Parcul Național Dolomiti Bellunesi

Extras din referat Cum descarc?

Infiintare : 
Parcul National Dolomiti Bellunesi a fost infiintat prin decret ministerial in 20 aprilie 1990. Autoritatea parcului care se ocupa de managementul zonei a luat nastere pe 12 iulie 1993, printr-o decizie a Presedintelui Republicii.
Autoritatea din Parcul National Dolomiti Bellunesi
Autoritatea parcului este un "organ public non-economic si independent" a carui activitate este reglementata de Legea protectiei mediului: nr. 394 din 1991.
Autoritatea parcului a obtinut Certificarea ISO 9001-14001;
Aceasta se compune din:
1. Presedinte
2. Consiliu executiv
3. Consiliu de conducere
4. Comisia de audit
5. Comunitatea parcului
Autoritatea parcului este controlata de Ministerul Italian al Mediului
Obiectivele
Protejarea unui complex natural, istoric, peisagistic si de valoare ambientala si conservarea valorilor biogenetice ale florei si faunei, cat si ale actualelor aspecte geomorfologice. 
Asigurarea unor conditii de viata mai bune pentru oamenii care locuiesc in teritoriul la care se face referire.
Promovarea cercetarilor stiintifice si educatiei pentru mediu (raspandirea culturii despre mediu).
Promovarea recuperarii activitatilor agricole, silvice si de crestere a animalelor in zonele cu potential agricol, compatibile cu obiectivele de protejare.
Crearea unor oportunitati de dezvoltere printr-o politica serioasa, in vederea ocrotirii valorile naturale care constituie principala resursa a teritoriului: acesta este obiectivul nostru principal.
Caracteristicile generale ale parcului
De ce un parc in Muntii Dolomiti?
Parcul National Dolomiti Bellunesi s-a nascut pentru a proteja acest teritoriu cu un peisaj extraordinar si cu valoare naturala. Vette di Feltre si Monte Serva erau deja foarte cunoscute in sec. al XVIII-lea pentru flora lor. Prezenta speciilor rare si a unui mediu foarte diversificat se datoreaza in principal pozitionarii geografice. Parcul este situat la limita Alpilor de sud-est, intr-o zona foarte inaccesibila, portiuni ce nu au fost acoperite de gheata in perioadele foarte reci (glaciatiuni) ce s-au succedat in perioada cuaternara, acum 10.000-12.000 de ani.
Pe teritoriul parcului se afla diverse medii si culturi. Micile sate situate pe coasta opusa Valle del Piave (zonele Feltrino si Bellunese) sunt, fara indoiala, foarte diferite de orasele Agordo si Val di Zoldo care sunt situate pe coaste caracterizate de particularitati climatice si geologice complet diferite.
Cele mai interesante locuri din perspectiva naturala pot fi gasite in zonele inalte, pe platouri sau in bazinelede origine glaciara; exista totusi locuri de mare importanta si in vai sau in zonele foarte aglomerate. Marea varietete a mediului si peisajelor este cea mai importanta trasatura a parcului: poate fi apreciata in special in timpul verii, in timpul infloririi expansive.
Alpi Feltrine
Sectiunea din vestul extrem, cunoscuta sub numele de Vette, se caracterizeaza prin creste ierboase (cea mai cunoscuta este piramida din Mt. Pavione, 2.335 m.), straturi mari de sedimente, circuri glaciare si depresiuni carstice.
Aceasta sectiune porneste din zona deluroasa (Croce d'Aune, Col dei Mich, Val di San Martin), de-a lungul potecilor ocolitoare neregulate, cu coaste foarte interesante si cu un mediu ce aminteste de peisajele aspre pre-alpine. Subgruparea Cimonega este una tipic dolomitica, cu varful cel mai inalt Sass de Mura (2.550 m). Puteti sa il urcati pornind din adanca Valle di Canzoi, de unde puteti de asemenea sa urcati pe platourile Erera-Brendol si Piani Eterni din sectiunea estica extrema din Alpi Feltrine. Subgruparile Pizzocco si Agnelezze combina in mod admirabili caracteristicile dolomitice cu cele pre-alpine.
Monti del Sole
Monti del Sole (pe ambele coaste, Mis si Cordevole) reprezinta centrul salbatic al parcului. Superbi si aproape inaccesibili, acestia sunt un sanctuar al naturii, unde fortele agentilor naturali par ca resping incercarile omului. Inca de la altitudini joase, trecatorile adanci, canalele de grohotis, micile cascade, crestele neregulate, ramificatiile stancoase si colturile de stanca impadurite contureaza un peisaj de un farmec rar ce aminteste de zonele estice extreme ale lantului alpin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul National Dolomiti Bellunesi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!