Parcul Bucegi

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. 
1. INTRODUCERE
1.1.Scopul si categoria ariei protejate 1
1.1.1.Scopul 1
1.1.2.Categoria de arie protejata 	2
1.3.Infiintarea Parcului Natural Bucegi	_______ 2
CAPITOLUL 2. 
2. DESCRIEREA PARCULUI NATURAL BUCEGI
2.1.Descriere generala 3
2.1.1.Localizare si acces 4
2.2.Mediul fizico-geografic 4
2.2.1.Geologie 4
2.2.2.Geomorfologie 	5
2.2.3.Hidrologie 	5
2.2.4.Clima 6
2.2.5.Solul 7
2.3.Mediul biologic 	8
2.3.1.Flora 8
2.3.2.Fauna 11
2.3.3.Habitate 13
2.3.4.Relatii si procese ecologice 	14
2.4.Aspecte culturale si folosinta terenului in trecut 14
2.4.1.Marturii arheologice si istorice 14
2.5.Activitati de cercetare si dotare 14
2.6.Turism si utilizari recreative		_______ 15
CAPITOLUL 3
3.EVALUARI
3.1.Evaluarea biodiversitatii si a aspectelor legate de cercetare			15
3.2.Evaluarea peisajului si a mediului fizic 	18
3.3.Evaluarea utilizarii resurselor naturale 	19
3.4.Evaluarea aspectelor referitoare la comunitatile locale			20
3.4.1.Evaluarea tezaurului cultural 21
3.5.Evaluarea aspectelor referitoare la turism si recreere				21
3.6.Evaluarea aspectelor referitoare la educatie si constientizare publica___22
3.7.Evaluarea capacitatii de management si a fact. de influenta/limitatori	22
ANEXA 1
Regulamentele Parcului Natural Bucegi 23
ANEXA 2
Harta Parcului Natural Bucegi 	34


Extras din referat Cum descarc?

Conservarea diversitatii biologice, utilizarea durabila a componentelor ei si impartirea echitabila a beneficiilor care rezulta din utilizarea resurselor naturale reprezinta conditiile prioritare ale managementului parcurilor naturale, prin care se urmareste mentinerea interactiunii armonioase a omului cu natura, promovand pastrarea folosintelor traditionale ale terenurilor, consolidarea activitatilor, practicilor si culturii traditionale ale populatiei locale.
Majoritatea statelor lumii si in special statele europene manifesta o reala ingrijorare fata de utilizarea irationala a componentelor diversitatii biologice, fata de lipsa generala de informatii si cunostinte cu privire la aceasta precum si insuficienta unor capacitati institutionale, tehnice si stiintifice care sa furnizeze baza intelegerii fenomenelor de degradare a mediului la nivel continental si national.
Dependenta stransa si traditionala a comunitatilor umane cu habitatele in care traiesc si necesitatea conservarii acestora, astfel incat sa fie capabile sa raspunda nevoilor si aspiratiilor generatiilor prezente si viitoare a determinat organizarea unui sistem unitar de arii protejate la nivel national.
Identitatea fizico-geografica si geopolitica de necontestat a spatiului Carpatic, avand ca rezultat aparitia unei arii carpatice de rezistenta traditionala etnoculturala, in care vatra Bucegilor ocupa un loc bine determinat, a creat necesitatea infiintarii unui cadru organizat in care sa fie promovate tehnici de utilizare a resurselor naturale in acord cu practicile traditionale si compatibile cu cerintele conservarii biodiversitatii: Parcul Natural Bucegi. 
1.2. SCOPUL SI CATEGORIA ARIEI PROTEJATE
1.2.1. Scopul
Scopul declarat al Parcului Natural Bucegi este acela de proteja si a conserva ansamblurile peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si culturala, deseori de o mare diversitate biologica cu mentinerea capitalui natural la un nivel optim de functionare, cat mai apropiat posibil de regimul initial de functionare.
Pozitia Masivului Bucegi in cetatea Carpatilor sud-estici care se inalta in mijlocul spatiului geografic romanesc confera acestui scop caracterul de national , dar mai ales mareste responsabilitatea celor ce au raspunderea aplicarii acestor principii.
Deasemenea prin scopul urmarit vor fi asigurate si conditiile optime pentru activitatile educationale, recreative si de cercetare stiintifica. 
Zona muntilor Bucegi despre care exista referiri inca din secolul XV, a fost propusa pentru protejare in anul 1936, datorita peisajelor inegalabile si a diversitatii speciilor de plante si animale specifice acestui masiv.
Cu toate acestea s-a reluat aceasta propunere abia in 1990, cand s-a concretizat prin ordinul ministrului nr. 7/1990, fiind oficializat alaturi de alte arii protejate ale Romaniei, prin lega 5/2000, completata cu H.G. 230/2003.
Parcul Natural Bucegi se intinde pe o suprafata de 32660 ha, pe raza a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov, avand mai mult de 60% din teritoriu acoperit cu paduri.                             Rezervatiile Naturale si stiintifice ocupa cca. 12770 ha, adica aproximativ 35% din suprafata parcului.
Conform prevederilor legii nr. 462/18.07.2001 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, art. 5 si Anexa 1, Parcul Natural Bucegi are ca scop protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatrilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si/sau culturala, deseori cu o mare diversitate biologica.
Managementul parcurilor naturale urmareste mentinerea interactiunii armonioase a omului cu natura, in spiritul dezvoltarii durabile prin protejarea diversitatii habitatelor si peisajului, promovand pastrarea folosintelor traditionale ale terenurilor, incurajarea si consolidarea activitatilor, practicilor si culturii traditionale ale populatiei locale toate dintre acestea intr-un mod durabil.
De asemenea se ofera publicului posibilitati de recreere si turism si se incurajeaza activitatile stiintifice si educationale.
Parcurile naturale corespund categoriei "peisaj protejat: arie protejata administrata in principal pentru conservarea peisajului si recreere". 
Scopul principal al PNB il reprezinta conservarea peisajului , incluzand toate tipurile de habitate si speciile integrate acestora ( in special cu un accent deosebit asupra celor nominalizate in Directiva Habitate, Directiva Pasari, Conventia de la Berna si ale conventiei Ramsar) si ecosisteme terestre si acvatice , in stransa legatura cu activitatile comunitatii locale si cea de recreere a turistilor . De asemenea urmareste prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare precum si asigurarea de conditii pentru activitatile educationale, recreative si de cercetare stiintifica.
1.2.2.Categoria de arie protejata
Frumusetea peisajului, ca rezultat al imbinarii armonioase ale diversitatii geomorfologice, floristice, faunistice si hidrologice precum si prezenta unui numar mare de plante si animale sau habitate rare, endemice sau periclitate au determinat includerea acestei arii protejate in categoria Parcurilor Naturale.
1.3.2. Infiintarea Parcului Natural Bucegi 
Masivul Bucegi detine un loc de frunte in lantul Carpatilor romanesti prin flora de rara bogatie si diversitate, care a atras inca de multa vreme numerosi cercetatori si iubitori ai naturii din tara si de peste hotare.
Lucrarile stiintifice elaborate de prestigiosi botanisti, la inceputul secolului trecut, au stat la baza primului act de constituire a unor rezervatii-monumente ale naturii: HCM. 965/ 17.11.1943. 
Odata cu promovarea si dezvoltarea turismului, exploatarea maxima a resurselor naturale dar si ca rezultat al procesului pe scara larga de distrugere a diversitatii biologice cat si a influentei acesteia asupra factorilor de mediu a fost creat un cadru organizatoric adecvat masurilor specifice de conservare si protectie prin infiintarea Parcului Natural Bucegi, prin O.M. 7/27.01.1990.
Aceasta structura administrativa are o suprafata totala de 35.700 ha, din care rezervatiile integrale- 9.000 ha.


Fisiere in arhiva (1):

 • Parcul Bucegi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Legea protectiei mediului L.137/dec.1995 privind diversitatea biologica, arii protejate;
- Legea nr.26/26.04.1996 - Codul silvic privind administrarea fondului forestier si gestionarea durabila a padurilor; 
- Legea nr. 107 /25.09.1996 - a apelor, conservarea resurselor de apa;
- Legea nr.103/23.sept.1996 - a fondului cinegetic si a protectiei vanatului care reglementeaza gestionarea fondurilor de vanatoare si a vanatului, cu Anexa nr.2 fauna salbatica la care vanatoarea este interzisa ;
- Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic si administrarea fondului forestier;
- Legea nr 5/2000 a amenajarii teritoriului, sectiunea III - zone protejate;
- Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.236/2001 - a ariilor protejate;
- Conventia privind patrimoniul mondial cultural si natural adoptata la conferinta Generala a O.N.U. pentru Educatie Stiinta si Cultura (UNESCO) de la Paris din 16 noiembrie 1972,ratificata prin Decret 187/30.03.1990;
- Conventia privind comertul international cu specii salbatice ,de fauna si flora pe cale de disparitie Washington 3.03.1973 ratificata prin Decret nr. 15/16.02.1994
- Conventia privind conservarea speciilor migratoare de animale salbatice Bonn-1979 ratificata de Romania prin Legea nr. 13/1998;
- Conventia Europeana a peisajului Florenta 2000;
- Conventia cadru pentru combaterea desertificarii in tarile grav afectate de seceta si/sau desertificare;
- Strategia pan-europeana a diversitatii biologice - Strasbourg, 12 iunie 1995;
- Conferinta ministeriala pentru protectia padurilor din Europa - Strasbourg, 1990
(Rezolutiile S1 - S6);
- Conferinta ministeriala pentru protectia padurilor din Europa - Helsinki - iunie 1993
(Rezolutiile H1 - H4)
H1 - principii generale pentru gestionarea durabila a padurilor in Europa 
H2 - principii generale pentru conservarea diversitatii biologice a padurilor europene
H4 - adaptarea gospodaririi din zona montana la noile conditii de mediu (schimbari climatice);
-Conferinta ministeriala pentru protectia padurilor din Europa - Lisabona - iunie 1998 (Rezolutiile L1 si L2)
L1 - intarirea aspectelor economice ale gestionarii durabile a padurilor
L2 - criterii pan-europene, indicatori si directive la nivel operational pentru gestionarea durabila a padurilor;
-Programul NATURA 2000 - retele de arii protejate cu zone speciale de conservare definite prin Directiva "HABITATE" si zone de protectie speciala, definite prin Directiva "PASARI SALBATICE ".
Lucrari de specialitate
- Academia Romana, Institutul de Biologie - STUDII PRIVIND ORGANIZAREA 
RETELEI DE ARII PROTEJATE DE PE TERITORIUL TARII, 1992
- Al Beldie - FLORA SI VEGETATIA MUNTILOR BUCEGI, 1967
- I Simionescu - FAUNA ROMANIEI, 1983
- I. Prodan, Al. Buia - FLORA MICA ILUSTRATA, 1958
- Nicolae Sofletea, Lucian


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!