Orasul Iasi

Cuprins referat Cum descarc?

1. Preliminarii 
2. Asezarea geografica 
3. Elemente gener le privind cadrul natural 
3.1. Relieful 
3.2. Clima 
3.3. Hidrografia 
3.4. Vegetatia 
3.5. Fauna 
3.6. Rezervatii naturale 
3.6.1. Rzervatii Floristice si Forestiere 
3.6.1.1. Rezervatia Valea Lunga 
3.6.1.2. Fanetele de la Valea lui David 
3.6.1.3. Padurea Uricani 
3.6.1.4. Padurea Homoms din dealul mare al Harlaului 
3.6.2. Rezervatii Paleontologice 
3.6.2.1. Dealul Repedea 
4. Caile de comunicatie 
5. Obiective turistice 
5.1. Obiective turistice ale cadrului natural 
5.2. Obiective turistice antropice 
6. Monumente 
7. Statui si monumente 
8. Concluzii 
9. Bibliografie 
10. Cuprins


Extras din referat Cum descarc?

"Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi , desi n-ar trebui sa fie nici unul , caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile celor mai frumoase cronici , nu se poate patrunde dupa cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste in acest loc mai viu si mai bogat decat oriunde aiurea [ ]. In constiinta lui nationala ar fi o lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice inca astazi, cu mandrie , capitala Moldovei "
Nicolae Iorga
Cine vrea sa descopere Iasul va intra aici ca pe o imensa poarta a istoriei noastre.
La Iasi "fiecare piatra vorbeste de trecut", prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. De aceea putem spune ca orasul Iasi este un veritabil muzeu national, prin comorile de visterie si de arta pe care le are.
Orasul Iasi, este resedinta si cel mai mare oras al judetului Iasi, fosta capitala a Moldovei , Romania.
Astazi Iasul este cel mai important centru social, economic si cultural al Moldovei , remarcandu-se prin trecutul lui care se amesteca remarcabil cu prezentul. Vechile cladiri, acoperite de patina timpurilor se imbina armonios cu noile constructii, orasul cunoscand o dezvoltare puternica datorita invatamantului si economiei locale.
Dintre personalitatile remarcate ale Iasului amintim: mitropolitul Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir. Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Marian Ralea, dr. C. I. Parhon, Horia Hulubei, Gr.Cobalcescu, Petru Poni, Radu Cernatescu, Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, Costache Negruzzi, Alexandru Philippide si Emil Racovita. De asemenea, Iasul se remarca prin faptul ca aici s-a nascut singurul roman care a primit premiul Nobel, si anume George Emil Palade.
Iasul ofera o imagine unica prin asezarea sa. Este situat in zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Campia Jijiei Inferioare (Campia Moldovei), in lunca si pe terasele raului Bahlui, la 45 - 95 m alt., un afluent al Jijiei, care se varsa in raul Prut. Situat in NE tarii, in partea central - estica a Moldovei, in bazinele mijlocii ale raurilor Prut si Siret, la intersectia paralelei de 47? latitudine N cu meridianul de 27? longitudine E, la granita cu Republica Moldova (in E), intre jud. Botosani (N), Suceava (NV) , Neamt (V si SV) si Vaslui (S si SE), se intinde pe 7 coline domoale, asemenea orasului Roma, cu altitudini variind intre 40 m in Lunca Bahluiului si 400 m in Dealul Paun si Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Tatarasi si Galata, are o suprafata de 3.770 ha si o populatie de 339.889 de locuitori.
Apartine in intregime Podisului Moldovei, are un caracter pregnant sculptural, fiind alcatuit din platouri si dealuri prelungi, usor inclinate catre SE, cu inaltimi ce variaza intre 200 si 593 m, din campii colinare cu altitudini medii de 150 m si din vai largi cu sesuri aluviale extinse. Partea de NV a judetului Iasi este ocupata in proportie de 24 % de prelungirile de SE ale Podisului Sucevei in cadrul caruia se evidentiaza dealurile Holm, Lespezi, Tudora, Sangeap, Pietraria s.a. (ce formeaza laolalta o unitate deluroasa mai mare, cunoscuta sub numele de Dealu Mare) si colinele Ruginoasa-Strunga, ambele pe stanga Siretului si dealurile Runcu 454 m, Parcului 445 m, Soci 437 m, Tatarus sau Trestioara 430 m s.a. pe dreapta Siretului. Aici se inregistreaza si cea mai mare altitudine a judetului Iasi, respectiv 593 m in Dealul TudoraMotto


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!