Oceanul Atlantic

Extras din referat Cum descarc?

Oceanul Atlantic este al doilea mare ocean al globului (dupa Oceanul Pacific). Suprafata sa este de 82 441 500 kilometri patrati, iar adancimea sa medie este de 3 996 metri. Impreuna cu marile sale marginase, Oceanul Atlantic are circa 91 140 800 de kilometri patrati, iar adancimea medie de 3 332 metri. Oceanul se intinde pe directia nord-sud, cu o lungime de circa 15000 kilometri, avand latimea minima de 2830 km. Este traversat de Ecuator si de cele doua tropice si comunica larg cu Oceanul Indian, Oceanul Arctic si Oceanul Pacific. Uda la Est coastele Europei si Africii, iar la vest pe cele ale Americii de nord si de sud. Salinitatea variaza intre 37. 25 la mie si 32 la mie. In Oceanul Atlantic se concentreaza o mare parte din traficul maritim mondial. Cele mai importante linii maritime sunt: linia maritima nord-atlantica (intre Europa si America de Nord), linia maritima sud-atlantica (intre Europa si America de Sud) si linia maritima care leaga Europa de Asia si de Australia (prin Atlanitic, Marea Mediterana si canalul Suez). Cele mai mari porturi care deservesc aceste linii sunt situate pe tarmurile Oceanului Atlantic sau ale marilor marginase: Hamburg, Bremen, Anvers, Londra, Liverpool, Le Havre, New York, Buenos Aires, Rio de Janeiro. Inele de curenti din Oceanul Atlantic formate de o parte si de alta a Ecuatorului sunt: Curentul Floridei, Curentul Canarelor, Golfstreamul, curentul Antilelor.
O caracteristica a Oceanului Atlantic o reprezinta curentul cald al Atlanticului de Nord, care are o influenta climatica foarte importanta asupra tarilor din Europa Nordica, unde clima este temperata in est si maritima in vest.
I-le Azore (Portugalia), Madeira (Portugalia), Canare (Spania), Sao Pedro si Sao Paulo (Brazilia), Fernando de Noronha (Brazilia), Bermude (Marea Britanie), St. Elena (Marea Britanie), Islanda, Faeroerne (Danemarca). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Oceanul Atlantic - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!