Orasul Galati

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Galati este situat in partea central-estica a tarii noastre, desfasurandu-se intre 45 25 si 46 10 latitudine nordica, intre 27 20 si 28 10 longitudine estica. Ca pozitie geografica, judetul Galati se inscrie in aria judetelor pericarpatice-dunarene, fiind situat in partea cea mai sudica a Moldovei, la confluenta a trei mari ape curgatoare: Dunare, Siret si Prut, in sectorul fluvio-maritim al tarii. In partea de nord se margineste cu judetul Vaslui, la est Prutul formeaza granita naturala cu Republica Moldova, spre sud Dunarea stabileste limita cu judetul Tulcea, la sud-vest, pe linia Siretului, are ca vecin judetul Braila, iar la vest si nord-vest, in mare parte pe cursul ace luiasi rau, se invecineaza cu judetul Vrancea. In aceste limite geografice judetul Galati ocupa 4466, 32 km, adica 1, 9 la suta din suprafata Romaniei.
Judetul Galati are o clima blanda si este bogat in resurse naturale. Dovezi ale existentei sale de-a lungul timpului stau descoperirile arheologice care dateaza din paleolitic. Situat de-a lungul drumurilor comerciale europene, asezarea Mila 80 de pe Dunare, este multimilenara. Fortificatiile geto-dacice de la varsarea Siretului in Dunare, au fost transformate intr-un castrum militar si asezare civila. A fost nodul care a transmis civilizatia romana in Moldova si in tarile din nordul Marii Negre. Timp de secole, zona a fost traversata de drumurile comerciale romane si grecesti. Consolidarea autoritatii statale in Moldova in secolul al XV-lea, a transformat Galatiul intr-un oras-port, centru important economic si comercial - singurul port liber al Romaniei timp de multe secole.
Prin pozitia sa la exteriorul arcului carpatic, judetul Galati ocupa zona de intrepatrundere a marginilor provinciilor fizico-geografice, est-europeana, sud-europeana si in parte central-europeana, ceea ce se reflecta fidel atat in conditiile climaterice, in invelisul vegetal si de soluri, cit si in structura geologica a reliefului.
Aceasta din urma ofera o priveliste cu inaltimi domolite, cuprinse intre 310 m in nord si 5-10 m la sud. Regiunea in sine prezinta un relief tabular cu o fragmentare mai accentuata in nord si mai slaba in sud, distingandu-se, dupa altitudine, pozitie si particularitati de relief, cinci unitati geomorfologice: Podi sul Covurluiului, Campia Tecuciului, Campia Covurluiului, Lunca Si retului Inferior si Lunca Prutului de Jos.
Teritoriul Judetului Galati apartine in totalitate sectorului cu clima continentala (partea sudica si centrala insumand mai bine de 90% din suprafata, se incadreaza in tinutul cu clima de campie, iar extremitatea nordica reprezentand 10% din teritoriu, in tinutul cu clima de dealuri). In ambele tinuturi climatice, verile sunt foarte calde si uscate, iar iernile geroase, marcate de viscole puternice, dar si de intreruperi frecvente provocate de advectiile de aer cald si umed din S si SV care determina intervale de incalzire si de topire a stratului de zapada. Pe fundalul climatic ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Galati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!