Oceane si Mari

Extras din referat Cum descarc?

Oceanul Atlantic ocupa o suprafata de 93 mil.km2 impreuna cu marile marginase. Ca amplasare, el este situat intre Europa, Africa, America de Nord si America de Sud. Legatura cu celelalte oceane este conventionala :
- de Oceanul Indian se delimiteaza de-a lungul meridianului de 21?E, ce trece prin Capul Acelor;
- de Oceanul Pacific se delimiteaza prin Str.Drake (intre Capul Horn si Antartida);
- de Oceanul Inghetat se delimiteaza printr-o linie conventional trasata pe langa Ins.Stadt, Ins.Shatland, Islanda si localitatea Angmagsalik (Groenlanda). De-a lungul acestei linii conventionale se gasesc o serie de praguri submarine, deasupra carora adancimea este de 400/600 m.
Oceanul are forma unui S deschis. In partea centrala, de la 55?N si pana la 53?S, se gaseste o dorsala muntoasa, numita dorsala medioatlantica. In partea centrala a acestei dorsale se gaseste o vale, numita vale de rift, care este foarte activa din punct de vedere seismic.
In unele zone, dorsala ajunge la suprafata apei sub forma unor insule : Floes-Corvo (in emisfera nordica) si Tristan da Cunha (in emisfera sudica). Aceasta dorsala desparte bazinul oceanului in doua cuvete : in vest se gaseste Depresiunea americano-canadiana, iar in sud Depresiunea Braziliei si Argentinei despartite de un prag numit Rio Grande. In est se gaseste Depresiunea africano-europeana, Depresiunea Angolei si Depresiunea Capului, ultimele doua fiind despartite prin dorsala balenelor (ce este o ramificatie din dorsala principala).
In Atlantic nu se gasesc vulcani submarini si nici insule coraligene.
Se intalnesc doar trei gropi abisale :
- Groapa Puerto-Rico - cu cea mai mare adancime - 9218 m;
- Groapa Sandwich de Sud - 8858 m;
- Groapa Romanche - situata exact pe Ecuatorul terestru, in partea centrala a oceanului - 7728 m.
Acest ocean are insule putine fata de Oceanul Pacific : Anglia, Irlanda, Islanda, Terra Nova (Newfoundland), Antilele Mari si Mici, Arhip.Malvine, Foulkland, Azore, Arhip.Canare, Arhip.Capul Verde, Sf.Elena, Arhip.Tristan da Cunha, Shetland de Sud si Sandwich de Sud.
Marile ce apartin acestui ocean, sunt :
- Marea Baltica - intre Suedia, Finlanda, Danemarca si Germania. Este mare de platforma continentala, cu adancimea maxima de 140 m, si avand salinitatea cea mai mica - 4?. Este acoperita cu gheata in iernile aspre datorita salinitatii. Din Marea Baltica se poate iesi prin Canalul Kiel sau Str.Skaterak si Str.Skagerak;
- Marea Nordului - este cuprinsa intre Anglia, Pen.Scandinavica si Belgia, Olanda, Danemarca. Este o mare mai adanca - 3600 m - cu maree puternice pe tarmul european (francez mai ales). Are cateva domuri submarine in care se gaseste petrol si gaze naturale. In partea de SE a Angliei se afla un banc petrolifer cu inaltimea de 16 m;
- Marea Manecii (Canalul Manecii) - se gaseste intre Marea Britanie si teritoriul Frantei. Latimea minima este de 33 km in dreptul orasului francez Calais. Este zona cea mai aglomerata din punctul de vedere al traficului maritim si cu cele mai vitrege conditii meteorologice. In scopul separarii traficului si prevenirii coliziunilor, zona este balizata.
- Golful Biscaya (Gasconiei) - este foarte adanc in zona centrala - 5000 m. Este zona de actiune a vanturilor de vest, fiind o zona foarte vitrega pentru navigatie;
- Marea Mediterana - are legatura cu oceanul prin Str.Gibraltar. Suprafata ocupata este de aproximativ 2,5 mil.km2. Este o mare subtropicala, cu salinitate mare - 33? in vest, si pana la 39? in est. Este marea cea mai albastra. Din Mediterana, prin Str.Dardanele si Bosfor se intra in Marea Neagra, ce are o suprafata de 412.000 km2 plus inca 50 km2 ai Marii Azov. Este mare inchisa (salmastra) cu salinitate foarte mica. Prin Str.Kerci se intra in Marea Azov, ce are adancime mica;
- Golful Guineea - larg deschis;
- Marea Antilelor Meridionale - in partea de sud a Oceanului Atlantic;
- Marea Caraibelor - spre nord, intre America de Sud, America Centrala si Antilele Mari. Are trei bancuri petrolifere la mica adancime in apropierea coastei Venezuelei;
- Golful Mexic - este cuprins intre S.U.A., Mexic si Cuba. Este foarte adanc in centru, in partea de nord comatandu-se (uscatul intra in mare) datorita aluviunilor aduse si depuse la gura de varsare de fluviul Mississippi;
- Golful Sf.Laurentiu - este format la gura de varsare a fluviului cu acelasi nume din Canada. Este o zona care ingheata in perioada de iarna (5 luni pe an nu se naviga in aceasta zona).
Oceanul Pacific
Impreuna cu marile adiacente ocupa o suprafata de 180 mil.km2. Se afla situat intre America de Nord, America de Sud, Asia si Australia.
Legatura cu Atlanticul se realizeaza prin Str.Drake, iar cu Oceanul Indian pe o linie la nord de Indonezia, la est de Australia si la sud de Insula Tasmania.
Este oceanul cu cele mai multe gropi abisale care se intind in apropierea tarmului, exceptie facand zona de vest a S.U.A. si Canadei.
Groapa Marianelor este cea mai adanca groapa abisala - 11.021 m, urmata fiind de Groapa Tonga - 10.800 m, Gr.Filipinelor, Gr.Curile, Gr.Aleutinelor, Gr. Guatemalei.
In Oc. Pacific se gasesc cele mai multe insule coraligene, ca pozitionare fiind cuprinse intre latitudinile de 20?N/20?S (in zona calda); 1400 de insule coraligene sunt de tip guyot (de tip atoli).
50% din suprafata fundului oceanic este sub forma de dealuri submarine (inaltimi cu pante foarte line). In partea de mijloc, fundul oceanului este stancos.
Insulele care apartin oceanului, sunt : Arhip.Aleutine, Ins.Curile, Ins.Sahalin


Fisiere in arhiva (1):

  • Oceane si Mari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!