Organizarea Administrativ Teritoriala

Extras din referat Cum descarc?

Teritoriul tarii noastre este compus administrativ din comune, orase (unele avenand rang de municipiu) si judete.
Comuna, unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale, este alcatuita dintr-unul sau, de regula, mai multe sate. In acest din urma caz, unul din sate este resedinta de comuna. In prezent, exista 2686 comune, cu o medie a populatiei de circa 4000 loc. Nr oraselor - asezari umane mai complexe, cu functii mai diverse si dotari edilitare mai bogate decat satele - a ajuns la 263, cu o medie de 46 000 de loc. Dintre acestea 82 sunt municipii.
Comunele si orasele sunt grupate in unitati teritoriale complexe, numite judete.
In tara noastra exista in prezent 41 de judete si municipiul Bucuresti cu un statut similar acestora. Fara municipiul Bucuresti, care are o suprafata foarte restransa, dar cu o populatie numeroasa, judetele au suprafata medie de 5800 km si o populatie medie de circa 550 000 de locuitori. Judetele tarii difera ca intindere, nr de locuitori, unitati geografice, resurse naturale, dezvoltare economica etc. De exemplu, din punctul de vedere al conditiilor naturale, unele sunt exclusiv montane (Covasna), de podis (Botosani, Iasi, Constanta) ori de compie (Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman). Cele mai multe insa au in cuprinsul lor cel putin 2 trepte de relief, daca nu chiar pe toate (munti, dealuri si/sau podisuri, campii) cum sunt Vrancea, Buzau, Dambovita, Arges, Bihor etc, de unde rezulta o mai variata gama de resurse naturale si implicit de activitati economice.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Administrativ Teritoriala
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!