciar - adapostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adanc (Zanoaga 29m) si cel mai intins (Bucura 8.86 ha.) - atrage an de an numerosi turisti in special in sezonul de vara. Cea mai mare padure naturala de amestec din Europa se afla la altitudini joase in aria strict protejata. Vegetatia este bogata si datorita localizarii sale intre diferite influente climatice, 5.2% plante endemice fiind prezente aici. Printre acestea Draba dorneri poate fi gasita numai pe o mica suprafata. Muntii Retezat reprezinta centrul genetic European pentru Poa si Hieracium. Populatii viabile de carnivore mari, incluzand ursi bruni, lupi, rasi, pisici salbatice, mistreti, caprior si capre negre populeaza zona, impreuna cu un mare numar de carnivore mici, inclusiv 8 specii de mustelide.
Elemente de particularizare a regiunii 
Cu cele 60 de varfuri care depasesc 2200 m, Muntii Retezat pastreaza in caldarile sale zapada pana in vara. Sunt formati din cativa munti mai mici si din masivul cristalin-granitic Retezatul Mare. Vegetatia zonei calcaroase e diferita de cea din zona cristalina a Retezatului. Masivul este despartit in doua siruri paralele de Valea Lapusnicului si de cea a Raului Barbat. Singura punte de legatura dintre cele doua lanturi este Custura Papusii, creasta ce se ridica brusc cu 800 m. "Format din cristalinul autohton, cu puternice intruziuni granitice, care au fost acoperite pe marginea de sud (Retezatul Mic) de calcare mezozoice, Retezatul a fost inconjurat pana tarziu in Neogen de golfuri de mare". Clima subtropicala a permis existenta unor plante vesnic verzi. 
Masivul Retezat, una dintre cele mai valoroase zone montane din Romania, a fost recunoscut ca Parc National inca din anul 1935. Zona centrala a parcului national este vizitata anual de aproximativ 10.000 de turisti. E bine de stiut ca in parc exista un regulament ce trebuie respectat. Vizitarea parcului se face numai pe potecile marcate, cmaparea este permisa numai langa cabana Pietrele, cabana Buta, langa refugiul Salvamont de la lacul Bucura si in Poiana Pelegii. Urmarirea respectarii regulamentului se face de catre administratia parcului, personalul silvic si custozii parcului.
Turism, reguli de vizitare
In Parcul National Retezat sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a Parcului.
Parcul National Retezat are o suprafata de 20000 ha, dar este aflat intr-o continua extindere. Poate fi accesat prin Gura Zlata Masivul Retezat are un peisaj specific, salbatic, datorat constitutiei geologice dar si reliefului glaciar format in cuaternar. Aspectele originale, numarul mare de virfuri peste 2000 m, circurile glaciare numeroase, lacurile glaciare, au creat o reputatie peisagistica deosebita. La acestea se adauga etajele de vegetatie diverse. 
Cel mai inalt virf, Virful Peleaga (2509 m), este insotit de alte peste 20 de virfuri cu mai mult de 2000 m inaltime.Peste cota 2000 m, din timpul glaciatiunii din Wurm, se gasesc mari circuri glaciare si morene care tradeaza urmele unor mari ghetari. Din cele 82 de lacuri Lacul Bucura este cel mai mare din Carpati, pe linga alte lacuri deosebite, Zanoaga, Taul Negru, Gemenele, etc. 
O suprafata de 1800 ha (zona lacului Gemenele - Taul Negru - Valea Dobrun) este declarata rezervatie stiintifica, unde accesul turistilor este permis numai cu autorizatie eliberata de Academia Romana. Accesul turistilor este permis in zona tampon, doar pe anumite trasee. 
Constitutia geologica este determinata de grupe de roci ce apartin Autohtonului Danubian (roci metamorfice, roci magmatice si roci sedimentare). 
Sisturile cristaline prehercinice sint reprezentate de Seria de Lainici - Paius in facies amfibolitic (seria amfibolitelor de Maru) - ortoamfibolite cu almandin, gnaise amfibolitice, paragnaise cu biotit, calcare cristaline si seria de Vilcan, terigena- sisturi cuartitice cu biotit sau clorit, muscovite, albit, roci vulcanogene. 
Sisturile cristaline hercinice sint reprezentate prin Seria de Tulisa, o serie terigena, slab metamorfozata, cu schimbari laterale de facies (seria de Valea Izvoru, seria de Tusu si seria de Girbova) 
Rocile magmatice (granodiorite) sint roci concordante cu rocile metamorfice, constituite in principal de 2 corpuri:Retezat si Buta. 
In zona sudica apar si roci sedimentare, calcare recifale jurasic superioare - cretacic inferioare, care au generat fenomene carstice (pesteri, doline, avene, lapiezuri).


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul Retezat - Regiune de Dominanta Verde.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!