Orașul Istambul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

stramtoare care leaga Marea Marmara de Marea Neagra si desparte Europa de Asia. Vecinii sai sunt: la Nord Marea Neagra, la Est orasul Kocaeli, la Sud si Sud-Vest Marea Marmara si la Vest orasul Tekirdag. El este cel mai mare oras din Turcia, avand o populatie de aproximativ 12 milioane de locuitori. El este de altfel si inima economica a Turciei, cele mai mari companii si banci, ziarele nationale, posturile de televiziune si agentiile de publicitate isi au sediul in acest oras. Istambul mai este si capitala artei si culturii cu o traditie bogata in opera si balet, teatru, concerte, festivale, conferinte si desigur muzee unice. Orasul gazduieste cele mai mari si rafinate Universitati din tara. Fiind o capitala Imperiala timp de 1500 de ani, Istambulul a capatat o impresionanta personalitate originala. La fiecare colt intalnesti palate, moschei, biserici, manastiri, monumente, ziduri si ruine reprezentand dominarea Romana, Bizantina si Otomana. Totusi el nu este un oras care traieste in trecut. Este vibrant si modern. Bazare si supermarketuri ultra moderne, vanzatori la coltul strazii si brokeri, cladiri ce stau sa se darame si zgarie-nori, vehicule cu tractiune animala si somptouase limuzine coexista dand orasului un look diversificat.

In secolul al 17-lea in. de Hristos, Byzas, legendarul comandant al Megarienilor, urmand sfatul oracolului din Delphi, a fondat orasul Bizantium si la plasat sub protectia zeilor Rhea si Apollo. In anul 330, imparatul Roman Constantin decide sa transfere capitala Imperiului Roman de la Roma la Bizantium si incepe constructia unui palat, a unui forum, a unei basilici (Ayasofya) si a zidurilor ce inconjoara cele sapte coline ale orasului. Cand Roma a cazut in fata atacurilor din nord in 476, Constantinopole a ramas singura capitala a Imperiului si treptat a trecut sub influenta politica si culturala a Grecilor. In secolul al 6-lea cu o populatie peste 400. 000 de locuitori deja era un oras mare. Atacat de Persi si de Avari in secolele 7-8, Cutremure, incendii si furia Cruciatilor in 1204 si-au spus cuvantul si au evoluat in distrugeri masive, dar de-a lungul orasului poti vedea lucrari arhitecturale care reflecta ceva din splendoarea trecutului. Portiunea dintre Marea Marmara si Golden Horn mai este numita si Peninsula Istoriei datorita numeroaselor lucrari Otomane, Bizantine si Romane. Palatul Tokapi, resedinta sultanilor otomani, Ayasofya, bijuteria arhitecturii Bizantine, moscheile de la Suleymaniye si Sultanahmet care domina cerul Istambulului toate se regasesc aici. Portiune de pe tarmul opus lui Golden Horn era stiuta sub numele de Pera, care insemna tarmul celalalt. Intemeiat de Genovezi si de Venetieni in secolul 12, a reprezentat fata Vestica a Istambulului.

Palatele, palatele de vara, castelele si imensele vile construite de Otomani continua sa infrumuteseze Istambulul.

Palatul Yildiz si Dolmabahce, pe tarmurile Bosforului au fost odata resedintele sultanilor dupa Tokapi. Tarmurile Bosforului mai sunt faimoase pentru elegantele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orasul Istambul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 209 cuvinte
Nr caractere:
6 905 caractere
Marime:
45.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
istambul, oras
Predat:
la liceu
Sus!