Notiuni de Baza in Topografia Generala

Extras din referat Cum descarc?

1. DEFINITIA SI OBIECTUL TOPOGRAFIEI
Topografia (topos - loc; graphein - a descrie) este stiinta care se ocupa cu studiul instrumentelor si metodelor utilizate in ridicarile topografice cu scopul intocmirii planurilor topografice. Cu alte cuvinte, obiectul topografiei il constituie ridicarea in plan a unor suprafete terestre. De mentionat ca masuratorile acestea se fac pe suprafete restranse si drept urmare ele nu sunt afectate de influenta curburii Pamantului, iar calculele se realizeaza cu ajutorul matematicilor inferioare.
Rezultatul ridicarilor topografice este planul topografic, pe care elementele de pe suprafata topografica sunt reprezentate prin proiectiile lor orizontale, micsorate conventional. Punctele de pe suprafata terestra sunt redate pe planul cu doua dimensiuni, prin cele trei coordonate X, Y si H, adica atat in plan, cat si in spatiu sau altimetric.
In cazul topografiei se deosebesc doua parti distincte: planimetria si altimetria (nivelmentul). Pe langa topografia propriu-zisa, cunoscuta sub denumirea de topografie generala si care se executa pe suprafata terestra (de aici si denumirea de topografie la zi), mai exista si o topografie care se practica in subteran si numita topografie miniera. In functie de domeniile in care se aplica, se pot identifica: topografia forestiera, topografia inginereasca, topografia hidrologica, topografia militara s.a..
2. NOTIUNI SI FORMULE UTILIZATE IN TOPOGRAFIE
- Suprafata topografica este suprafata terestra pe care se executa masuratori topografice.
- Ridicarea topografica este complexul de operatiuni de pe teren si din birou, prin care se determina pozitia in plan si in spatiu a unor puncte de pe suprafata topografica in scopul obtinerii unui plan topografic. Ridicarile topografice pot fi: numerice, fotogrammetrice si mixte.
- Unghiurile topografice sunt: orizontale (un unghi orizontal este un unghi diedru format din intersectia a doua planuri verticale, unghiul ,,E" (fig. 1.) si verticale (fie unghiul ,,+-" format de o distanta inclinata cu proiectia ei orizontala, fie unghiul ,,Z" format de verticala locului si distanta inclinata numit si unghi zenital, fig. 2).
Fig. 1. Unghiuri topografice Fig. 2. Distanta inclinata si distanta redusa la orizont
- Distanta inclinata ,,L" este distanta de pe suprafata topografica situata sub un anumit unghi vertical (fig. 2).
- Distanta redusa la orizont ,,D" reprezinta proiectia pe un plan orizontal a distantei inclinate. Sinonim: distanta orizontala (fig. 2).
Relatiile dintre distanta redusa la orizont si distanta inclinata:
D = L cos O sau D =L sin Z
L = D/cos O sau L= D/sin Z
- Altitudinea unui punct este distanta masurata pe verticala punctului de la o suprafata de referinta pana la punct. Se noteaza cu ,,H" si uneori cu ,,Z".
Cand suprafata de referinta este suprafata de nivel zero este altitudine absoluta si cand suprafata de referinta este una oarecare este altitudine relativa. Diferenta dintre altitudinile a doua puncte este diferenta de nivel.
- Orientarea unei drepte este unghiul format de o directie de referinta si
directia considerata de pe teren. Se noteaza de obicei cu ,,," (fig. 0.3.).
Daca directia de referinta este nordul magnetic, orientarea este
magnetica, iar daca este nordul geografic este geografica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni de Baza in Topografia Generala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!