Parcul Natural Comana

Cuprins referat Cum descarc?

Localizare
Zonarea ariei protejate si regimul de protectie
Elemente ale invelisului biotic ce confera personalitate ariei protejate
Habitate
Elemente floristice
Elemente faunistice
Formele de interventie antropica
Eficienta sistemului de conservare
Obiective generale
Obiective specifice
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Localizare :
Parcul Natural Comana este localizat in partea de sud a Romaniei, in unitatea de relief Campia Romana, subdiviziunea Campiei Burnazului, intre orasele Bucuresti si Giurgiu, la aproximativ 30 de km distanta fata de fiecare dintre ele. Acesta este situat pe teritoriul mai multor unitati administrative si ocupa o anumita suprafata in fiecare din ele: Baneasa (20%), Calugareni (33%), Colibasi (<1%), Comana de Jos (83%), Gostinari (27%), Greaca (2%), Hotarele (14%), Isvoarele (<1%), Mihai Bravu (66%), Prundu (18%), Singureni (18%). 
Parcul Natural Comana este definit ca un peisaj al silvostepelor, cu paduri de stejar, zavoaie dezvoltate pe langa cursuri meandrate de ape , paduri de lunca , peisaje lacustre/balti, mlastini si alte zone cu vegetatie stepica, pajisti, fanete si pasuni. In spatiul geografic in care se situeaza Parcul Natural Comana, apar campii tabulare aflate la 85-95 m altitudine, o platforma fragmentata in care sunt adancite depresiuni si cursuri de ape.
Latitudinea la care se afla Parcul Natural Comana este de: N 44o 8' 24'',
longitudinea: E 26o 10' 37, iar suprafata sitului este de 25.326 ha. Altitudinea minima este de 18 m iar cea maxima de 104 m si de afla in regiunea biogeografica continentala.
Zonarea ariei protejate si regimul de protectie:
Rezervatia Comana reprezinta cea mai intinsa suprafata protejata care se gaseste in Campia Romana. Cel mai important obiectiv care sta la baza constituirii acestei rezervatii il reprezinta reconstituirea din punct de vedere ecologic a zonelor distruse in mod necontrolat de om. Pe suprafata parcului exista nenumarate specii de plante si animale protejate, o mare parte dintre acestea se gasesc si pe Lista Rosie Europeana:
-specii de pasari in numar de 141, dintre care 71 sunt protejate international;
-specii de peste, initial fiind 13, dar studiile recente arata ca numarul acestora se ridica la 19; dintre acestea 5 specii sunt protejate national;
-31 specii de mamifere, printre care vidra si pisica salbatica;
-8 specii de reptile, printre care sarpele de apa, sarpele de sticla si o specie de soparla;
-8 specii de amfibieni,dintre care 5 protejate;
-200 de specii si subspecii de plante dintre care 70 sunt pe cale de disparitie.
Zona de protectie integrala 
Este zona care cuprinde cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul ariilor naturale protejate. In acesta zona sunt interzise: 
- orice forma de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protectie si/sau conservare; 
- activitatile de constructii-investitii, cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate si/sau activitatilor de cercetare stiintifica si a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamitati naturale. 
In zonele de protectie integrala, se pot desfasura urmatoarele activitati: 
- stiintifice si educative; 
- activitati de ecoturism care nu necesita realizarea de constructii investitii; 
- utilizarea rationala a pajistilor pentru cosit si/sau pasunat numai cu animale domestice, proprietatea membrilor comunitatilor care detin pasuni sau care detin dreptul de utilizare a acestora in orice forma recunoscuta prin legislatia nationala in vigoare, pe suprafetele, in perioadele si cu speciile si efectivele avizate de administratta parcului, astfel incat sa nu fie afectate habitatele naturale si speciile de flora si fauna prezente; 
- localizarea si stingerea operativa a incendiilor; 
- interventiile in scopul reconstructiei ecologice a ecosistemelor naturale si reabilitarii unor ecosisteme necorespunzatoare sau degradate, cu avizul administratiei ariei naturale protejate, in baza hotararii consiliului stiintific, si aprobate de catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor; 
- actiunile de inlaturare a efectelor unor calamitati, cu avizul administratiei ariei 
naturale protejate, in baza hotararii consiliului stiintific, cu aprobarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor. In cazul in care calamitatile afecteaza suprafete de padure, actiunile de inlaturare a efectelor acestora se fac cu avizul administratiei, in baza hotararii consiliului stiintific, si cu aprobarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor; 
- actiunile de prevenire a inmultirii in masa a daunatorilor forestieri, care nu necesita extrageri de arbori, si actiunile de monitorizare a acestora; 
- actiunile de combatere a inmultirii in masa a daunatorilor forestieri, care necesita evacuarea materialului lemnos din padure, in cazul in care apar focare de inmultire, cu avizul administratiei, in baza hotararii consiliului stiintific. In aceasta categorie sunt incluse ariile naturale Oloaga -Gradinari, Padina Tatarului, Balta Comana, Fantanele, Magura-Zboiu, Puieni, Cranguri, Valea Hotilor, Valea Gurbanului si Saraturile Comana-Gradistea. Suprafata zonei de protectie integrala din parc este de 2325,4 ha. 
Elemente ale invelisului biotic ce confera personalitate ariei protejate
Studiul biologic al zonei Comana a scos in evidenta importanta stiintifica a numeroase ecosisteme naturale (paduri si pajisti) cu mare diversitate, tipice pentru zona de campie sudica cu puternice caractere specifice, uneori chiar unicate. 
Datorita diversitatii bogate a microreliefului si prezentei unor izvoare si cursuri de apa abundente intr-un sector de clima uscata, termperat-continentala , in aceasta zona se gasesc numeroase habitate ce permit vietuirea unui numar mare de specii de plante si animale. Principalele habitate existente in zona Comana sunt reprezentate de pajisti, paduri si zone umede si habitate de apa dulce. Trupurile de paduri din zona Comana alcatuiesc un masiv paduros ce adaposteste o serie de specii lemnoase tipice sleaurilor cum ar fi : stejarul brumariu, stejarul pufos, cer, garnita, tei, frasin pufos, carpen, ulm, artar tataresc.
La marginea acestor paduri se gasesc pajisti xerice sub forma de fragmente. Totodata in zona Comana se intalnesc pajisti umede bine reprezentate de-a lungul raurilor si baltilor, cat si pajisti saraturate care in timpul verii pot lua aspectul unor terenuri cu eflorescente,denumite popular : chelituri.
Balta Comana curpinde habitate de apa dulce, avand in prezent aspectul unei delte cu balti, ochiuri de apa, brate, grinduri cu o vegetatie abundenta de stuf. Aceste habitate reprezinta un mediu de viata prielnic pentru multe specii de pasari in special anseriforme. Toate aceste fac acesta zona sa fie unica , plina de o frumusete naturala deosebita.
Habitate
-Tufarisuri de foioase ponto-sarmatice ;
-Paduri subatlantice si medioeuropene de stejar sau stejar cu carpen din Carpinion betuli ;
-Pajisti si mlastini saraturate panonice si ponto-sarmatice ;
-Comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul Natural Comana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!