Parcul National Yellowstone

Extras din referat Cum descarc?

Parcul este situat in Statele Unite ale Americii, ocupand o suprafata de aproape 5.470 kmp si desfasurandu-se pe teritoriul a 3 state: Wyoming (cea mai mare parte, aproximativ 90% din suprafata parcului), sud-vestul statului Montana si sud-estul statului Idaho. Intrarea in parc se poate face prin cele cinci intrari: Gardiner (in nord), Yellowstone West (in vest), Jackson (in sud), Cooly (in est) si Cooke City (in nord-est), si este traversat de paralela de 45 latitudine nordica. Infiintat in 1872, parcul a fost denumit Yellowstone, dupa felul cum denumeau indienii din tribul Minnetaree apa care strabate tinutul: "mi tsi a-da-zi" - ceea ce inseamna "raul care izvoraste din piatra galbena". Yellowstone a fost declarat un Patrimoniu Mondial in 1978 de catre UNESCO. Din punct de vedere geologic, parcul a traversat trei perioade vulcanice active, care au generat un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950 - 2.550 m altitudine deasupra nivelului marii. Cea mai importanta caracteristica a parcului este data de fenomenele geotermale: gheizerele, izvoarele termale si vulcanii noroiosi.
In bazinele parcului se gasesc gheizere care uimesc prin aspectul lor, sunete, coloristica; malul lacului Yellowstone, care s-a format intr-o caldera vulcanica la o altitudine de 2.315m fata de nivelul marii, adaposteste o diversitate de vietuitoare, de la cele mai renumite pana la cele mai rare specii de pasari.Toate aceste atractii aduna milioane de turisti anual. Turistii care vin aici admira in special salbaticia zonei si fenomenul de erupere a apei fierbinti. Desi acestia nu stiu, chiar sub picioarele lor se ascunde unul dintre cei mai mari vulcani de pe Terra. O caldura de 30 de ori mai mare provine din interiorul solului in aceste arie decat in oricare alt loc din M-tii Stancosi.
Am ales aceasta tema pentru a evidentia frumusetea acestor locuri si seriozitatea cu care omenirea trebuie sa gandeasca cu privire la primejdiile ce le ascunde un astfel de loc. Yellowstone este unul dintre cele mai active locuri din lume din punct de vedere vulcanic; catalogat ca fiind un supervulcan. Un supervulcan ia nastere violent, atunci cand o impresionanta cantitate de magma se ridica din adancul pamantului si se localizeaza in camera magmatica,imediat sub crusta Terestra, exercitand o presiune imensa asupra acesteia. Pe masura ce presiunea creste, rezistenta pe care scoarta o exercita scade, ajungand intr-un final sa cedeze, eliberand o cantitate imensa de magma, cenusa si gaz, capabile sa se raspandeasca pe mii de kilometri patrati. Odata ce presiunea a fost eliberata,solul se va scufunda in golul ramas dupa eruptia vulcanica astupand iarasi conul vulcanic si ajutand la refacerea supervulcanului.
Ce este un supervulcan?
Pentru a intelege ce este un supervulcan trebuie comparata eruptia unui astfel de vulcan cu lucruri bine cunoscute de omenire. Se crede ca explozia unui supervulcan este de 1 milion de ori mai mare decat bombardamentul atomic de la Hiroshima. Un vulcan normal arunca in atmosfera milioane de metri cubi de cenusa, un supervulcan poate arunca miliarde. Un vulcan normal poate arunca cenusa care sa acopere un intreg stat; cenusa provenita de la un supervulcan ar intuneca jumatate din Statele Unite ale Americii. Numarul eruptiilor vulcanice nu se stie cu certitudine dar se crede ca s-au inregistrat aproape 20 de la nasterea Pamantului, peste jumatate fiind inregistrate in America de N. 
Geologii masoara eruptiile vulcanice folosind un coeficiet numit Index de explozivitate vulcanica (VEI - Volcanic Explosivity Index), exprimat in valori de la 1 la 8, fiecare pozitie reprezentand o explozie de 10 ori mai mare decat precendenta. Explozia din 1883 a insulei Krakatoa este clasata pe locul 6. Unui suopervulcan i se acorda valoarea 8 pe aceasta scara; de 100 de ori mai mare decat Krakatoa.
Principalul factor ce face supervulcanii atat de explozivi este prezenta siliciului in compozitia magmei. Acest compus chimic are proprietatea de a inmagazina cantitati imense de gaze explozive in componenta magmei
Specific oricarui supervulcan este formarea unei depresiuni numita caldera. O asemenea caldera poate fi foarte intinsa. Astfel, caldera de la Yellowstone nu a putut fi observata clar decat dupa cercetari amanuntite. Supervulcanii produc eruptii vulcanice deosebit de energice. Faptul ca aceste eruptii sunt atat de explozive este determinat de o serie de factori:
- cantitatea de gaz dizolvat in magma; 
- viscozitatea magmei (creste in general cu cresterea continutului de silice);
- viteza de decompresie a magmei cand urca spre suprafata;
La momentul actual caldera de la Yellowstone executa o miscare ciclica de ridicare si de coborare, miscare datorata acumularii de presiue sub scoarta, ceea ce confirma inca o data intensitatea activitatii vulcanice. Se estimeaza ca o eventuala eruptie a acestui supervulcan ar acoperi cca. jumatate din teritoriul Statelor Unite cu un strat de aproximativ 1 metru de cenusa. Date recente arata o intensificare a activitatii vulcanice in zona Yellowstone, dar geologii considera ca acestea nu sunt neaparat indicii ale unei eruptii iminente.Spre deosebire de alte amenintari globale, pentru situatia in care un supervulcan ar erupe nu exista scenarii sau idei prin care tehnologia sa poata diminua efectele si distrugerile ce ar urma unui astfel de eveniment.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul National Yellowstone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!