Orașe și localități

Previzualizare referat:

Extras din referat:

? Amplasament - Municipiul Arad este situat in extremitatea vestica a Romaniei, in Campia aluvionara a Aradului, la intersectia unor importante artere de circulatie nationale si internationale. Este traversat de la est la vest de raul Mures.

? Suprafata municipiului: 4618 ha.

? Populatia totala (2002) : 172. 824 locuitori din care: 82, 6% sunt de nationalitate romana, 12, 9% maghiara, 1, 7% romi, 1, 3% germani, 0, 3% sarbi, 0, 2% slovaci, 0, 15% bulgari, 0, 85% altele.

? Altitudine medie - 110 m, ? Clima - continental-moderata, cu slabe influente mediteraneene ? Solurile: predomina cernoziomuri.

Turismul cultural-istoric: Municipiul Arad detine un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevarat muzeu in aer liber al stilurilor arhitectonice specifice sec XVIII, XIX si XX, monumente de arta si istorie, spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expozitii de arta plastica, expozitii muzeale de istorie, arta si stiinte ale naturii, festivaluri si sarbatori.

Iubitorii de arhitectura pot admira cladiri construite in stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession, cum sunt: Palatul Administrativ, Palatul Cenad, Palatul Neumann, Palatul de Justitie, Palatul Finantelor, Turnul de apa, Casa Kelemen, Banca Nationala, Palatul Cultural, Palatul Szantay, Palatul Bohus. Exista anumite cladiri in Arad care pastreaza cu ele amintirea unor personalitati sau a unor evenimente istorice care au marcat viata cetatii. Acestea sunt: Inalta Preparandie, Casa Vama Veche, cu Lacat, Casa parohiei catolice Aradul Nou, Casa cu ghiulele, Hotel Ardealul, Teatrul Vechi, Cetatea Aradului etc.

Cetatea Aradului Actuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, in momentul de fata, in zona de vest a tarii. Ridicata in a doua jumatate a secolului al XVII -lea, cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective. In randurile ce urmeaza vom incerca sa prezentam motivatia construirii acestui impresionant edificiu.

Odata cu incheierea razboaielor austro-turce din prima jumatate a veacului alXVIII-lea si dupa ocuparea Transilvaniei, a Banatului si a altor teritorii de catre Imperiul Habsburgic, s-a preconizat construirea unor fortificatii militare, in regiunile pe atunci abia ocupate, pentru asigurarea dominatiei in aceste zone.

De asemenea Cancelaria de la Viena a intocmit un plan strategic ce prevedea ridicarea unei centuri de cetati intre zona interioara apropiata granitei imperiului spre sud si est. Din randul acestor cetati au facut parte fortificatiile de la Oradea, Timisoara si Arad. Planul cetatii Aradului a fost aprobat personal de imparateasa Maria Theresa si de fiul ei Iosif al II-lea. Noua cetate a Aradului, in conformitate cu planul imperial, trebuia sa inlocuiasca vechea cetate aradeana si sa corespunda din punct de vedere al tehnicii militare contemporane. Ca loc de construire a fost aleasa o peninsula a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orase si localitati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
5 403 cuvinte
Nr caractere:
30 289 caractere
Marime:
35.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
orase, localitati
Predat:
la liceu
Sus!