Orogenul Hymalaian

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 11 în total
Mărime: 1.69MB (arhivat)
Publicat de: Laurian Zaharia
Puncte necesare: 5

Extras din referat

GENERALITĂŢI

Sunt munţi tineri, formaţi în orogeneza alpină. Versanţii sudici sunt alcătuiţi din conglomerate şi gresii, iar cei nordici din gnaisuri, granite, şisturi cristaline şi filite. Munţii cei mai înalţi din lume cu vârful Everest au luat naştere prin ciocnirea plăcii tectonice indiene cu placa asiatică a podişului Tibet, fiind munţi de încreţire şi prin suprafaţa şi înălţimea lor mare, fiind acoperiţi tot timpul anului cu zăpadă, această zonă rece, în contrast cu aerul cald de pe coasta pacificului contribuie la formarea musonului.

FORMAREA MUNŢILOR HIMALAYA

Muntii Himalaya sunt cunoscuti ca ‘munti tineri’. Tineri pt ca au fost formati relative recent in istoria Pamantului, in comparatie cu lanturile muntoase mai vechi cum sunt muntii Aravallis din India si Appalachian din SUA. Sunt cunoscuti ca munti de incretire deoarece lantul muntos se intinde pe o lungime de 2500km intr-o serie de cute sau incretituri paralele.

FORMAREA MUNŢILOR HIMALAYA

Teoria acceptata despre formarea muntilor Himalaya a inceput sa ia forma in anul 1912 cand meteorologul german Alfred Wegener a dezvoltat propria Teorie a Derivei Continentelor. Potrivit lui Wegener, Pamantul a fost compus din o serie de placi gigantice numite placi tectonice. Pe aceste placi se afla continentele si oceanele Pamantului. Continentele se stiau a fi format o masa intreaga la un moment dat in timpul geologic. Din aceasta masa unica, continentele de azi au ‘migrat’ unul fata de altul pe o perioada de milioane de ani.

FORMAREA MUNŢILOR HIMALAYA

Noi vom incepe relua povestea de acum 250 milioane de ani. In acest timp, tot uscatul forma un singur super continent numit Pangea, ce era inconjurat de un ocean imens. Acum aprox 200milioane de ani (Permianul mijlociu) o mare intinsa se intindea de-alungul ariei latitudinale in present ocupata de muntii Himalaya. Aceasta mare a fost numita Tethys. In jurul acestei perioade supercontinentul Pangea a inceput sa se rupa gradual in diferite mase de uscat sis a se deplaseze in diferite directii

Conținut arhivă zip

  • Orogenul Hymalaian.ppt

Ai nevoie de altceva?