Parcul National Yellowstone

Extras din referat Cum descarc?

Un taram al caldurii si al vaporilor, unde apa fierbinte a gheizelor tasneste mai sus decat in povestile vanatoresti.
Cu mult timp in urma, in copilaria Statelor Unite, puteai intalni padurari si vanatori ce povesteau despre un taram fantastic din vest, in care artezienele de apa clocotinda se inalta pana deasupra varfurilor copacilor, in vreme ce pamantul tremura de vuietul lor. Erau acolo - adaugau ei - munti de sticla si de sulf, locuri in care puteai prinde un pastrav pe care sa-l gatesti imediat, intr-o balticica plina cu apa fiarta. Mai erau lacuri ca niste cutii cu vopsea bolborosinda si randuri de bai de portelan in care omul se putea imbaia la ce temperatura dorea.
Cat despre rauri, unele curgeau spre Pacific, in vreme ce altele spre Atlantic, unele aveau un curs atat de rapid incat frecarea incingea pietrele din albie, iar cel mai mare rau dintre toate navalea intr-un canion de culoarea aurului cel mai pur. Existau chiar si paduri de ,,copacii pietrficati", in care ,,pasari pietrificate cantau cantece pietrificate".
Nimeni nu-i credea, desigur, dar povestile au continuat. In 1871, o expeditie guvernamentala a pornit sa investigheze situatia; raportul sau l-a determinat pe presedintele Grant sa declare in 1872 intreaga zona de 9000 km2 par national, primul din lume ,,Interzise fiind vanzarea sau asezarile umane...pentru ca poporul sa se bucure de el". Numele Yellowstone deriva de la numele pe care amerindienii il dadusera celui mai mare rau din regiune.
Povestile nu fusesera prea exagerate
Milioane de vizitatori si-au dat seama de atunci ca povestile batranilor vanatori erau, in mare parte, veridice. Raurile curg intr-adevar spre ambele laturi ale pacii continentale exista un munte de sticla - Stanca de Obsidian, formata din roca vulcanica vitrificata din care indienii Shoeshone ciopleau varfuri pentru sageti. Pe Terasele Minerva bai naturale din calcit se insira aburinde, iar la Fountain Paint Pot exista balticele de namol carora mineralele dizolvate le confera toate culorile curcubeului. Cu o umbra de dezamagire aflam insa ca fierbinteala raului Firehole(,,Focarul") se datoreaza nu frecarii, ci rocile incinse de desupt.
Cel mai popular element al Parcului Yellowstone este sistemul de gheizere - uimitoare trombe precum Old Faithful, care la fiecare 75 de minute tasneste clocotind pana la 60 de metrii de aer. Printre celelalte se numara Grotto Geyser, care izbucneste dintr-o grota de silice, Riverside Geyser, care trimite un arc de apa fierbinte peste raul Firehole, si Steamboat - cel mai inalt din lume - cu jeturi de apa de doua ori mai inalte decat cele a lui Old Faithful, insa fara regularitatea acestuia din urma, intervalul dintre doua izbucniri variind de la patru zile la patru ani.
Activitatea gheizerelor este conditionata de trei factori: o sursa de apa abundenta, o puternica sursa de caldura si o structura a rocii care ii confera caracterul unui sistem natural de tevi. Sursa de caldura este roca topita din maruntaiele pamantului, care in Yellostone se afla la putin peste 5 km sub scoarta terestra. Ploile abundente se infiltreaza in roca poroasa pana la 1500 m adancime. Acolo, sub presiune este incalzita pana deasupra punctului de fierbere. Timp de secole apa se ridica spre suprafata si aproape de nivelul solului o parte din apa cea mai fierbinte se transforma in vapori. Acestia arunca in aer coloana de apa de deasupra lor, initiind o reactie in lant in care presiunea scazuta determina mai multa apa supraincalzita sa se transforme in vapori - mentinand gheizerul in eruptie pana la golirea sistemui de tevi. Cand apa fierbe reumple spatiile goale din subteran, ciclul se reia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul National Yellowstone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!